Dāņu kino dienās – četras Latvijā vēl nerādītas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Piedāvājot skatītājiem četras Latvijā līdz šim vēl nerādītas dāņu filmas, no 23. līdz 28. martam kinoteātrī „K.Suns” norisināsies nu jau par ikgadēju tradīciju kļuvušās Dānijas Filmu dienas, informē Dānijas Kultūras institūta projektu koordinatore Ilva Sinkēviča.

Dānijas Filmu dienas tiks atklātas sestdien, 23. martā, pulksten 16.00 ar aizkustinošu filmu – režisores Annes Grētes Bjarupas Rīsas drāmu „Lai citi dzīvotu, kādam ir jāmirst”. Tas būs uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par kādu vienkāršu dāņu ģimeni, kas Otrā pasaules kara laikā saceļas pret valdošo netaisnību un aicina iestāties par indivīda brīvību, pierādot, ka arī daži cilvēki spēj mainīt pasauli. Latviešu auditorija iespējams te varēs savilkt paralēles ar pašu skaudro likteni un izjūtām Otrā pasaules kara laikā.

Muzikālā drāma „Žuans” ir Dānijas Karaliskās operas režisora un mākslinieciskā vadītāja Kaspera Holtena debija kino režijā. Tas ir klasiskās Mocarta operas „Dons Žuans” ekranizējums, taču pārnests uz mūsdienām. Šajā stāstā jutekliskais Žuans ir mūsdienu vīrietis, kas pašapliecināties var tikai baudot dzīvi pēc pilnas programmas, taču režisors šoreiz vēlas uzsvērt trauslo robežu starp vīrieša neremdināmo seksuālo instinktu un postu, pie kā tas var novest. Filmā Mocarta operu izpilda Kopenhāgenas Simfoniskais orķestris diriģenta Larsa Ulriha Mortensena vadībā. Filma ar lieliem panākumiem apceļojusi neskaitāmus filmu festivālus, sākot no Stambulas un Budapeštas, līdz pat Vašingtonai, Gēteborgai, Hamburgai un pabijusi arī mūsu kaimiņzemē Viļņā.

Vēl viena debija mākslas filmu žanrā ir režisores Vībekas Muaši ģimenes drāma „Zuduši Āfrikā”. Līdz šim režisore bija vairāk zināma kā dokumentālā kino un īsfilmu meistare. Šī filma aizved skatītāju uz Keniju, kurp dodas adoptēts melnādains zēns, sirdī kaislīgs futbolists, Simons kopā ar savu dāņu mammu. Drīz pēc ierašanās zēns nejauši pazaudē viņam dāvāto bumbu un, cenšoties to uzmeklēt, viņš nomaldās tuvējā Āfrikas graustu ciematiņā, no kura atpakaļceļš izrādās teju neiespējams un prasta daudz nervu gan pašam, gan viņa mammai.

Filma saņēmusi daudzus apbalvojumus Bērnu un Jauniešu Filmu festivālos.

Dāņi nebūt nav tikai nopietnā kino meistari. Lieliska, viegli skatāma un komiskām situācijām pilna ir režisora Oles Kristiana Madsena komēdija „Superclásiko” ar jau atpazīstamām dāņu filmu sejām – Papriku Stēnu un Andersu Bērtelsenu galvenajās lomās. Nedaudz apjukušais Kristians kopā ar savu padsmitgadīgo dēlu dodas uz Buenosairesu, lai tiktos ar „bez minūtes” bijušo sievu un censtos ar viņu tomēr izlīgt. Sievai gan ir citi plāni šajā sakarā. Arī klusais un sevī noslēgtais dēls saulainajā zemē piedzīvo vēl neatklātas izjūtas. Viss kopā rada daudz amizantu un latīņu temperamentam tik raksturīgu situāciju.

Dānijas Filmu dienas organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Dānijas Karalistes vēstniecību Latvijā un kinoteātri "K.Suns". Visas filmas demonstrēs oriģinālvalodā ar titriem angļu valodā un latviešu valodu austiņās. Seansi un biļešu cenas "K.Suns" mājaslapā.

Šogad dāņu kino sevi piesaka jo īpaši skaļi - jau no marta vidus uz lielā ekrāna skatāma divus Berlīnes Lāčus ieguvusī, Zelta Globusam un Oskaram nominētā Nikolaja Arsela vēsturiskā kostīmdrāma „Karaliskā dēka” ar izcilajiem Madsu Mikelsenu, Alisiju Vikanderi un Mikelu Bo Felsgordu galvenajās lomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti