Kultūras ziņas

"Doktors Živago" Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

LNSO atklāj jauno sezonu

Kinorežisorei Laimai Žurginai - 70

Kinorežisorei Laimai Žurginai – 70!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Šodien apaļa jubileja dokumentālā kino režisorei un scenāristei Laimai Žurginai. Vairāk nekā 100 kinožurnālu un divdesmit filmu autore šobrīd pasniedz kino vēsturi un režijas pamatus Rīgas Amatniecības vidusskolā, kā arī cer pabeigt savu jaunāko filmu. 

Laima Žurgina kino izglītību guvusi Vissavienības Kino institūtā Maskavā. Režisores filmu centrā ir cilvēks – radoša personība, kuras sevišķums ir tik izteikts, ka, lai arī iepazīšanās notiek ar ekrāna starpniecību, šis process kļūst par vērtību. Režisore uzskata, ka katrs cilvēks ir vesela un ārkārtīgi interesanta pasaule.

„Man liekas, ka nav nemaz tik vienkārši uztaustīt to būtisko, ko var īsā formā par cilvēku pateikt, un, protams, man liekas svarīgi, lai tas cilvēks būtu interesants ne tikai man, bet lai viņš būtu uzmanības vērts. Un tā es arī izvēlējos savu filmu varoņus. Runājot par Latvijas kultūru, tie ir tādi būtiski cilvēki mūsu kultūrā," stāsta Laima Žurgina.

Jānis Sudrabkalns, Māris Liepa, Ojārs Vācietis, Imants Ziedonis – tie ir tikai daži no mūsu kultūras cilvēkiem, kurus portretējusi Laima Žurgina. Šobrīd fināla taisnē palēnām dodas jaunākais režisores veikums, dokumentālā filma par kafejnīcu „Kaza”, kur pulcējās sešdesmito gadu inteliģence un dzīves baudītāji.

„Mākslinieks nekad nav pensionārs, viņš strādā, kamēr viņš var. Ja viņš var, tad viņam ir jāstrādā. Viņam tā iekšējā nepieciešamība tāda ir un nekas jau nebremzē, vienīgi, varbūt – šie finansiālie apstākļi,” norāda jubilāre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti