Kultūras rondo

Ērģelniece Iveta Apkalna aicina uz Garīgās mūzikas festivālu

Kultūras rondo

Māri Čaklo atminot: krājums “Viņi dejoja vienu vasaru” un izstāde “Bezgalīgā atgriešanās”

Grupa "Carnival Youth" aicina uz latviešu kino mūzikas koncertu “Naivais ku-kū”

Grupa «Carnival Youth» aicina uz latviešu kino mūzikas koncertu «Naivais ku-kū»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Māra Čaklā dzejoļa “Dzeguzes balss” rinda “Naivais ku-kū” kalpo par apvienības “Carnival Youth” jaunās koncertprogrammas nosaukumu – tā veltīta latviešu kino mūzikai. Programmu 20. jūnijā koncertā varēs vērot tiešraidē no koncertzāles “Lielais dzintars”.

“Plaukstošās vasaras smaržu iedvesmoti, nolēmām jūs pārsteigt un izziņot "Naivais Ku–kū" tiešraides koncertu, tādējādi ieskandinot Jāņus ar dziesmām no latviešu kino filmām,” uz koncertu aicina grupas dalībnieki.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” grupas "Carnival Youth" taustiņinstrumentālists Roberts Vanags stāsta, ka kaverversiju radīšanai grupa pievēršas tikai pēdējos pāris gadus, oriģinālo skanējumu piedāvājot caur savu prizmu.

Īpašs stāsts ir par dziesmu "Dzeguzes balss" no filmas "Četri balti krekli".

"Mēs bijām Eiropas tūrē, un mums radās iespēja paviesoties Kannu kinofestivālā, kurā filmai "Četri balti krekli" piešķīra apbalvojumu, proti, iekļāva kino klasikā. Mēs bijām tur, mēs bijām četri džeki baltos kreklos, kas varēja nospēlēt šo dziesmu, jo mēs viņu bija kādreiz jau spēlējuši," stāsta Roberts Vanags. "Tur uz vietas mēs radījām tādu vienkāršotu versiju, saliekot kopā to, kas ir oriģināls, saliekot kopā arī "Menueta" izpildīto versiju un mazliet pieliekot vēl kaut ko no sevis. Un ļaujot tai dziesmai mazliet tā kā uzziedēt.

Tāds ir mērķis – kaut ko pielikt jaunu, bet saglabāt to oriģinālo kodu."

Roberts Vanags atklāj, ka pēc līdzīga principa veidotas visas koncertprogrammai izraudzītās 18 dziesmas.

"Ja bija sajūta, ka dziesma pati par sevi jau ir pilnīga, ja mēs varējām saslēgties paši emocionāli, tad mēs mainījām salīdzinoši maz, pieliekot mazus, jauneklīgus trikus. Savukārt citas, kuras, mūsuprāt, varbūt mūsdienu paaudzei jau ir pārāk nesaprotamas, tās mēs atļāvāmies izmainīt mazliet vairāk, lai viņām būtu atkal jauna iespēja tikt pie klausītāja," atklāj Roberts Vanags.

Roberts Vanags atklāj, ka jaunā programma “Naivais ku-kū” savā ziņā ir aizvadītās ārkārtas situācijas auglis. Iepriekš tā bija paredzēta rudenī un rudenī arī norisināsies programmas tūre pa Latviju. Bet tā kā koncerti šajā laikā bija atcelti, varēja pievērsties latviešu kino mūzikas programmas veidošanai.

Koncertprogrammu pārsvarā veido Raimonda Paula un Imanta Kalniņa kino mūzika. 

"Par pamatu ņēmām zināmākās latviešu filmas, kas lielākoties tapušas padomju gados, savukārt mūziku tām ir rakstījuši Imants Kalniņš vai Raimonds Pauls. Mūs interesēja dziesmas, kas var veidot koncertprogrammu," skaidro Roberts Vanags.

Programmā iekļautas dziesmas no filmām "Četri balti krekli", "Dāvana vientuļai sievietei", "Klāvs, Mārtiņa dēls", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Ceplis" un citas.

Roberts Vanags atzīst, ka sarežģītāk bijis strādāt ar zināmākajām dziesmām. Viņš aicina uz šo programmu skatīsies ar atvērtu prātu, un tad tā varētu patikt visu paaudžu skatītājiem.

Liepājā klātienē būs iespēja 20. jūnijā skatīties divus koncertus pulksten 18.00 un 21.00. Ir arī pieejamas vairāku veidu biļetes tiešsaistes koncerta apmeklējumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti