Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Raimondu Vējoni

Rīta Panorāma

Tiešraide no Nacionālās bibliotēkas

Intervija ar Helēnu Demakovu

Demakova: Gribu aizmirst smago Gaismas pils pamatakmens ielikšanas laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2008.gadā kultūras ministre Helēna Demakova ielika Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas jeb Gaismas pils pamatakmeni. Jautāta, kāda ir sajūta Gaismas pils atklāšanas dienā, Demakova saka – “ļoti piezemēta”. Bijusī ministre atklāj - viņa grib aizmirst smago Gaismas pils tapšanas procesu, kurā piedalījusies.

“Ēka man patīk, bet es ar nepacietību gaidu to brīdi, kad varēšu tur tiešām pilnvērtīgi strādāt kā lietotājs,” sajūtu raksturo Demakova.

Bijusī kultūras ministre nekādā gadījumā negribētu piedalīties atklāšanas lentes griešanā.

Man gribas aizmirst visu to, cik smags tas process bija, cik ārkārtīgi daudz bija negācijas no politiskajiem pretiniekiem. Un tik tiešām es panācu to, ka esmu aizmirsusi tās negācijas,” skaidro Demakova, atgādinot, ka līdz Gaismas pils pamatakmens ielikšanai bija četri gari gadi, un vēlreiz uzsverot. “Nē, negribētos galīgi neko vairāk!”

Atceroties Gaismas pils būvniecības sākumu, Demakova piemin būvnieku nopelnus.

“Paldies Dievam, ka Zigurds Magone, kas bija galvenais cēlājs, līgumu bija noslēdzis tādu, ka tiešām tas process bija neatgriezenisks,” teic Demakova. Taču process bija tik smags, ka Zigurds Magone jau ir aizsaulē. Slimība skāra Andri Vilku un Demakovu pašu.

"Vai otrreiz iet tam cauri?" retoriski jautā Demakova.

Gaismas pils vērtību Demakova saskata izglītošanā un  zinātnes attīstībā.

Ziniet, man gribētos, lai mazāk runā par kultūru bibliotēkas sakarā, bet vairāk par izglītību un zinātni,” LNB nozīmi skaidro Demakova. “Bibliotēkas galvenais mērķis ir vairot cilvēka prātu. Un tad, kad paies visas tās “Salasīšanās” un lentīšu griešanas, tad bibliotēkai ir jāvairo skaidrība cilvēku galvās.”

Demakova atklāj, ka viņu mākušas bažas par to, ka LNB būs Latvijas kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts štābs, taču tagad viņa uz to raugās pozitīvi, jo pusgadu pasākumi Gaismas pilī būs jāpiebremzē “un bibliotekāri varēs koncentrēties uz savu darbu un radīs 21.gadsimtam tiešām atbilstošus pakalpojumus”.

Kā vēstīts, 29. augustā ar vērienīgu pasākumu “Salasīšanās” noslēdzas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Gaismas pils atklāšanas nedēļa. Svarīgākais akcents gan būs vēlme pateikt paldies visiem tiem, kas ir bijuši LNB atbalstītāji, draugi un domubiedri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti