Līdz 4. oktobrim turpinās «Kilograms kultūras» rudens balsojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Turpinās sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2019” rudens balsojums. Šogad finālisti tiek noteikti ne divos, bet trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas. No katra balsojuma tikai viens darbs, kas savā kategorijā būs saņēmis lielāko atbalstu, tiks virzīts uz fināla balsojumu. Par nominantiem astoņās kategorijās līdz 4.oktobra pusnaktij iespējams nobalsot šeit. Tāpat visa gada garumā ikviens aicināts pieteikt savu iecienītāko kultūras baudīšanas vietu kategorijā “Mana kultūrvieta” šeit.

Mūzika

Žūrijas loceklis, mūzikas žurnālists un Latvijas Radio 3 “Klasika” raidījumu vadītājs Orests Silabriedis par “Kilograma kultūras” mūzikas kategorijas nominantiem:

“Rudens balsojuma mūzikas pieclapī ir piecas pilnīgi atšķirīgas parādības dažādos žanros un dažādos Latvijas novados.

Pulenka operas iestudējums ir viens no pēdējās desmitgades emocionālākajiem un veiksmīgākajiem Baltā nama devumiem, un spēcīgs bija arī grupas "Instrumenti" brīvdabas triumfs ar daudzveidīgiem skatuves draugiem.

Tepat līdzās - trīs koncerti trijos novados: Latgalē, Vidzemē, Zemgalē. Rēzeknē notika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasaras festivāls - šogad sevišķi spilgts un piesātināts, Rundālē tas bija divu jaunu solistu briljants uznāciens ar Liepājas Simfonisko orķestri Andra Veismaņa prasmīgā vadībā, savukārt Cēsīs - izcilās pianistes Ērikas Milleres konceptuāls izrakumu darbs trimdas komponistu neizzinātajās arhīvu dzīlēs un pieci saviļņojoši kamerdziedātāji.”

Kino

Žūrijas locekle, LTV Kultūras raidījumu redaktore un autore Henrieta Verhoustinska raksturo kino kategorijas nominantus:

“Gan pieredzējušu dokumentālā kino veidotāju, gan režisora-debitanta – filmu centrā spilgtas personības, kas ne vien realizējušās pašas, bet arī atstājušas nedzēšamu iespaidu uz apkārtējiem.”

Teātris

“Lielākā daļa nominēto iestudējumu ir mazās formas darbi, un interesanti, ka visus režisorus raksturo tas, ka viņi darbojušies un darbojas arī kā aktieri. Viņus vieno arī interese ne tikai par cilvēka dabu, bet arī globālākām mūsdienu problēmām,”

– teātra kategorijas nominantus apraksta Henrieta Verhoustinska.

Vizuālā māksla

Balvas „Kilograms kultūras” žūrijas locekle, LTV kultūras žurnāliste un māksliniece Anete Lesīte par kategorijas “Vizuālā māksla” nominantiem:

“Aina vasaras mēnešos paveras ārkārtīgi daudzveidīga.

Sākot no vērienīgās vizuālās mākslas izstādes “Tuvplāns” topošajā Cēsu laikmetīgās mākslas centrā, kas ir multimediāls projekts par spilgtām latviešu izcelsmes personībām un viņu radošās darbības nospiedumiem pasaules mākslas vēsturē.

Turpinot ar skatītāju iemīļotās mākslinieces Daces Lielās pārliecinoši izkopto ainavas žanru, lielformāta gleznojumos nojaucot realitātes robežas.

"Svaiga gaļa kritikai" - absolūts mākslas sprādziens, tik daudz ideju, enerģijas, meklējumu, atradumu, šaubu, neziņas, provokāciju un vēl dažnedažādu ceļu kā jaunie mākslinieki – Mākslas akadēmijas „svaigie” absolventi piesaka sevi mākslas pasaulē.

Īpašs un savrups ir Rolanda Krutova darbs - izstāde "Pietauvot bezgalību" Latgales vēstniecībā "Gors". Izstādē apkopoti dažādu gadu darbi, sākot no klasiskā gobelēna līdz māksliniekam iemīļotajām dažādajām un visai neparastajām autortehnikām.

Un, visbeidzot, Dzudzilo pāra starptautiskā veiksme - Latvijas nacionālā ekspozīcija Prāgas kvadriennālē. Intensīva telpas dramaturģija un iedarbība uz skatītāju.”

Literatūra

Žūrijas loceklis, dzejnieks un Latvijas Radio raidījumu vadītājs Toms Treibergs raksturo literatūras kategorijas nominantus:

“Diviem nu jau pieredzējušiem autoriem pievienojas divas autores: Sabīnei Košeļevai šī ir otrā grāmata, Inesei Dreimanei - pirmā.

"Vēstule ar pielikumu" piedzīvojusi jau otro metienu, kas apliecina lasītāju interesi.

Taču arī Leona Brieža un Osvalda Zebra redzējumi virza grodu un jaunu rakstniecības etapu attīstošu dinamiku.”

Mantojums

“Monta Kroma, Asnāte Smeltere un Bruņinieku ielas atmosfēriskā apbūve. Visus trīs fenomenus (jā, tieši tik paaugstināts apzīmējums šeit ir vietā) vieno Rīga.

Bet tikpat labi arī pilsēta pati par sevi - kā dažādu pieredžu vienotāja. To varam izjust gan dzejā, gan fotogrāfijā, kuras centrā ir modes centieni padarīt ikdienu košāku un maģiskāku, gan vēstures apstādinājumā, ko varam nosaukt par māju, ēku vai būvi,” – par mantojuma kategorijas nominantiem izsakās Toms Treibergs.

Gada notikums

Sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms kultūras” žūrijas priekšsēdētāja, LTV kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle gada notikuma nominantus raksturo:

“Vasara sabalansē Rīgas piedāvājumu un kultūras notikumus reģionos.

Daudzveidīgi, ļoti atšķirīgi pretendenti šoreiz iekļuvuši gada notikuma kategorijā. Vērienīgi un nozīmīgi pasākumi notikuši ārpus Rīgas, spilgtākās kultūras pieturvietas - Jūrmala, Valmiera un Ventspils ar izcilam koncertzāles ērģelēm!”

Gada pārsteigums

Henrieta Verhoustinska par gada pārsteigumu saka:

“Zīmīgi, ka žūriju pārsteiguši muzikāli, var pat teikt, elitāri muzikāli notikumi neparastās vietās un neparastos laikos, kas bijuši pieejami klausītājiem par brīvu, ja vien tie, lai apmeklētu šos notikumus, bija gatavi ziedot mazliet sava komforta.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti