LNO ar krāšņiem koncertiem un jauniestudējumiem atzīmēs operas nama 150. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 10 mēnešiem.

Latvijas Nacionālajai operai (LNO) 2013./2014.gada sezonā svinēs operas nama nama 150 gadu jubileja, atklājot sezonu 5. un 6. septembrī to iezīmēs divi krāšņi koncerti, kuros piedalīsies pasaules slavu ieguvušie pašmāju operas mākslinieki, LNO pārstāve Ieviņa Ancena.

Šajos koncertos kopā ar pašmāju operas un baleta zvaigznēm uz skatuves kāps Kristīne Opolais, Inga Kalna, Inese Galante, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš. Pie diriģenta pults būs maestro Aleksandrs Viļumanis, Modests Pitrens, Mārtiņš Ozoliņš, Farhads Stade un Andris Veismanis.

Savukārt nākamā gada 14. janvārī ar multimediāla iestudējuma – Riharda Vāgnera opusa tēlos „Rienci. Triumfs un sakāve” pirmizrādi Latvijas Nacionālā opera atklās Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. Savukārt jau 12 martā pirmizrādi piedzīvos jaunā latviešu komponista Kristapa Pētersona opera „Mihails un Mihails spēlē šahu”, kas ir iestudējums par pēdējo „šaha romantiķi” – neparasti apdāvināto rīdzinieku Mihailu Tālu.

Eiropas kultūras gada ietvaros jaunas vēsmas baleta pasaulē nākamsezon ienesīs arī trīs jauni baleta viencēlieni „Trīs tikšanās”, kurā Pētera Vaska, Riharda Dubras un Georga Pelēča mūzika kļuvusi par iedvesmas avotu trim spilgtiem mūsdienu horeogrāfiem.

Ar vērienu LNO šosezon atzīmēs operkomponista Riharda Vāgnera laikabiedra un viņa galvenā „konkurenta” Džuzepes Verdi 200.gadu jubileju, repertuārā iekļaujot gan viņa lieliskās operas „Trubadūrs” jauniestudējumu, kas operas pirmizrādi piedzīvos nākamā gada gada 5. aprīlī, gan pasaulslaveno „Rekviēmu”.

Jaunās sezonas repertuāru papildinās arī augstvērtīgi komisko operu iestudējumi, tostarp Sergeja Prokofjeva opera „Mīla uz trim apelsīniem”, kuras pirmizrāde gaidāma 7.decembī, kā arī Volfganga Amadeja Mocarta opera „Figaro kāzas”, kuras pirmizrāde gaidāma 2014. gada 28. februārī un Riharda Štrausa „Rožu kavalieris”, kuras pirmizrāde gaidāma 2014. gada 30. maijā.

Tāpat jaunajā sezonā radītas izrādes visai ģimenei, piemēram, Jura Karlsona balets „Karlsons lido...”, kas pasaules pirmizrādi piedzīvos 5. oktobrī.

Arī jaunajā sezonā LNO turpinās tradīciju, līdztekus operas un baleta izrādēm piedāvājot augstvērtīgus koncertus. To vidū – pasaulslavenā Londonas Simfoniskā orķestra koncerts maestro Daniela Hārdinga vadībā 2014. gada 25. maijā, koncertprogramma „Operetes karuselis”, kas notiks 28. un 29. decembrī, bet Latvijā un pasaulē pulēto meistarību savā solokoncertā 2014. gada 17. maijā dāvās viens no visu laiku labākajiem latviešu soprāniem – dziedātāja Inga Kalna ievērojamā britu diriģenta Džuliana Reinoldsa muzikālajā vadībā.

Arī 2013. un 2014. gadā LNO dosies ārpus valsts robežām. Operas trupai jau šoruden plānotas viesizrādes Ķīnā, bet nākamgad – Japānā. Savukārt Latvijas Nacionālais balets, kas aizvadītajā sezonā uzstājies Somijā, Itālijā un Krievijā, nākamsezon dosies plašās viesturnejās uz Itāliju, Grieķiju un citām Eiropas valstīm.

LNO 2013./2014.gada sezonu tradicionāli noslēgs Rīgas Operas festivālā , kurā tiks iekļauti aizvadītās sezonas operu jauniestudējumi. Festivāls notiks jau 17. reizi, un tas risināsies no 3. līdz 15. jūnijam.

Pirms gaidāmās sezonas operas namā turpinās vērienīgi remontdarbi – notiek skatuves un apgaismojuma tehnikas renovācijas process. Šāda mēroga uzlabojumi LNO tiek veikti pirmo reizi kopš Operas nama rekonstrukcijas 1995. gadā. Nozīmīgākos darbus plānots pabeigt līdz jaunās sezonas sākumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti