Kultūras ziņas

Kāds bijis 2022. gads pasākumu nozarei?

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Izstāde "Krāsainie Ziemassvētki"

Kā Ziemassvētkus svinēja Čaks – izstādē apskatāmas dzejnieka ģimenes fotogrāfijas un pastkartes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ģimenes fotogrāfijas, pastkartes un dokumenti – šie priekšmeti Čaka muzejā atklāj, kā Ziemassvētkus svinēja dzejnieka ģimenē. Izstāde "Krāsainie Ziemassvētki" apskatāma Čaka pēdējā dzīvesvietā Lāčplēša ielā 48.

Aleksandra Čaka muzeja direktore Antra Medne stāsta: "Čaka ģimenē Ziemassvētki tika svinēti ilgāk nekā parastā, ierastā ritmā un tie sākas 24. decembrī un turpinājās līdz 7. janvārim, jo Čaka māte bija luterticīgā, tātad luterāņu baznīcā kristīta, un tēvs savukārt bija pareizticīgais. Līdz ar to tās Ziemassvētku svinības Čaka ģimenē bija garākas, ilgākas. Vai tās bija košākas, vai tās bija skanīgākas – grūti pateikt, jo nav saglabājušies materiāli, dokumentāli pierādāmi materiāli par to, kā tad šīs svinības īsti notika. [..] Šogad ir ļoti īpašs gads – pēc ļoti ilga gadu pārtraukuma Čaka muzejā vai Čaka mājās atgriežas Ziemassvētku dekori – īstie Čaka ģimenes Ziemassvētku eglīšu dekori. Tos mums uzdāvināja Čaka radinieks Andris Reinis Brežģis. Daži ir no papjēmašē taisīti, varbūt kāds bērns uztaisījis un uzdāvinājis dzejniekam šīs mantiņas, bet viņas ir saglabājušas gandrīz 100 gadu garumā. Viņas ir saglabātas un šobrīd apskatāmas arī Čaka dzīvoklī."

Muzeja kolekcijā ir 87 pastkartes, kuras radi, draugi un paziņas sūtījuši Čaka ģimenei. Tā kā 20. gadsimta 20. un 30. gados pastkarte bija kaut kas jauns un inovatīvs, tad dzejnieka māte Emīlija Lizete Čadaraine visas saņemtās pastkartes krāja un kārtoja speciālā albumā, kurš rūpīgu restauratoru atjaunots jau no rītdienas atgriezīsies muzejā.

"Saglabājusies Čaka ģimenes recepšu klade ar pierakstītām ēdienu receptēm, un tur ir arī diezgan daudz Ziemassvētku laikā gatavojamu ēdienu receptes. Viņas vienkārši interesanti kā lasāmvielu palasīt, izlasīt, apskatīt – kādus ēdienus viņi ir iecienījuši, ko viņi ēduši, vai vismaz mēs domājam, ka viņi ēduši, ja jau ir pierakstīti ar roku," atklāj Medne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti