Aizputē Vara Santa foto izstāde «Ceļojums pagātnē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

 Aizputes novadpētniecības muzejā pašlaik skatāma fotogrāfa Vara Santa fotogrāfiju izstāde „Ceļojums pagātnē”.  Tā ir izstāde, kas rosina apmeklētāju meklēt atšķirības fotogrāfijās, kā arī smelties zināšanas par Aizputi un aizputniekiem pagātnē un šodien. Fotogrāfs ar datortehnoloģiju palīdzību vecinājis mūsdienās veidotās bildes, tā padarot procesu vizuāli aizraujošāku.  

Fotogrāfs Varis Sants stāsta, ka šajā fotogrāfiju izstāde ne mazāk būtiska ir skaņu radītā pasaule, kas ļauj sajust pilsētvidi gan šodien, gan tad, kad pilsētā vēl brauca ar zirga ratiem. Tas viss uzbur Aizputes ainavu.

 „Aizputē šeit bija pazīstami daudzi personāži. Bija tāds Sudrabu Edžus, bija tāds Bitmaņu Fricis, kurš spēlēja vijoli. Viņi uz citu pasauli ir aizbraukuši jau pirms vairākiem gadu desmitiem, tad nu man nācās izvilkt akordeonu, attēlot Sudrabu Edžu un iespēlēt. Mūzikas skolā esmu tieši akordeonu mācījies, kā nu man sanāca, apmēram tāpat kā viņam...” spriež fotogrāfs.  

Tādā noskaņā arī aplūkojam fotogrāfijas. Varis Sants fotografējis mūsdienās tās pašas vietas, kas agrākos laikos redzamas pilsētas atklātnītēs 19. un 20. gadsimtu mijā. Pirmie mēģinājumi jau notikuši 2008. gadā, kad Varis vadīja fotopulciņu.

 ”Man vienmēr pagātne ir interesējusi. Jo vairāk es sāku dzīvot to otro dzīvi, par ko mēs jau reiz esam runājuši, ka cilvēkam ir divas dzīves, un tā otra sākas tajā mirklī, kad tu saproti, ka tev ir viena dzīve. Kad tev sākas tā otra dzīve, tad arvien vairāk tu sāc interesēties par pagātni. Man bija kādreiz tāds sapnis – pastaigāt pa vecajām Aizputes ielām, diemžēl atklātnēs ir tikai galvenās Aizputes ielas  – Liepājas, Atmodas, Kuldīgas, Jāņa, Boju, bet ir daudzas vietas, kuras vienkārši nav fotografētas. Man bija tāda sajūta, ka es kādu dienu to varēšu izdarīt. Tagad tas mirklis ir pienācis. Jo tu vairāk fotografē vai aplūko vecās atklātnes, mums arī ir vairāk nekā 300 atklātnes no dažādiem laikiem, ieraugi daudz detaļu, tas skelets izveidojas. Var aiziet domās tur, kur tā skeleta nemaz nav,” atklāj Sants.

Fotogrāfs daudz strādājis ar mūsdienu tehnoloģijām un iespējām, lai mūsdienu fotogrāfijas līdzinātos senajām, un, tikai ieskatoties rūpīgāk, ir ieraugāms, ka vietām zaudētas ēkas, bet citur izauguši garāki koki, mainījušies veikalu nosaukumi.

Vara Santa fotogrāfijas iekļausies arī Aizputes novadpētniecības muzeja projektā „Virtuāla pastaiga pa Aizputi vakar un šodien”. Tas nav tikai ceļojums pagātnē, tas ir vēstījums nākotnei.

Vara Santa izstāde Aizputes novadpētniecības muzejā būs apskatāma līdz 28.jūlijam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti