Balansa meklējumi, moči un visnodrāztākās mākslas klišejas. Saruna ar «Starptelpas» performanču konkursa finālistiem

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa" skatītājiem piedāvā ne vien pieredzējušu mākslinieku performances, bet dod radošo telpu sevi pierādīt jauniem, daudzsološiem performantiem.

Jau otro gadu to atbalsta arī "VV Foundation". Šoreiz fonds sniedz atbalstu trīs Latvijas jauno mākslinieku – Mailo Mēness, "Normal Babyy" un "4x on Bikes" – performanču sagatavošanai. Šos konkursa darbus vērtēs starptautiska žūrija, lai labākajam festivāla noslēgumā piešķirtu radošo stipendiju un iespēju attīstīt savas idejas "Pair" mākslinieku rezidencē Pāvilostā.

Uzrunāju māksliniekus, lūdzot pastāstīt vairāk par to iecerēm un radošo praksi.

Mailo Mēness
Mailo Mēness

Mailo Mēness ir performanču mākslinieks, kas savos darbos sapludina mākslu ar aktīvismu. Strādā ar sev tuvām tēmām – ķermenis, identitāte, dzimte, iekļaušana un iekļaušanās un citām. Mailo Mēness veido multidisciplinārus darbus, apvienojot vizuālo mākslu, instalācijas, objektus, tekstus. Absolvējis LMA "Kustība. Attēls. Skaņa" nodaļu, kā arī Latvijas Performances mākslas centra (LPMC) deviņu mēnešu performances kursu.

Mailo Mēness Performance "Shred & Suspend: A Choreography of Imprints" būs redzama 1. jūnijā pulksten 17.00 Rīgas Cirka arēnā.

"Kustību performance ar mērķi izcelt nebināru un trans ķermeņu eksistenci Latvijas sabiedrībā. Gribot vai negribot, uz mums tiek atstāti sabiedrības reakciju nospiedumi un katram no mums ir savi paņēmieni, kā tikt ar to galā. Tā ir ikdienas balansēšana starp drošu atrašanos savā ķermenī un iekļaušanos sabiedrības diktētajos noteikumos," teic mākslinieks.

Performancē piedalās kustību un performanču mākslinieki Dash Che (Somija), Marss Mickevič, kvīru aktīvisti Maksis Apinis un Noa Polītis.

“4x on Bikes”
“4x on Bikes”

Dalība performances festivālā "Starptelpa" ir apvienības "4x on Bikes" debija. Apvienību veido Franciska Anna Beļāne un Ivo Krieviņš. Tā aizsāk abu mākslinieku sadarbību, realizējot sen radušās idejas formā, kas apvienības kontekstā šķiet vispiemērotākā. Mākslinieki par sevi saka: "Mēs esam no dzelzs, ātri un seksīgi. Tādi bijām, esam un būsim."

"4x on bikes" performance notiks 31. maijā pulksten 21.20 Rīgas cirka arēnā.

"Abi mākslinieki cenšas iemiesot tēlus, kas ikdienā simboliski asociējas ar dumpiniecisku dzīves stilu. Performanci raksturo pretruna – dziedējoša destrukcija –, ko tēli rada apvienojumā ar scenogrāfijas elementiem, (ne)kustību un skaņu. Destrukcija kā process, nevis rezultāts – tai pretoties vai to pieņemt?" teikts performances pieteikumā.

"Normal babyy" performance
"Normal babyy" performance

"Normal Babyy" (Elza Auguste Zīverte un Kristofers Knesis) kopš 2022. gada veido performances, kurās sastopas kustība, skaņa, deja, troksnis, harmonija, haoss, grācija, groteska. Viņus vieno degsme radīt un rādīt to, kas pašiem šķiet interesants vai dažreiz pat svarīgs – abi vēlas, lai performants un skatītājs piedzīvo, sadzird, saredz notiekošo.

"Normal babyy" performance "But, please, think outside the box" risināsies 31. maijā pulksten 22.30 Rīgas cirka garderobē.

"Performancē "But, please, think outside the box" Normal babyy" (kopā ar skaņu mākslinieku Robertu Dinteru) lieto visnodrāztāko klišeju pasaulē, ar mērķi apšaubīt mākslinieka lomu mākslas piedzīvošanā. Uz sienas projicēta saruna ar mākslīgo Intelektu atkailina mākslas "radīšanas" procesu, liekot aizdomāties par cilvēka vietu mākslā un varbūt atrodot cerību distopiskā nākotnes vīzijā," teikts uzstāšanās pieteikumā.

jūsu performance iekļaujas festivāla tēmā "Rītdienas dumpinieki"?

Mailo Mēness: Latvijā dzimuma identitāte šobrīd ir viens no sabiedrību šķeļošajiem jautājumiem, un sabiedrības atbalsis atstāj iespaidu uz cilvēkiem ar nebināru, kā arī trans dzimuma identitāti. Vietējā mērogā un kontekstā mēs vien ar savu eksistenci graujam valdošo pārliecību par to, ka eksistē tikai divi dzimumi. Latviešu valoda ir bināra. Atbildīgās un kompetentās institūcijas nerosina un nerisina neiekļaujošas valodas problemātiku, jo tā ir svarīga tikai nelielam skaitam iedzīvotāju. Tad nu mēs esam daļa no tās nākotnes, kas sadumposies un ieviesīs aši savas izmaiņas latviešu valodā. 

Šajā performancē es un vēl četri mākslinieki mēģināsim rādīt savus ikdienas mēģinājumus balansēt starp diviem eksistences stāvokļiem – no vienas puses, paliekot uzticīgiem savai dzimtes identitātei, un, no otras puses, pielāgojot sevi, savu rīcību un robežas sabiedrības nerakstītajiem, bet vispārpieņemtajiem noteikumiem un gaidām. Šāda balansēšana ietekmē mani gan emocionāli, gan fiziski. Fiziskās izpausmes novēroju savā ikdienā – es staigāju salīkušu muguru, lai nerādītu to, ka man ir krūtis un apkārtējie mani neuztvertu kā sievieti. Performancē būs redzams, cik lielā mērā mēs ļaujam sabiedrībai sevi ietekmēt un kā tiekam galā ar tās atstāto nospiedumu sekām – performances laikā tiks izmantota piepūle un fizisks spēks, lai saglabātu līdzsvaru.

Mailo Mēness
Mailo Mēness

"4x on Bikes": [Mūsu] tēli iemieso dumpinieka garu un stilu. Savukārt performancē tie jautājoši apskata cilvēka/sabiedrības virzību pretī rītdienai, kurā dominē haoss un destrukcija.

"Normal babyy": Ideju uzgājām izlasot performances festivāla tematisko aprakstu. Izlasījis sapratu, ka, kaut arī teksts izskatās rakstīts ar domu iedvest apokaliptiskas vai vismaz distopiskas vēsmas, tā jau lielā mērā ir mana ikdiena – darbs ar mākslīgā intelekta tehnoloģiju. Es vienmēr esmu skeptisks un piesardzīgs, kad publiskajā vidē parādās "cepiens" par jaunām briesmām – tas notiek jau gadu simtiem. Pirms mākslīgā intelekta tie bija sociālie mediji, pirms tam videospēles, pirms tam telefona klausule, pirms tam komiksi, pirms tam romāni un tā tālāk. Vēlamies šīs bailes nedaudz kliedēt, tajā pat laikā uzdodot neērtus un varbūt līdz galam neatbildamus jautājumus sev, mākslīgajam intelektam, citiem māksliniekiem un jebkuram atnākušajam.

Kādēļ esat izvēlējušies īstenot savu ideju tieši performancē?

Mailo Mēness: Performance ir forma, kurā jūtos visorganiskāk un visērtāk. Plānoto vēstījumu iespējams ietvert dažādos slāņos, un es ļoti labprāt esmu skatītāju priekšā. Māksliniekam nav nemaz tik viegli tikt pie atgriezeniskās saites par savu darbu, taču esmu ievērojis, ka pēc performancēm cilvēki dalās ar piedzīvoto, kas man ir ļoti svarīgi.

"4x on Bikes": Sākotnējā vēlme realizēt "4x on Bikes" tēlus  – kas izrietēja no abu mākslinieku savstarpējas domu un ideju apmaiņas kādā no vasaras ballītēm – nevienā citā medijā kā performance tas nebūtu iespējams.

"Normal babyy" performance
"Normal babyy" performance

"Normal babyy": Mūsu performancē ietvertās idejas un tehniskais izpildījums ir starpdisciplinārs – Elza piedalās ar kustību, Kristofers piedalās ar uz sienas projicētu sarunu ar mākslīgo intelektu, mūsu draugs Roberts piedalās ar mūziku. Tas nebūs ne koncerts, ne izrāde, ne "PowerPoint" prezentācija –tā būs performance. Šobrīd performances māksla mūsu dzīvē ir ļoti aktuāla, kā arī piedalīties "Starptelpā" mums jau kļūst par tradīciju – to darīsim trešo reizi.

Ar ko performances māksla atšķiras no citiem mākslas veidiem?

Mailo Mēness: Performance ir reizē intensīva un gaistoša. Tas ir tāds sajūtu apkopojums konkrētā laika periodā, un tad tas beidzas. Nedomāju, ka šo sajūtu kopumu iespējams precīzi atkārtot.

"4x on Bikes": Viss, kas rūc, ir mocis. Viss ir benzīns, kas kustina.

"4x on Bike" performance
"4x on Bike" performance

"Normal babyy": Performances mākslā uzsvars ir uz piedzīvojumu vai pārdzīvojumu – kā māksliniekam, tā jebkuram klātesošajam. Atšķirībā no teātra, nav tik lielas kontroles pār notikumu gaitu. Kulminācija var notikt negaidītā mirklī vai nenotikt vispār. Skatītāja redzējums par notikušo var ļoti atšķirties no performances mākslinieka skatījuma, un tas nav nekas slikts.

Performances mākslā, šķiet, māksliniekam ir lielāka brīvība, pirms kāds sāk uzdot jautājumus – vai tad tas skaitās teātris, mūzika, deja, māksla? Varbūt tāpēc, ka vēl vairāk nekā citos mākslas novirzienos, performances mākslā nav skaidru definīciju par to, kas tas ir vai kam tam jābūt. Šī iemesla dēļ mūsu performance ir liels izaicinājums mākslīga intelekta tehnoloģijai, kura izdara lēmumus, balstoties uz pieejamo informāciju par to, kā lietām būtu jānotiek.

Nosauciet piecus atslēgas vārdus, kas jūs raksturo un atšķir no citiem māksliniekiem! 

Mailo Mēness: kvīrs, mākslas aktīvists (artivist), vistu kājiņas, augu rociņas, performators.

"4x on Bikes": Ātrums, dzelzs, dūmi, čikses, baiki.

"Normal babyy": Pašiem jau grūti pateikt, tāpēc jautājām draugiem, kuri mūsu performances ir piedzīvojuši. Kairinošs, normāls, vibrācijas, plastmasa, neērts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti