Literāra pastaiga, kino pērles, Boriss Bērziņš. Toma Treiberga kultūras ieteikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kino pērles, izstāde Gaismas pilī un literāra pastaiga – tam visam uzmanību šonedēļ veltīt iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras” žūrijas loceklis, Latvijas Radio kultūras žurnālists, dzejnieks un etīžu teātra "Nerten” dalībnieks Toms Treibergs.                                               

Arī kino pērles jālasa distancēti

Kino gardēžu virzienā ripo “Baltijas pērle” – kinofestivāls, kurš var lepoties ar fundamentāli iezīmētu vietu uz rudens sezonas kultūras afišu stabiem. Pirmā tikšanās  kinoteātrī “Splendid Palace” jau trešdien! Ņemot vērā drošības ierobežojumus, kuri saistīti ar Covid-19 izplatību, šajā festivāla laidienā uz filmu pieteikumiem to plakātu stūrīšos arvien vairāk pamanāms pelēks kvadrātiņš ar paziņojumu “Izpārdots”. Tomēr ne jau visa sakomplektētā festivāla programma, protams.

Ir gana daudz saistošu filmu, uz kurām biļetes vēl ir pieejamas.

Piemēram, lieliskie aktieri Anete Beninga un Bils Naijī attiecību drāmā “Meklējot cerību” (“Hope Gap”) par pāri, kuram pēc 29 gadu kopdzīves jāpārvērtē mīlestības jēga un tās sniegtā piepildījuma neviennozīmīgums. Tāpat arī cits ievērojamu aktieru duets: sers Entonijs Hokpinss un Olīvija Kolmena filmā “Tēvs” (“The Father”), kura stāsta par novecošanu un personiskajiem izaicinājumiem, kas allaž papildina šo neizbēgamo procesu. Visbeidzot, dāņu režijas meistara Tomasa Vintenberga drāma ar Madsu Mikelsenu titullomā “Vēl pa mēriņam” (“Drunk”), kura bija iekļauta šīgada Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā. Šī stāsta varoņi mēģina pārbaudīt, vai realitātes uzlabošanā ar alkohola palīdzību var sasniegt jaunus apvāršņus – kā lasāms filmas anotācijā, “strikti pētniecības nolūkos, kā to darīja Hemingvejs vai Čērčils”.

Domas uz papīra

No ceturtdienas Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4. stāva galerijā būs skatāma izstāde "Boriss Bērziņš. Lapaspuses". Tā veltīta mākslinieka Borisa Bērziņa (1930–2002) 90. jubilejai un iepazīstinās ar neparastiem artefaktiem no viņa apjomīgā mantojuma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā. Ekspozīcijā būs iekļauti mākslinieka zīmējumi un skices grāmatās, žurnālos, uz reprodukcijām, skrejlapām, aploksnēm un citiem ikdienišķa rakstura izdevumiem un papīra materiāliem.

Ja atmiņa neviļ, tad pirms ilgāka laika pētīju Rīgas Mākslas telpā vienu šādu mākslinieka “ķiņķēziņu” paraugu, kurā Bērziņš bija skicējis sev tik raksturīgo Rubensa sievietes figūru no mugurpuses.

Šādas radošas spontantiātes piemēri ir labi palīgi ikkura mākslinieka personības izpētē, viņa meklējumu ceļos, kuros piedzīvotie impulsi no domas lidojuma augstumiem visbeidzot nosēdušies uz papīra.

Pa Anšlava Eglīša pēdām

Sestdien, 10. oktobrī, pulksten 13.00 Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz Literāro pastaigu “Anšlava Eglīša Rīga”, kurā varēs iepazīties ar Anšlava Eglīša dzīves epizodēm, kas saistītas ar Rīgu, viņa personības tapšanas ceļu un dažiem rakstnieka dzīves notikumiem, kas sasaucas ar romāna “Homo Novus” ainām. Pateicoties Annas Vidulejas režisētajai filmai, romāns piedzīvojis savu atkārtotu izdevumu, un tas vēl arvien atrodams grāmatnīcās.

Rīga allaž ir būtisks tēls Anšlava Eglīša daiļradē, turklāt ne tikai literatūrā, bet arī mākslā.

Rīgu viņš tiecies parādīt visā tās daudzveidībā, arī tās vēsturiskajos pagriezienos. Kā vēstī pastaigas rīkotāji, jau savam Mākslas akadēmijas diplomdarbam Anšlavs Eglītis sākotnēji izvēlējies nosaukumu “1919. gada 11. novembris” ar domu skatītājiem likt atgriezties laikā, kad Rīgai uzbruka bermontiešu karaspēks. Otra reize, kad Anšlavs Eglītis gleznojis Rīgu lielu pārmaiņu brīdī, bijis Otrā pasaules kara laikā.

Rīga bijusi vienās drupās, cilvēki izklīduši pasaulē kur kurais, bet māksliniekam visam pāri bijusi misija – iemūžināt savu pilsētu, savu Rīgu.

Pastaigas dalībnieku pulcēšanās paredzēta pie Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Kr. Valdemāra ielā 1. Pastaigas garums – aptuveni divas stundas. Dalībnieku skaits ierobežots (līdz 20), tāpēc aicinām pieteikties laicīgi Rakstniecības un mūzikas muzeja tīmekļa vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti