Kultūras ziņas

Kādus nodokļus piemēros autoratlīdzībām?

Kultūras ziņas

Ciklā "Art of Riga Jazz" būs trīs džeza vakari

Kad šķietams absurds liek domāt

Absurdais, kas liek domāt – Kristapa Ancāna izstāde Rīgas Mazākajā galerijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eksperimentālajā izstāžu telpā – Rīgas Mazākajā galerijā – atklāta starptautisku atzinību guvušā, Lielbritānijā dzīvojošā latviešu mākslinieka Kristapa Ancāna izstāde “Dažādi iemesli, kāpēc tavs sniegavīrs izskatās netīrs”. Autors ar diezgan absurdiem plakātiem, uz kuriem lasāms teksts angļu valodā, mudina padomāt par konceptuālo un brīžiem nesaprotamo laikmetīgo mākslu un tās attiecībām ar skatītāju.

Jau otro sezonu fon Stricka villas skatlogā darbojas Rīgas Mazākā galerija – tikai divus kvadrātmetrus liela. Tas ir skatlogs Aristīda Briāna ielā, un tajā tiek izstādīta laikmetīgā māksla.

Kā skaidro izstādes kuratore, mākslas zinātniece Auguste Petre, “uzdevums katram no māksliniekiem ir sadarboties ar villas arhitektūru, ēku un izmantot fasādi, lai māksla veidojas mijiedarbībā ar vēsturisko celtni.”

Šobrīd Rīgas Mazākajā galerijā skatāma starptautisku uzmanību guvušā, Londonā mītošā latviešu mākslinieka Kristapa Ancāna izstāde, kas pirmajā acu uzmetienā atgādina plakātus vai drūpošo fasādi aizsedzošas izkārtnes ar tekstiem angļu valodā.

“Šajā gadījumā izstāde, kurā ir divi darbi, saucas: “Dažādi iemesli, kādēļ tavs sniegavīrs ir netīrs”, un tad viņš tos variantus piedāvā šajos darbos,” stāsta Petre. “Lielajā darbā viņš piedāvā variantus, ka sniegavīrs ir netīrs tādēļ, ka atlidoja taureņi; tādēļ, ka atnāca citi dzīvnieki; tādēļ, ka tu nespēj sadzīvot ne ar savu ģimeni, ne ar saviem kaimiņiem; tādēļ, ka tu vēlējies šo sniegavīru uzbūvēt pārāk lielu; vai arī tādēļ, ka tu to sniegavīru uzcēli. Otrā darbā izmantots četras reizes atkārtots viens un tas pats teikums, tulkojumā no angļu valodas: vakar sniga. Un šajā teikumā, atkārtojot to četras reizes, ir katru reizi uzsvērts cits vārds, kas, to lasot, maina teikuma nozīmi.”

Kuratore atzīmē: “Ancāns it kā piedāvā šīs absolūti absurdās situācijas vai bezjēdzīgos teikumus.

Bet tas uzrunā skatītāju un liek padomāt, kādēļ vispār ir nepieciešams šādus jautājumus uzdot, ko varētu nozīmēt katrs no atbilžu variantiem un kas būtu tava atbilde, ko tu sniegtu?”

Kristaps Ancāns pasniedz Latvijas Mākslas akadēmijā, šogad piedalījās Rīgas Starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē, bijis izvirzīts arī “Purvīša balvai 2019” par savu pirmo personālizstādi Latvijā – “Lielās atmiņas” mākslas stacijā “Dubulti” 2018. gada pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti