Slēgs līgumu par Jaunā Rīgas teātra konservāciju un pagaidu jumta uzbūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai atvieglotu tālāko būvdarbu norisi un pasargātu objektu no laikapstākļu ietekmes, Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas konservācijas darbu veikšanai un pagaidu jumta izbūvei tiek slēgts līgums ar AS “Būvuzņēmums Restaurators”, medijus informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Janvāra sākumā ziņots, ka Jaunā Rīgas teātra vēsturiskā ēka ilgstoši atstāta bez jumta, kaut arī drīzumā varētu sākties snigšana, par ko jau decembrī sociālajos tīklos rakstīja JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

VNĪ paziņojumā medijiem uzsver, ka visas ēkā esošās vēsturiskās vērtības jau esot saglabātas: “VNĪ ar pilnu atbildību izturas pret Jaunā Rīgas teātra pārbūves projektu.

Visas vēsturiskās vērtības tika saudzīgi demontētas un pārvestas glabāšanai pienācīgos apstākļos, vēl pirms ēkai tika demontēts jumts 2019. gada pavasarī.”

Ivanovskis-Pigits arī norāda, ka pēc tam, kad VNĪ pārņēma būvlaukumu decembra vidū, eksperti esot apsekojuši objektu un novērtējuši tā tehnisko stāvokli. Uz tā pamata tālāk tika izstrādāts konservācijas darbu plāns.

“Cenu aptaujas rezultātā slēdzam līgumu par pagaidu konservācijas darbiem, kas atvieglos tālāko būvdarbu norisi un aizsargās objektu no laikapstākļu ietekmes. Vienlaikus jāatzīmē, ka vēsturiskās teātra ēkas konstrukciju drošība netiek apdraudēta.

Ēka tiks gandrīz pilnībā demontēta – tiks saglabātas tikai divas kāpņu telpas un fasāde, kuru noturēs uz ietves izvietotais fasādes atbalsta rāmis, savukārt visas saglabājamās vērtības ir demontētas jau pērn, tādēļ satraukumam par kultūrvēsturisko vērtību zaudēšanu nav pamata,“ norāda VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Konservācijas darbus veic AS “Būvuzņēmums Restaurators” par 27,8 tūkstoši eiro (bez PVN).

VNĪ arī informē, ka joprojām turpinās izsludinātais iepirkums par teātra pārbūvi, kas paredz projekta realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām.

Iepirkumā ir iestrādāts “projektē un būvē” princips, kas ļaušot pasūtītājam labāk kontrolēt izmaksas, termiņus, kā arī uzlabošot darba koordināciju starp pasūtītāju, būvnieku un projektētājiem.

VNĪ informē, ka lai mazinātu riskus uz nepamatoti lētu vai nepamatoti dārga piedāvājumu saņemšanu jaunajā iepirkumā, ir paredzēts, ka būvniekam ne tikai jāuzbūvē Jaunais Rīgas teātris, bet arī turpmākos piecus gadus jāapsaimnieko ēka – tās galvenie inženiertīkli un būtiskākās konstrukcijas (jumts, fasāde, logi). Tas nodrošināšot to, ka būvnieks būs ieinteresēts kvalitatīvā būvniecībā, jo turpmāk pašam būs jānodrošina ēkas apsaimniekošana.

Ivanovskis-Pigits uzsver: “VNĪ dara visu, lai šis projekts tiktu pabeigts pienācīgā kvalitātē, lai atbilstoši plānam teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties 2022. gada vasarā.”

KONTEKSTS:

2018. gada beigās apturēja darbus teātra ēkas pagalmā, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. Pērn jūlija beigās pasūtītājs – Valsts nekustamie īpašumi – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums. Pārbūves projekta autore Zaiga Gaile jau vairākkārt norādījusi uz gausajiem projekta attīstības tempiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti