Labrīt

Latvijas Banka: Ekonomika sāk pielāgoties Covid-19 pandēmijai, vēl ir daudz nezināmā

Labrīt

Covid-19 dēļ skolām un skolēniem daudz izaicinājumu, atsākot mācības klātienē

Daudzpusīgu tēmu loku piedāvās festivāla "Artdocfest/Riga" programma

Apceļot pasauli caur ekrānu. Kino skatāma festivāla «Artdocfest/Riga» filmu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ļoti plašu ģeogrāfiju aptvers un daudzpusīgu tēmu loku piedāvās starptautiskā dokumentālā kino festivāla ‘’Artdocfest/Riga’’ filmas, ko 3. septembrī sāks izrādīt kinoteātrī "Splendid Palace". Kopumā nedēļas garumā varēs noskatīties 30 filmu, kā arī tikties ar 14 filmu autoriem.

Festivālam vajadzēja notikt jau pirms gada, bet pandēmijas dēļ to pārcēla uz šī gada pavasari. Taču arī tad tas varēja risināties ļoti ierobežotos apstākļos bez skatītāju klātbūtnes. Tagad beidzot ir radusies iespēja filmas parādīt arī plašākai publikai.

2007. gadā "Artdocfest" Krievijā izveidoja režisors Vitālijs Manskis. Ātri vien tas guva popularitāti un kļuva par lielāko dokumentālo filmu festivālu kādreizējo PSRS valstu teritorijā. 2014. gadā, kad Krievijā sāka vājināties demokrātiskie procesi, Manskis pārcēlās uz dzīvi Latvijā un atveda festivālu sev līdzi. Piecus gadus tas noritēja kā Rīgas Starptautiskā kino festivāla sastāvdaļa, bet pagājušajā gadā uzsāka patstāvīgu dzīvi kā atsevišķs festivāls.

Pandēmijas dēļ tam līdz šim gan nebija iespējas notikt pilnvērtīgi. Šī gada pavasarī attālinātā versijā paziņoja festivāla balvu laureātus, bet pašas filmas visplašākajam skatītāju lokam sāks izrādīt no 3. septembra.

Viena no festivāla organizatorēm Kristīne Briede par programmu stāsta: "Ļoti liels klāsts labu dokumentālo filmu, kopumā 31 filma no ļoti, ļoti plaša valstu loka.

Skatoties šīs filmas, var nokļūt visdažnedažādākajos pasaules nostūros.

Kaut vai pie čukčiem, kas medī vaļus mūsdienās. Ārkārtīgi krāšņa filma "Valis no Lorino"."

Ar filmu starpniecību festivāls aizvedīs arī uz ciemu Čečenijā, ļaus pabūt netālu no frontes līnijas Donbasā, Ukrainā, tāpat arī Baikonurā un Kunaširā, un ļoti daudzās vietās, par kurām dzirdam un arī zinām ļoti maz. Filmu varoņi būs, sākot no bērniem un pusaudžiem, līdz bijušajiem un esošajiem valstu prezidentiem.

Lai arī filmu stāsti aptver visu pasauli, "Artdocfest" akcents ir uz kādreizējā Austrumu bloka valstīm, īpaša programma "Baltijas fokuss" veltīta Latvijai, Lietuvai un Igaunijai.

Latviju festivālā pārstāv Ivo Brieža filma "Homo Sovieticus", tāpat arī Elīnas Langes-Ionatamishvili kino darbs "Nemierīgās atmiņas", kas izpelnījās arī programmas "Baltijas fokuss" galveno balvu.

"Filma par Krievijas un Gruzijas kara sekām. Par ģimenēm, kas bija spiestas bēgt, un bērniem, kas izauga bēgļu nometnēs. Bet ārkārtīgi sirsnīga, dzīvespriecīga no bērnu skatu punkta veidota filma, kas saņēma arī lielisku balvu," atklāj Briede.

Igaunijas filma "Sirds aplis" savukārt vēsta par pirmo ekoloģisko kopienu Igaunijā, ko izveidoja piecas ģimenes, kopiena pastāvēja piecus gadus un tai bija ļoti cerīgs sākums, bet dramatisks sabrukums. Tāpat ļoti spilgts pieteikums no Igaunijas ir filma "Bijušo sajūtu zaudējums", kas vēsta par igaunieti Evu, kuras brālis ir nomaldījies Kolumbijas narkodžungļos, un viņa brauc viņu pa visu pasauli meklēt. Briede filmu raksturo: "Tāda īsta spriedzes filma, absolūti neigauniska. Ar tādu ritmu, tādu "draivu"!"

Vēl jāpiemin filma "Omāra zupa" – par Islandi, kuras centrā ir mazs krodziņš nekurienes vidū vismazāk apdzīvotajā ciematā, kur notiek sirreālas lietas. Programmā iekļauta arī festivāla dibinātāja Vitālija Manska filma "Gorbačovs. Paradīze", kas vēsta par pārbūves arhitekta Mihaila Gorbačova pagātni un šodienu, kā arī Andreja Grjazeva darbs "Bedre", kurā režisors savdabīgā kaleidoskopā savienojis internetā pieejamos video ierakstus, kuros Krievijas iedzīvotāji vēršas pie valsts prezidenta Vladimira Putina.

Ir arī daļa filmu, kas rosina aizdomāties par filozofiskām un eksistenciālām tēmām, to vidū Lietuvas filma "Viena dzīve", kas, centrā liekot tauriņu pasauli, aicina pārdomāt dzīves skaistumu un trauslumu. Ar aizraujošu poētisku mākslas darbu ir pārstāvēts režisors Viktors Kosakovskis, un tā ir filma par dzīvnieku pasauli "Gunda".

"Īsi sakot, tā ir filma par cūku, govi un klibu gailēnu. Vai tajā var nolasīt kaut ko par mūsu cilvēku sabiedrību? Ļoti, ļoti lielā mērā.

Bet filmā nepiedalās neviens cilvēks, tikai ir jūtama cilvēku klātbūtne attieksmē pret dzīvniekiem.

Filma parāda to, cik ārkārtīgi liela, dziļa un būtiska ir dzīvnieku iekšējā pasaule un dvēsele, un tie ir tie dzīvnieki, kurus mēs nokaujam un apēdam, un mums liekas, ka viss ir pilnīgi normāli. Tas ir dzīvu būtņu tik spēcīgs attēlojums, ka ļoti daudzi cilvēki pēc šīs filmas noskatīšanās kļūst par veģetāriešiem. Režisors deklarē, ka tāds ir arī bijis viens no viņa filmas mērķiem," skaidro Briede.

"Artdocfest/Riga" filmas kinoteātrī "Splendid Palace" izrādīs no 3. līdz 9. septembrim. Kopumā varēs noskatīties 31 filmu, kā arī tikties ar 14 režisoriem, kas šajā laikā viesosies Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti