Ko lasa latviešu rakstnieki? 10 autori iesaka savas mīļākās grāmatas 2023. gadā

Izskan 2023. gads – emocionālu un daudziem noteikti arī profesionālu izaicinājumu pilns. Vairākiem latviešu autoriem nu jau gandrīz aizgājušais gads iekrāsojas sasniegumu, jaunradītu tekstu, tulkojumu un izdotu grāmatu gaismā. Daudz laika pavadīts arī kolēģu rakstītajās rindās, tāpēc ieskatīsimies arī mēs desmit latviešu autoru spilgtākajos 2023. gada piedzīvojumos lappusēs.

Inga Pizāne

Regīna Ezera – "Nodevība" (no romānu cikla "Pati ar savu vēju")

Izdevējs "Zvaigzne ABC"

Gada nogalē iznākusī Ingas Pizānes dzejas izlase "Dzeja" šobrīd saucama par unikālu parādību latviešu literatūrā. Nav daudz mūsdienu dzejnieku, kuri drosmīgi izdot savu izlasi. Inga tāda ir, un Ingu lasa. 2023. gadā aizsācies arī literāro sarunu vakars "Divi", kurā parasti tiekas divi latviešu literāti, bet vadītājas lomā nemainīgi paliek Inga Pizāne.

Inga turpina lasīt un dzīvot lappusēs, un par 2023. gada spilgtāko grāmatu nosauc latviešu autores Regīnas Ezeras romānu "Nodevība", par kuru stāsta šādi:

""Paliks tikai tas, kas iekritīs kādam sirdī, uzdīgs un iesakņosies. Viss pārējais sabirzīs pelnos." (Regīna Ezera) Ik gadu manā lasīšanas pieredzē "ienāk" kāds literārs darbs, kas nešaubīgi paziņo: "Es būšu tava gada grāmata!" Šogad tā ir Regīnas Ezeras "Nodevība".

Kāpēc no 35 izlasītajām grāmatām tieši šis darbs? Pirmkārt, tāpēc, ka visur, kur gāju, man Ezeru gribējās ņemt līdzi. Vai es biju picērijā vai vilcienā, vai lidmašīnā uz Berlīni, man gribējās turpināt mūsu sarunu un dzīvot viņai līdzi.

"Nodevība" mani paņēma ar valodu, kas dzirksteļoja kā brīnumsvecīte, ar šaubām un sāpēm, kas vārījās un mutuļoja, ar melnu un citkrāsu humoru, ar rakstniecības un kritikas iztirzāšanu, ar vēstulēm starp divām literātēm un tādām frāzēm, kā "gribētos zīmuli nolikt reizē ar karoti" vai "kas būs tas spermatozoīds, kas reiz apaugļos dzīves notikuma olšūnu?" (jeb kā top stāsts). Aizraujoši un asprātīgi bez gala."

Jana Egle

Ilze Jansone – "Laika rēķins"

Izdevējs "Dienas Grāmata"

"Latvju pacients" – ar šādu nosaukumu 2023. gadā iznācis sen gaidītais un nu jau trešais Janas Egles stāstu krājums, kurā autore turpina pievērsties vienkāršo cilvēku parastās ikdienas neparastajām ainām. Jana Egle turpina aktīvi piedalīties literatūras dzīvē, un, lai gan pati atzīst, ka lasīt šogad sanācis salīdzinoši mazāk nekā citus gadus, tomēr izcelt spilgtāko 2023. gada grāmatu ir izdevies.

Šogad tas ir bijis Ilzes Jansones romāns "Laika rēķins": "Grūti izcelt vienu, bet laikam izvēlēšos Ilzes Jansones "Laika rēķins" par latviešu rakstnieci emigrācijā Ilzi Šķipsnu. Šķipsnas grāmatas joprojām neesmu lasījusi, taču

Jansones versija par viņas dzīvi mani savaldzināja ar it kā līganā teksta izteiksmīgo pulsāciju, ar interesantajiem prātojumiem par rakstniecību, ar stāstu par nesaraujamajām aizbraucēju saitēm ar Latviju.

Tagad gribas izlasīt kādu Ilzes Šķipsnas grāmatu un pēc tam vēlreiz "Laika rēķinu"."

Inga Grencberga

Vintra Vilcāne – "Saķemmē matus!"

Izdevējs "Latvijas Mediji"

"Šī grāmata ir brīnišķīga! Īsts valodas skaistums! Skaisti, smeldzīgi, un ļoti izjustas poēmas, stāsti, esejas, miniatūras, gleznas...

Ja vārdos var ielikt sajūtu – tad šī ir īsta sajūtu grāmata. Lasot, ik mirkli sevi pieķer: "Jā, es zinu, kā tas ir!" Ja var izlasīt stāstu sevī, tad to var pastāstīt arī citiem. Autores, un tomēr – šie ir katra paša lasītāja stāsti un sajūtas."

Tā par savu 2023. gada skaistāko grāmatu, Vintras Vilcānes eseju krājumu "Saķemmē matus!", stāsta Inga Grencberga. Pati Inga šogad aktīvi strādājusi pie nākamā romāna, un lasītāji, apbruņojoties ar pacietību, var cerēt, ka jau nākamgad lasīsim autores ilgi loloto stāstu par Mariju.

Zane Nuts

Trevors Noa – "Born a Crime: Stories From a South African Childhood"

Izdevējs "Doubleday Canada"

Jautāta par 2023. gada spilgtāko grāmatu, latviešu autore Zane Nuts izceļ Dienvidāfrikas izcelsmes autora Trevora Noa (Trevor Noah) autobiogrāfiju: "Asprātīgi izstāstīts pārsteidzošs bērnības stāsts par aparteīdu. Trevors ir veiksmīgs komiķis, kurš šobrīd ir iekarojis daudzas Rietumu pasaules cilvēku sirdis, taču

viņa bērnības stāsts šķiet kā no cita gadsimta, bet patiesībā viss viņa aprakstītais ir bijusi realitāte nesenā pagātnē.

Tomēr, neskatoties uz skarbajiem notikumiem, Trevors prot atmiņas izstāstīt tik amizanti, ka vēders sāp līdz krampjiem no smiešanās."

Tikmēr pati Zane Nuts turpina aktīvi strādāt. Šogad, nokļuvusi izdevniecības "Latvijas Mediji" paspārnē, Zane paspējusi izdot veselus divus romānus – "Mums vajadzētu šķirties" un "Praktiskā kokvilna".

Laura Vinogradova

Delfīne de Vigāna – "Bērni ir karaļi"

No franču valodas tulkojusi Inta Šmite

Izdevējs – apgāds Jānis Roze

Lēni top Lauras Vinogradovas nākamie teksti. Tikmēr liels gads bijis autores ar Eiropas Savienības Literatūras balvu godalgotajam stāstam "Upe", kas 2023. gadā iznāk vācu valodā, arī lietuviski un bulgāru valodā. Pārdomās par gada labāko grāmatu Laura Vinogradova raksta šādi:

"Domājot par sev nozīmīgāko lasīto grāmatu 2023. gadā, es ilgi nevarēju izlemt starp Agneses Rutkēvičas "Skumjais laikmets", Ingas Gailes "Jaukumiņš", Delfīnes de Vigānas "Bērni ir karaļi" un Juvāla Noasa Harari "Sapiensi. Cilvēces īsā vēsture". Tad es jautāju sev – kura grāmata no šīm visvairāk izmainīja mani un veidu, kā skatos pasaulē? Nešaubīgi tā ir Delfīnes de Vigānas grāmata "Bērni ir karaļi".

Tā drosmīgi piedāvā mums iespēju palūkoties uz pasauli, kurā galvenie karaļi jau sen vairs nav bērni un cilvēki. Tagad uzvarētāji ir sociālie tīkli, reklāmas stabi un mārketinga dievi. Kur tam visam pa vidu esmu es?"

Rasa Bugavičute-Pēce

Inga Gaile – "Jaukumiņš"

Izdevējs "Dienas Grāmata"

"Es palikšu pie tā, ka mana gada mīļākā grāmata bija Ingas Gailes "Jaukumiņš". Laikam jau tāpēc, ka es šai grāmatai noticēju līdz sīkākajai detaļai, es noticēju katrai zemsvītras piebildei. Un ar "ticēt" es nedomāju to biogrāfiskās detaļās, nē, es noticēju lasīšanas procesa radītai pārliecībai, ka Ingai ir izdevies piefiksēt domu tās skrējienā, un es kā Rasa šajā tekstā jutos ārkārtīgi ērti, lai gan grāmatas stāsts vispār nemaz nav ērts. Es jutos saprasta, lai gan man nav ne Jaukumiņa, ne Sarmas pieredzes.

Tā jau ir cita līmeņa literatūras burvība, kad uzrakstītais teksts lasīšanas laikā ar tevi veido kaut kādu paralēlo realitāti, kurā jūs vienkārši saprotaties.

Vārdu sakot, grāmatas stāsts ir par mūsdienu sievieti sabiedrības radītu un viņas pašas pieņemtu priekšstatu epicentrā, kas rada drošības sajūtu par to, ka var būt slikti, bet pēc slikti var būt arī labi. Nu, vai vismaz ciešami."

Tā par savu 2023. gada spilgtāko piedzīvojumu lappusēs stāsta rakstniece un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce, kurai šis gads pagājis profesionālu panākumu zīmē. Gada nogalē iznākusi Rasas jaunākā grāmata bērniem "Puksītis", stāsts par ežu ģimeni un Ziemassvētku laiku tieši šobrīd iepriecinās daudzus lasītājus. Šogad Rasa Bugavičute-Pēce saņēmusi arī Spēlmaņu nakts balvu nominācijā "Gada jaundarbs dramaturģijā" par izrādi "Dziesmu svētki" Liepājas teātrī.

Zane Zusta

Sāra Stridsberija – "Mīlestības gravitācija"

No zviedru valodas tulkojusi Dace Deniņa

Izdevējs "Zvaigzne ABC"

Rakstniece Zane Zusta 2023. gadā aktīvi strādājusi un radījusi saturu gan bērniem, gan pieaugušajiem. Gada otrajā pusē iznācis Zanes jaunākais romāns "Nepieradināts putns", šogad pārizdota pirmā grāmatiņa par pūcēnu Ucipuci "Ucipuci meklē mājas". Tāpat slavenā pūcīte turpina dzīvot gan bērnu žurnālā, gan seriālā ar tādu pašu nosaukumu.

Savukārt par savu gada grāmatu Zane Zusta nosauc zviedru autores Sāras Stridsberijas romānu "Mīlestības gravitācija":

"Mana grāmata ir "Mīlestības gravitācija", autore Sāra Stridsberja. Grāmata ievilināja ar poētisko valodu.

Kad sāku to lasīt, diezgan ilgi bija sajūta, ka sižets lēnām veras vaļā kā putna spārni uz grāmatas vāka, taču no pirmās nodaļas jutos apburta.

Šī grāmata ir kā sapnis. Autores valoda uzbūra īpašu sajūtu, ka tūlīt, tūlīt viss taps skaidrs un mēs kopā aizlidosim. Tā arī notika, lai gan līdz galam neizdevās atrast saikni ar grāmatas varoņiem, bet vairāk ar pašu romānu kopumā. Ļoti savdabīga, skaista un mazliet skumja grāmata, jo sižets risinās psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Domāju, ka tā patiks tieši skaistas valodas mīļotājiem. Iesaku, kā savu mīļāko šī gada grāmatu, jo tā mani pārsteidza ar savu neparastumu un varbūt tā pārsteigs vēl kādu!"

Signe Viška

Laura Melne – "Sunāns breiveibā"

Māksliniece Vivianna Marija Staņislavska

Izdevējs "Volūda"

Rakstniecei un tulkotājai Signei Viškai šis bijis spilgts gads, un domājams, ka visiem, kas saistīti ar literatūru un grāmatniecību Latvijā, joprojām atmiņā vētra, kādu sabiedrībā raisīja Signes tulkotā vācu autoru  N. L. Peifersa, L. L. Blatsa grāmata "Tur lejā".

Signes darbs tulkošanā un bērnu literatūras popularizēšanā ir bijis nozīmīgs, un nepārsteidz, ka par savu 2023. gada mīļāko grāmatu viņa nosauc tieši latgaliešu autores Lauras Melnes komiksu bērniem:

"Vēl pirms Laura Melne par komiksu "Sunāns breiveibā" saņēma Jāņa Baltvilka balvu, domās jau biju piešķīrusi viņai un māksliniecei Viviannai Marijai Stanislavskai Signes Viškas simpātijas balvu. Patukšajam pašmāju komiksu plauktiņam sāk pievienoties arvien jauni izdevumi, un milzīgs prieks arī par pirmo komiksu latgaliešu valodā. Šis ir ne tikai sirsnīgs un asprātīgs stāsts, bet arī iespēja sevi un savus bērnus tuvāk iepazīstināt ar latgaliešu valodu, kurā ir kaudze smeķīgu vārdu un izteicienu, un tās vienreizējās mājīguma sajūtas.

Brīdinājums – pēc komiksa izlasīšanas var uznākt nepārvarama vēlme pārvākties uz laukiem."

Krista Anna Belševica

Dr. Edīte Eva Egere – "Izvēle"

No angļu valodas tulkojusi Liene Spīgule

Izdevējs "Zvaigzne ABC"

Dzejnieces, rakstnieces un pētnieces Kristas Annas Belševicas pēdējais literārais veikums sagaidīts nu jau tālajā 2021. gadā. Stāstu krājums "Pelēks suns sapņo par zelta zivtiņām" pārsteidza ar autores jūtīgumu un vērību pret ikdienas pasaules niansēm. Pavisam drīz lasītāji varēs vērtēt Kristas Annas Belševicas jaunāko grāmatu – dzejas krājumu "Manifestācijas", taču par savu 2023. gada grāmatu rakstniece atzīst autobiogrāfisko stāstu "Izvēle", kurā tā autore dr. Edīte Eva Egere reflektē par holokaustā piedzīvoto:

"Šis gads man sākās ar izvēli, precīzāk – ar Edītes Egeres grāmatu "Izvēle". Neesmu cilvēks, kas bieži pieredz transformējošas sajūtas, taču pārdomās par šo grāmatu pavadīju visu 2023. gadu. Atceros dusmas grāmatas sākumā, kad holokaustā izdzīvojusī autore, kas vēl šodien strādā psihoterapijas jomā, raksta – es piedevu Hitleram. Atceros savu sapratni un dziļo empātijas sajūtu grāmatas beigās.

Man šī grāmata bija ne tikai par izvēli dzīvot, bet arī par izvēli piedot. Atrast sevī piedošanu pat visneiedomājamākos apstākļos. Jo nekur citur neslēpjas tāds miers kā piedošanā."

Andris Kalnozols

Marts Pujāts – "Dāma baltos džinsos"

Izdevējs "Neputns"

Pēc romāna "Kalendārs mani sauc" panākumiem ļoti daudzi gaida nākamos Andra Kalnozola tekstus. Kaut kas top kā bērniem, tā pieaugušajiem, tikmēr "Kalendārs" nupat tulkots arī igauņu valodā, un runā, ka – tāpat kā savulaik no Latvijas grāmatnīcu plauktiem – arī Igaunijā Andra Kalnozola grāmata tiek burtiski izķerta no plauktiem. Jautāts par, viņaprāt, 2023. gada labāko grāmatu, rakstnieks atzīmē Marta Pujāta dzejas grāmatu "Dāma baltos džinsos" un savā vērtējumā ir lakonisks:

"Visi vārdi vietās."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti