Ko skatīties tumšajos rudens vakaros? Kino un TV izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pulksteņi pagriezti par stundu atpakaļ, un vakari kļuvuši tumšāki – laiks palikt mājās, rīkot seriālu maratonus vai noskatīties sen atlikto no pēdējo gadu labākā kino.

Seriālu maratoni

Kad gribas aizmirst apkārt notiekošo un vairākus vakarus ienirt pavisam citādā pasaulē – divi no šī rudens spilgtākajiem “Netflix” seriāliem.

The Queen’s Gambit” – eskeipisma fantāzija, kas turklāt atļauj galvenajai varonei, nevis apkārtējai pasaulei, būt pašas lielākajai pretiniecei. Izvairoties no kārdinošām klišejām, šajā stāstā šaha brīnumbērna Elizabetes Harmonas ceļā no bērnunama pagraba uz iespēju stāties pretī labākajiem pasaules šahistiem nestāv cietsirdīgi sistēmas ierēdņi vai audžuvecāki (abi šoreiz lielākoties labu vēloši, kaut vienaldzīgi un vāji) un aizspriedumu pilna “vīriešu sporta” pasaule (Betas sakautie pretinieki viens pēc otra atzīst viņas pārākumu un stājas atbalstītāju rindās), bet uz priekšu viņu dzen vienādās devās talants un bērnības traumas, vienlaikus diezgan skaidri iezīmējot, kāda izskatītos viņas (sievietes) dzīve, ja viņai nepiemistu – citā vārdā grūti nosaukt – superspējas.

The Haunting of Bly Manor” – Halovīna laikam piemērots spoku stāsts, kas patiesībā ir stāsts par mīlestību, taču mīklainu parādību, aizdomīgu bērnu, dīvainu leļļu un galu galā arī spoku tajā ir pilnīgi pietiekami, lai drošāk liktos skatīties ar kādu kopā vai vismaz – pirms skatīties, mājās aizklāt visus spoguļus.

LTV jaunums

Tikmēr jaunums šonedēļ gaidāms arī latviešu seriālu pasaulē – 30. oktobrī būs skatāma LTV komiskās ģimenes drāmas “Projekts: Šķiršanās” pirmā sērija. Jaunais seriāls stāsta par kādu pāri, kuru attiecībās pamatīgu krīzi radījuši Covid-19 pandēmijas ierobežojumi pavasarī, taču šķirties viņi cenšas cieņpilni un mierīgi – dodoties pie pāru konsultanta.

Seriāla "Projekts:Šķiršanās" uzņemšana
Seriāla "Projekts:Šķiršanās" uzņemšana

Galvenajās lomās – Rēzija Kalniņa, Gatis Gāga, Madara Botmane, Ivo Martinsons, Ģirts Krūmiņš un citi. 

“Projekts: Šķiršanās” no 30. oktobra piektdienās pulksten 21.05 būs skatāms LTV1 un Replay.lv, bet seriāla aizkulišu stāstu jau var noskatīties.

Pērnā gada godalgotās filmas tiešsaistē

Pirms tiek dalīti šī gada labāko filmu tituli, iespēja beidzot noskatīties ilgi atlikto vai vēlreiz piedzīvot jau redzēto no pērnā gada godalgotā kino.

Režisora Džunho Bona filma “Parazīts” pērn mainīja kino pasauli – pirmoreiz “Oskara” balvu vēsturē par labāko filmu atzina nevis angļu, bet citā valodā uzņemtu lenti. Melnās komēdijas un trillera žanru robežas pārkāpjošais stāsts par kādas trūcīgas un nekaunīgi atjautīgas ģimenes un pārtikušas, taču naivas ģimenes satikšanos līdz 6. novembrim skatāms Replay.lv.

Savukārt režisora Jura Kursieša drāma “Oļegs” pērn saņēma trīs “Lielā Kristapa” balvas, tai skaitā balvu kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma, un tika izrādīta vairākos desmitos starptautisku kinofestivālu. Skaudro, brutālo un melni komisko mūsdienu verdzības portretu līdz 5. novembrim var noskatīties Replay.lv.

Laiks vērtēt šajā kino sezonā redzēto

Šī gada balvu sezona tuvojas – to, kuri pašmāju kino darbi saņems “Lielā Kristapa” balvas, uzzināsim svinīgajā ceremonijā 15. novembrī. Tikmēr portālā LSM.lv līdz 12. novembrim rit skatītāju balsojums, lai noteiktu, kura no 13 filmām iegūs skatītāju balvu. Par to sacenšas gan spēlfilmas, gan dokumentālās un animācijas filmas. 

Vērts arī atgādināt, ka daļa šo darbu joprojām ir skatāmi tiešsaistē – tai skaitā “Dvēseļu putenis”, “Pilsēta pie upes” un dokumentālās filmas “Pārgājiens ‘44” un “Valkātājs”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti