Labrīt

Mītiņš Vecrīgā noritējis mierīgi. Ir daudzi iemesli protestētāju skaita pieaugumam

Labrīt

Mākslas muzejs "Rīgas Birža" svin desmit gadu jubileju

"Homo Novus" izrādes varēs baudīt arī cilvēki ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem

Festivālā «Homo Novus» izrādes varēs baudīt arī cilvēki ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc nepilna mēneša Rīgā un citviet valstī 17. reizi norisināsies starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus". Šā gada programmā iekļauti darbi, kas paredzēti arī cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem. Vairāk nekā 20 pasākumi norisināsies dažādos formātos. Festivāla organizatori atzīmē, ka šogad pasākums ir par iespēju satikt gan jaunus māksliniekus, gan tos, ar kuriem sadarbība notikusi jau iepriekš.

Mūziķe Ieva Saliete spēlē klavicimbalu jeb, kā Saliete saka, – viduslaiku klavesīnu. Tas ir pasaulē pirmais taustiņinstruments. Turklāt izveidots Rīgā, stāsta izpildītāja. Klavicimbalas skanējumu būs iespējams noklausīties vienā no starptautiskā jaunā teātra festivāla "Homo Novus" izrādēm, kuras nosaukums ir "Liecinieku tribīne". Tā ir muzikāla klausāmizrāde ar dzeju latviešu un krievu valodā, un tā norisināsies dažādās Rīgas vietās brīvā dabā. Izrādi varēs redzēt vairākas dienas, taču klavesīniste Ieva Saliete ar Edgara Cīruļa skaņdarbu uzstāsies divus rītus, un tas notiks Vanšu tilta pakājē pie "Saules akmens".

"Man šķiet, ir ļoti interesanta šī ideja "Liecinieku tribīnei" – klausīties mūziku vietā, kur varbūt mūzikai nebūs galvenā loma. Loma būs tam, kā tu izjūti to brīdi, to mirkli, to objektu, uz ko tu skaties.

Šinī gadījumā – Vanšu tiltu. Vanšu tilts ir kaut kas ļoti līdzīgs klavicimbalai. Arī tam ir stīgas. Es gan neesmu mēģinājusi spēlēt uz tām vantīm, bet principā tā skaņa varētu būt ļoti, ļoti līdzīga. Vēl ļoti liela vēja piedalīšanās ir paredzēta. Šī vieta ir ļoti vējaina. Tā ka [būs] vējš, stīgas, ūdens. Mūzika būs ļoti meditatīva," atklāj Saliete.

"Homo Novus" programmā iekļautas 23 izrādes un notikumi. Būs iespējams iepazīties ar darbiem, kurus var baudīt arī cilvēki ar kustību, dzirdes un redzes traucējumiem. Viens no tādiem pasākumiem ir izrāde "Atraktoru klausāmtelpa", kuras autors ir Voldemārs Johansons. Mākslinieks stāsta, ka darbā pievēršas globālām izmaiņām vidē, taču, līdzīgi kā to dara zinātnieki, Johansons uz pārmaiņām raugās analītiski: "Viens veids, kā to pētīt, ir ar tādu matemātisku modeļu palīdzību, lai saprastu šos procesus, kas to ietekmē, kas to ierosina un kur tas varētu nokļūt. Es šīs parādības aplūkoju caur skaņu. Es iesaistu šos matemātiskos modeļus un skaitļošanas procesus, lai veidotu skaņu un veidotu skaņas horeogrāfiju. Šajā konkrētajā darbā tā ir tāda telpiska klausīšanās vide. Un šī horeogrāfija skaņām būs ļoti, ļoti sajūtama un sadzirdama."

Vairāki notikumi risināsies Vidzemes tirgū. Viena no izrādēm, ko tur varēs skatīt, ir scenogrāfes Lienes Pavlovskas darbs ar nosaukumu "Atrastos zābakos". Tajā ir apvienoti teātra un kino elementi. Māksliniece atklāj, ka nosaukums ir saistīts ar to, kā dzīvē pieņemtās izvēles ietekmē eksistējošo un kā sadzīvot ar tagadējo arhitektūru, kas māksliniecei neizraisa pozitīvas emocijas: "Domājot gan par telpas arhitektūru, kas veicina vai veido brīžus kopā būšanai, gan arī iespēju būt vienam, domājot par vietu, kuras veidošanu iespaido, ietekmē manas sajūtas, saistībā ar Vidzemes tirgu"

Festivālā piedalās mākslinieki arī no Igaunijas, Vācijas, ASV, Austrālijas un citām valstīm. Pasākuma mākslinieciskā vadītāja Beka Bergere smiedamās bilst, ka šāgada svētkos, kas ilgs no 8. līdz 18. septembrim, viss būs īpašs. Viņa atzīmē, ka šis festivāls ir par iespēju satikt gan jaunus māksliniekus, gan atkal sanākt kopā tām radošajām personām, ar kurām sadarbība notikusi jau iepriekš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti