Bērnu dziesmu komponistam Andrim Eniņam - 70

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, Starptautiskajā ģimenes dienā, Mazajā ģildē plkst 16 notiks koncerts „Satikšanās mūzikā”, kurā uzstāsies bērnu un jauniešu vokālais ansamblis „Gaismiņa” no Liepājas, ansamblis no Rīgas „Kolibri” un Liepājas ceļojošā leļļu teātra “Maska” aktieri Pēteris Trups un Agita Trupa. Koncertā varēs dzirdēt daļu no lielā koncertuzveduma, kas top par godu bērnu mūzikas komponista, liepājnieka Andra Eniņa 70 gadu jubilejai, kas gaidāma 1. jūnijā.

Bērnu un jauniešu vokālā ansambļa „Gaismiņa” mēģināja laikā Liepājā. Mazie un talantīgie dziedātāji ar lielu aizrautību gatavojas koncertuzvedumam „Lai skan” un Ģimenes dienas koncertam „Satikšanās mūzikā”.

„Sniegsim koncertu Ģimenes dienā ar Andra Eniņa mūziku. Iziesim cauri viņa dzīves gājumam. Kā mēs visi zinām, viņš pārsvarā ir rakstījis mūziku bērniem un leļļu teātriem. Visā Latvijā šīs dziesmas dzied, ir ierakstīti daudzi diski kopā ar grāmatām, pasakām.” Šīs dziesmas uzlādē un tām ir ļoti skaisti teksti, galvenokārt tie Liepājas autoru radītie, saka ansambļa vadītāja Dzintra Orba:

„Šie teksti bērnu uzrunā. Varbūt grūti iemācīties, jo to dziesmu ir ļoti daudz, bet teksti ir dziļi, pārdomāti. Caur tekstiem bērni daudz ko iemācās. Daudzi vairs nezina, kas, piemēram, ir jāņtārpiņš, nezina, kas ir labestība, mīlestība, kā var smildziņa runāt, ka visi pasaku tēli atdzīvojas, atraisās radošā fantāzija.”

Par mūzikas īpašo noskaņu runā arī koncertmeistars Normunds Kalniņš, kurš strādā Liepājas teātrī. Viņš ir viens no radošajiem cilvēkiem, kurš iesaistījies komponista Andra Eniņa jubilejas koncertuzveduma  veidošanā:

„Kā jau Dzintra sacīja, mūzika ir ļoti gaiša, pozitīva, gaiša, enerģiska, arī ar pārdomām, ļoti teatrāla, jo kopā ar Liepājas ceļojošā leļļu teātra trupas „Maska” vadītāju Pēteri Trupu esam veidojuši 15 izrādes. Esmu aranžējis daudzas viņa dziesmas, man viņa stils ir labi zināms, tās ļoti piestāv leļļu teātrim un bērniem raisa fantāziju.”

Par sadarbību ar komponistu vairāk  stāsta arī Pēteris Trups no Liepājas ceļojošā leļļu teātra „Maska”: 

„Divdesmit gadu laikā esam ar Andri tā sastrādājušies, ka viņš, izlasot scenāriju un zinot kādi ir tēli, kāds raksturs ir vajadzīgs, pat nesarunājoties, visu uzreiz uzraksta.  Izrādēs mums ir daudzas lipīgas dziesmiņas.”

Ja Rīgā svētdien varēs dzirdēt nelielu daļu no liepājnieku veikuma, tad Liepājā 1. jūnijā, kas šogad vienlaikus ir gan komponista jubilejas diena, gan Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, programma būs daudz piesātinātāka, izmantojot arī plašāku mūzikas instrumentu un dalībnieku klāstu. Komponista Andra Eniņa 70 gadu jubilejai veltītais koncertuzvedums „Lai skan”  gan lieliem, gan maziem notiks Liepājas teātrī.

Komponists Andris Eniņš nodarbojas ar bērnu dziesmu rakstīšanu kopš 1983. gada. Viņa pirmā kompozīcija šajā žanrā ir skatuviskai uzvešanai paredzētā pasaka „Vilnīša cepurīte" ar Māra Reinberga libretu (1983). Izdotas vairākas bērnu dziesmu grāmatas ("Jampadracis liedagā" (1995), laikā no 1998. līdz 2014. gadam iznākušas dziesmu krājuma „Dziedi skolā, dziedi mājās"  10 burtnīcas; ierakstītas un izdotas audiokasetes  un CD ar mūziku bērniem un pieaugušajiem ("Atomino", "Ziemassvētki klāt" (1996), "Pūcītes Ziemassvētki" (2001), "Dziedi dvēsele" (2002), "Jūras kaķis" (2013) u.c.) Daudzas Andra Eniņa komponētās dziesmas ir dzirdamas Liepājas ceļojošā leļļu teātra "Maska" repertuārā. Latvijā un tuvākajās kaimiņvalstīs ļoti iecienīti un gaidīti bija A.Eniņa savulaik organizētie bērnu dziesmu festivāli  "Lai skan!", kas notika 10 gadus pēc kārtas vienmēr 1.jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā un Andra Eniņa dzimšanas dienā. 2002.gadā Andris Eniņš saņem AKKA/LAA iedibināto bezgalības balvu kā Latvijā visvairāk atskaņotais bērnu dziesmu autors. Lugas ar  Andra Eniņa mūziku tiek regulāri translētas Latvijas Radio.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti