Kultūras ziņas

Kā pārvarēt niezi galvaskausā?

Kultūras ziņas

Ventspilī uzstājas "Kronos Quartet"

Pētera Martinsona līnijas un formas

Dekoratīvās mākslas muzejā atklāta Pētera Martinsona darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atvērta izstāde “Pēteris Martinsons. Līnija un forma”, kas piedāvā iepazīties ar starptautiski atzītā Latvijas keramiķa Pētera Martinsona radošo veikumu. Lai arī keramiķa darbi iekļauti muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, šajā izstādē pirmo reizi apskatāma daļa no Pētera Martinsona krustdēla Induļa Leinerta dāvinājuma muzejam.

Pēteris Martinsons ir viens no pasaulē zināmākajiem latviešu keramiķiem. Piedalījies daudzos starptautiskos simpozijos un izstādēs. Guvis atzinību arī prestižos starptautiskos keramikas konkursos. Pēc izglītības arhitekts, Pēteris Martinsons savu darbu skicēs un keramikas darbos izmantojis arhitektūras elementus.

Šīs skicītes ir paņemtas no viņa piezīmju grāmatiņas. Izrādās, ka viņš katru dienu ir skicējis, lai vingrinātu roku, lai nepielaistu kļūmes. Tālāk ir arī skices, kurās redzam tējkannu, servīzi. Tās ir darinātas Ļvovā,” rāda Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātāja Dace Ļaviņa.

Martinsons labprāt veidoja dārza keramiku ģeometriskās formās, kas kļuva par vienu no viņa atpazīstamības simboliem. Dzīves pēdējos gados keramiķis bija iemīļojis vārnas. Tāpēc izstādē arī Pētera Martinsona “Sapņu vārnas”.

“Viņš ir ārkārtīgi labi uztvēris tieši pašas vārnas būtību, kas ir ļoti gudrs putns,” uzsver Ļaviņa. “Mazā vārniņa ir mūsu muzeja 2014. gada jaunieguvums, un šo vārniņu mums uzdāvināja karikatūrists Māris Bišofs. Jo viņš bija piedalījies kādā no Pētera Martinsona izstāžu atklāšanām un Pēteris pašrocīgi bija uzdāvinājis Mārim šo vārnulēnu.”

Izstāde “Pēteris Martinsons. Līnija un forma” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma līdz 14. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti