Festivālu rudens – kultūras pieturpunkti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Septembris sācies ar ikgadējo rudens festivālu birumu. Šīs nedēļas kultūras notikumu izlasē – pieturpunkti, ko nepalaist garām teātra, mākslas, kino un dzejas festivālu programmās.

"Liecinieku tribīne"
"Liecinieku tribīne"

Nenoteiktība, kontakts, pieejamība – “Homo Novus”

8. septembrī sākas starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus” – šoreiz tā programmas fokusā likta nenoteiktība un cilvēcisks kontakts. Šis ir arī pirmais gads, kad festivāla vadību uzņēmusies tā jaunā kuratore Beka Bergere – viņa, piesakot programmu, uzsvēra, ka festivāls grib “sniegt iespēju māksliniekiem veidot programmu vēl ciešākā sasaistē ar skatītāju, ļaujot kopīgi iztēloties tādu nākotni un sabiedrību, kurā mēs viens otru pamanām un novērtējam.”

Festivāla rīkotāji šogad īpaši domājuši par programmas pieejamību – tajā iekļauti darbi, kas paredzēti arī nedzirdīgiem skatītājiem, teksta izrādes, kuras varēs pieredzēt cilvēki ar redzes traucējumiem, un izrāde, kas notiks ar tālruņa starpniecību, kuru var apmeklēt ikviens, neizejot no mājām. Daļa no izrādēm būs pieejamas arī tiešsaistē – portālā LSM.lv varēs sekot līdzi sešām projekta “Liecinieku tribīne” tiešraidēm. Festivāla laikā dažādās Rīgas vietās – no Bolderājas pludmales līdz dižozola pakājei Sarkandaugavā – tiks uzslietas tribīnes, kurās skatītāji līdzās dzejniekiem un mūziķiem varēs noklausīties īpaši šīm vietām veltītus skaņdarbus. Pirmās “Liecinieku tribīnes” tiešraides gaidāmas jau šonedēļ – ceturtdien un piektdien, kad Bolderājas pludmalē liecinās grupa “Alejas” un Toms Vītiņš & Uģis Vītiņš, bet bijušo radiosignāla traucētājtorņu atrašanās vietā liecinās skaņu mākslinieks Andris Indāns.

Programmā arī  – festivāla atklāšanas “Dzīres”, “Guči fabrika” Vidzemes tirgū, jaunības nopratināšana izrādē “Sekss, narkotikas un noziedzība” un daudz kas cits.

“Survival Kit 12” kuratores (no kreisās): Joanna Varša un Ovula Durmusoglu.
“Survival Kit 12” kuratores (no kreisās): Joanna Varša un Ovula Durmusoglu.

Izdzīvošana un novecošana – “Survival Kit”

Pagājušonedēļ sācies un līdz oktobra beigām turpināsies starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls “Survival Kit 12”. Šogad festivāla tēma veltīta izdzīvošanas un novecošanas jautājumiem, savukārt izstāde piedzīvojama abos Daugavas krastos – 25 mākslinieku darbus var aplūkot astoņos memoriālajos muzejos un vienā viesnīcas istabā. Programma ir ļoti plaša, tāpēc noderīgs šī gada festivāla kuratoru padoms – nesteigties, mēģināt ieraudzīt daudzos slāņus un vēlreiz paskatīties uz labi zināmo.

Filma "Tīklā"
Filma "Tīklā"

Filmas kinoteātrī un tiešsaistē – “Baltic Sea Docs”

Šonedēļ norisinās Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma skate, turklāt skatītājiem tiek piedāvātas divas dažādas filmu programmas – kinoteātrī “K. Suns” Rīgā izrādīs sešu starptautiskos festivālos atzītu filmu izlasi, savukārt portālā "filmas.lv" bez maksas būs pieejama īpaša foruma jubilejas filmu programma.

Foruma skati atklās filma “Drosme”, kas seko trīs Baltkrievijas Brīvā teātra aktieriem pagājušā gada demokrātisko protestu laikā. Neizpaliks arī dokumentālā filma, kuru pavadīs tēmas rosināta diskusija – filma “Tīklā” izgaismo seksuālu vardarbību pret bērniem internetā, un pēc filmas seansa gaidāma psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova vadīta diskusija.

Portāla filmas.lv izlasē iekļautas deviņas filmas, kas gadu gaitā Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā prezentētas vēl tapšanas stadijā – tā ir iespēja uzzināt vairāk par projektiem, kas reiz realizējušies Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma finansēšanas tirgus rezultātā.

Dzeja dzīvo – Dzejas dienas

Turpinās arī Dzejas dienu programma, pulcējot dzejniekus un dzejas cienītājus 20 dažādās norisēs Rīgā ar devīzi “Dzeja dzīvo”. Paspēt vēl var ļoti daudz – var doties ceļojumā ar dzejniekiem, atrast dzejniekus liftā, nofočēties ar dzejniekiem, apmeklēt poētiskās novecošanas telpu, piedzīvot dzejas diktatūru un daudz ko citu.

Parāda atdošana skatītājiem – "Artdocfest/Riga"

Līdz 9. septembrim vēl var pagūt uz starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" filmu skatēm, kas tiek organizētas kā “parāda atdošana skatītājiem”, jo festivāla norisi vairākkārt nācās atlikt un ierobežot pandēmijas dēļ.

Vēl trīs vakarus skatītāji var baudīt dokumentālu autorkino no Beļģijas, Vācijas, Lietuvas, Norvēģijas, ASV, Krievijas un Ukrainas. Uz vairāku filmu pirmizrādēm ierodas to autori, lai iepazīstinātu skatītājus ar savām filmām. Tai skaitā 7. septembrī būs iespēja noskatīties Latvijas filmu "Homo Sovieticus" un tikties ar tās autoriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti