Radošo personu atbalstam šogad paredzētā nauda iztērēta; jaunus pieteikumus vairs nepieņems

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No šī gada janvāra līdz jūlijam “Radošo personu atbalsta programmā” atbalstu saņēmušas 410 radošas personas. Programma ir bijusi tik pieprasīta, ka 2019. gadam piešķirtais finansējums 500 000 eiro ir teju izlietots, un jauni atbalsta pieteikumi šogad vairs netiks pieņemti, LSM.lv informē Latvijas Radošo savienību padomes valdes priekšsēdētāja Inga Brūvere.

Saskaņā ar “Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumu” programma tiek īstenota “līdz brīdim, kad izlietoti attiecīgajam kalendāra gadam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi”.

Tāpēc 2019. gadā vairs netiks pieņemti jauni pieteikumi īslaicīgas ienākumu neesamības, īslaicīgas pārejošas darba nespējas gadījumā un pensionāru atbalstam, uzsver Radošo savienību padome.

Radošo savienību padome turpina 2019. gadā pieņemt un izvērtēt pieteikumus uz radošas personas statusa saņemšanu, kā arī sniegt konsultācijas par programmas darbību, pieteikumu sagatavošanu 2020. gadam un visiem citiem jautājumiem.

2018. gadā tika sniegts atbalsts 292 radošām personām. No 2019. gada janvāra līdz jūlijam “Radošo personu atbalsta programmā” atbalstu saņēmušas 410 radošas personas, ir sniegtas 862 konsultācijas.

KONTEKSTS

Pēc ilgām diskusijām Radošo personu atbalsta likums stājās spēkā 2018. gada janvārī un nosaka, kādā kārtībā un apjomā par profesionāļiem atzītas radošas personas var saņemt valsts nodrošinātu finansiālu atbalstu īslaicīgu ienākumu neesamības periodā vai slimības gadījumā. Likums ļauj valstij sniegt sociālo atbalstu tiem māksliniekiem, kuriem nav darba devēja, piemēram, gleznotājiem, literātiem vai ārštata režisoriem. Valsts tam paredzējusi pusmiljonu eiro gadā.

Pieteikšanās radošo personu atbalsta maksājumiem un stipendijām notiek caur Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammu.

Radošās personas statusu piešķir radošās apvienības, bet uz pabalstu var pretendēt, ja radošās personas ienākumi trīs mēnešus pēc kārtas ir mazāki par pusi no minimālās algas.

Jaunajā radošo personu atbalsta mehānismā pirmā pusgada laikā tika izmaksāti tikai 76 tūkstoši no gadam atvēlētajiem 500 tūkstošiem eiro. Atbalsts pirmajā pusgadā sniegts 27 radošajām personām dīkstāves periodā un astoņiem cilvēkiem pensijas vecumā.

2018. gada septembrī Saeimā tika pieņemti likuma grozījumi, kas uz atbalsta stipendijām ļauj pieteikties arī tām pensionētajām radošajām personām, kuru radītie darbi ir publiskoti laikā līdz pensijas vecuma sasniegšanai vai izdienas pensijas saņemšanas brīdim. Iepriekš bija noteikts, ka darbiem jābūt publiskotiem vismaz triju gadu laikā pirms radošās personas statusa iegūšanas.

Grozījumi paredz iespēju atbalsta stipendiju saņemt arī tad, ja personas ienākumi triju mēnešu laikā pirms atbalsta pieprasījuma iesniegšanas katrā mēnesī ir mazāki par 75 procentiem no valstī noteiktās minimālās darba algas apmēra. Tāpat radošo personu atbalstam ar grozījumiem noteikts, ka atbalsta stipendijai slimības gadījumā varēs pieteikties arī tie radošie cilvēki, kuri darbojas kā pašnodarbinātās personas.

Tikmēr radošo profesiju pārstāvji ir norādījuši uz programmas trūkumiem un izteikuši vēlmi saņemt lielāku atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti