Nacionālās koncertzāles vietas izvēles process Arhitektu savienībā sasniedzis fināla posmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Arhitektu savienība (LAS) Nacionālās akustiskās koncertzāles iespējamo novietņu Rīgā izvērtēšanas noslēguma posmā padziļināti analizēs sešas konkurētspējīgākās vietas – AB dambi, Andrejostas ielu 17 Andrejsalā, Elizabetes ielu 2 (kopā ar Kronvalda bulvāri 6), Uzvaras parka teritoriju starp Raņķa dambi, Slokas ielu un Aleksandra Grīna bulvāri, Rīgas Kongresu namu un rūpniecības preču tirgus teritoriju starp Gaiziņa ielu, Prāgas ielu un Turgeņeva ielu, informēja LAS.

Maija otrajā nedēļā notiek potenciālo novietņu salīdzinošās izpētes rezultātu un fokusgrupas diskusiju kopsavilkuma paziņošana LAS Padomei un Kultūras ministrijai. LAS prezidents Juris Poga norāda: “Nacionālās koncertzāles būvniecības vietas izvēles process ir sasniedzis fināla posmu, kad pie atlikušajām alternatīvām ir jāturpina padziļināta analīze. Tas nepieciešams, lai izvēlētos visatbilstošāko un panāktu konsolidētu nozares kolēģu un sabiedrības viedokli.”

LAS virzīto 12 vietu salīdzinošajā analīzē, ko veic “MASH Studio” (Lietuva), tiek vērtēts novietņu stratēģiskais potenciāls, sasniedzamība un piekļuve, sociālekonomiskais ieguvums, vietas kapacitāte un gatavība attīstībai, izskatot gan juridiskos kritērijus un ar tiem saistītos riskus, gan vērtējot atbilstību dažāda līmeņa plānošanas dokumentiem, gan iespējas vai šķēršļus, kas saistīti ar esošu apbūvi un kvalitatīvas pilsētvides veidošanu kopumā.

Līdz šim “MASH Studio” komanda kopā ar “Grupa93” (Latvija) ir izstrādājuši integrētu datu analīzē un sabiedrības pārstāvniecību un viedokli formējošu piecu diskusiju cikla rezultātos balstītu pētījumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta – sabiedriski nozīmīgas ēkas stratēģiskai attīstībai atbilstošāko novietni Rīgā. Darbs pie izvērtējuma noslēdzošās daļas turpināsies vēl 4 nedēļas.

Atlikušajā laikā pētījums par minētajām potenciāli labākajām 6 novietnēm tiks papildināts ar katras vietas gadījumā īpaši specifisku aspektu analīzi, izmaksu aprēķiniem un prognozēm par projekta īstenošanai nepieciešamo laiku.

“MASH Studio” ir Kauņā bāzēts starptautiski strādājošs arhitektūras un pilsētplānošanas birojs ar, kā uzsvēra LAS, pieredzi tieši apjomīgu un sabiedriski nozīmīgu ēku, tai skaitā koncertzāļu, priekšizpētes projektu izstrādē. 2016. gadā “MASH Studio” Kauņas pilsētas pašvaldības pasūtījumā veica priekšizpēti par Kauņas koncertu, kongresu un konferenču zāli. 2018. gadā “MASH Studio” Lietuvas Kultūras ministrijas pasūtījumā izstrādāja izpēti, lai pamatotu Nacionālās koncertzāles pakalpojumu infrastruktūras nepieciešamību Viļņā. Priekšizpētes rezultāti tika izmantoti, lai sagatavotu starptautiska arhitektūras konkursa nosacījumus un īstenotu investīciju piesaisti. “MASH Studio” savā darbā jau līdz šim ir aprobējuši dažādas radošas pieejas sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai, ieinteresēto pušu un ekspertu iesaistei telpisko stratēģiju un pilsētvides attīstības koncepciju izstrādē.

Fokusgrupu tematiskās darbnīcas kā koncertzāles novietņu Rīgā izvērtēšanas integrētu sastāvdaļu veido un organizē “Grupa 93” (Latvija). Fokusgrupas diskusiju ietvaros tika akcentēti jautājumi, kas svarīgi sabiedrībai, dažādām ieinteresētajām pusēm un profesionāļiem, lai apzināti kopā veidotu nākotnes koncertzāli. Diskusiju dalībnieku vidū ir pārstāvētas dažādas paaudzes un dažādas profesionālās darbības jomas (tai skaitā arī mūziķi) un ekspertīzes, kā arī vienotā diskusiju platformā satiekas atšķirīgās sociālās lomas, intereses un viedokļi. "Kopumā šāds process tiek īstenots, lai nodrošinātu publisko pārstāvniecību, subjektīvu kritēriju, kolektīvo interešu un dažādu kopienu vajadzību pienācīgu integrāciju plānošanas procesā un lēmumu pieņemšanā," skaidroja LAS.

Pētījuma tapšanā atbalstu sniedz Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, kā arī savu ekspertu skatījumu uz novietnēm ir noformulējusi Latvijas Ainavu Arhitektu asociācija.

KONTEKSTS:

Valdība 2020. gada 16. jūnijā atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu attīstīt Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Kronvalda parkā. Vairāki arhitekti ceļ trauksmi par koncertzāles būvniecībai izvēlēto vietu, norādot, ka ēka ir padomju laika modernisma arhitektūras mantojums un to nojaukt nevajadzētu.

Kultūras ministrs vērsies pie Latvijas Arhitektu savienības, aicinot arhitektu kopienu vienoties par kopīgu nostāju attiecībā uz nacionālo koncertzāli. Arhitektu savienība vienojusies par četru soļu plānu, kuru Arhitektu savienība cer realizēt sadarbībā ar Kultūras ministriju, lai nonāktu pie sava priekšlikuma, uzsverot, ka svarīga būs arī sabiedrības iespēja sekot līdzi visiem procesa posmiem.

LAS jau veikusi Nacionālās akustiskās koncertzāles potenciālo novietņu analīzes pirmo posmu, atlasot 11 novietnes tālākai padziļinātai analīzei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti