Simtajā dzimšanas dienā piemin pazīstamo lībiešu kultūras darbinieci Paulīni Kļaviņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem un 4 mēnešiem.

Akuratera muzejā Rīgā 19.janvārī biedrība „Mazirbes draugu kopa” aicina atzīmēt pazīstamās lībiešu kultūras darbinieces Paulīnes Kļaviņas simto jubileju.

Paulīne Kļaviņa bija aktīva savas dzimtās lībiešu valodas un kultūras kopēja un viena no Rīgas lībiešu ansambļa „Līvlist” dibinātājām un ilggadējām dziedātājām. Viņa rakstīja dzeju lībiešu valodā un dzimtajās mājās, Vaides ciema „Ozolniekos”, bija izveidojusi arī plašu sadzīves priekšmetu, zvejas un darbarīku kolekciju, kas tagad apskatāma Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Paulīne Kļaviņa arī ilgus gadus kalpoja Rīgas Doma draudzē, stāsta piemiņas pasākuma rīkotāju, „Mazirbes draugu kopas” pārstāve Lilita Kalnāja.

Lilita Kalnāja par Paulīnes Kļaviņas piemiņas pasākumu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Paulīne Kļaviņa aizgāja mūžībā 2001.gadā, tādēļ mēs būsim arī nelielā piemiņas brīdī Meža kapos, kur viņa atdusas. Bet Akuratera muzejā mēs atvērsim Paulīnes ierunāto stāstu lībiešu valodā par savām dzimtajām mājām. To viņa ierunāja savā pēdējā dzīves gadā. Viņa bija tik unikāla, ka zināja savas dzimtas koku līdz 1710.gadā, kas tur, Vaides ciemā, visu mūžu arī bija dzīvojuši. Un par tiem viņa arī stāsta. Mums ir arī ierunāta viņas dzeja, ko lasa Zoja Sīle un Dagmāra Ziemele lībiešu un latviešu valodā, un mēs atvērsim šo disku. Būs klāt arī viņas mīļais un dibinātais lībiešu dziesmu ansamblis „Līvlist”,” stāsta Kalnāja.

Ieraksta un bukleta atklāšana notiks 19. janvārī plkst. 17.00 Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a, Jāņa Akuratera muzejā.

Tāpat 19. janvārī lībiešu kultūras, valodas un vēstures portāls livones.net dodas pie saviem lasītājiem atjauninātā un mūsdienīgā veidolā. Tā ir portāla veidotāju – Lībiešu kultūras centra (Līvõ Kultūr sidām) – velte teicējas Paulīnes Kļaviņas 100. dzimšanas dienā.

Atjauninātais portāls livones.net ir ieguvis ne tikai jaunu vizuālo izskatu, bet arī papildināts ar vairākām nozīmīgām sadaļām. Svarīgākā no tām ir "lingua.livones.net" – sadaļa ar dažādiem lībiešu valodas rīkiem, kurus var izmantot gan lībiešu valodas interesenti, gan pētnieki visā pasaulē.

Sadaļā atrodami pētījumi par lībiešu valodu, lībiešu–igauņu–latviešu vārdnīcas pastāvīgi atjaunināta versija, kas papildināta ar vārdu formām un datiem no lībiešu valodas korpusa, Latvijā sastopamo lībisko vietvārdu saraksts, lībiešu valodas aizguvumi latviešu valodā un citi rīki lībiešu valodas iepazīšanai un apguvei. Vēl šogad jaunā portāla sadaļa pamazām tiks papildināta ar Tartu Universitātē topošo lībiešu valodas gramatiku.

Otra svarīgākā sadaļa ir “Krātuve”, kurā apkopoti un atrodami dažādas tematikas raksti, saites, videomateriāli, fotogalerijas un dokumentālās filmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti