Kultūras rondo

Baltā nakts un Aleksandrs Čaks. Pa kādām Čaka takām vedīs mākslinieks Gints Gabrāns?

Kultūras rondo

Digitālo viduslaiku priekšnojautas Latvijas Fotogrāfijas muzejā

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums aicina uz seansiem klātienē un attālināti

Filmas kinoteātrī un tiešsaistē – sākas Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma skate

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Laikposmā no 7. līdz 12. septembrim notiks Nacionālā kino centra rīkotā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu skate. Tajā divas programmas – jaunāko dokumentālo filmu izlase kinoteātrī “K.Suns” un foruma 25. jubilejas programma bezmaksas tiešsaistes seansos portālā filmas.lv. Kamēr skatītāji vēl tikai pulcējas pie ekrāniem, industrijas pārstāvji gatavojas foruma filmu projektu tirgum. 

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums Rīgā notiek kopš 2006. gadā, taču tā ceturtdaļgadsimtu senā vēsture aizsākusies Dānijas salā Bornholmā. “Tur tolaik bija organizācija Baltijas Mediju centrs, ko finansēja Dānijas valdība ar mērķi veicināt žurnālistikas demokrātiju Baltijas valstīs. Tika organizēti dažādi kursi žurnālistiem, tai skaitā arī dokumentālo filmu veidotājiem. Vienā brīdī Baltijas Mediju centra vadība saprata, ka šie cilvēki ir gatavi iziet starptautiskā ēterā ar saviem projektiem, un viņi nolēma sākt organizēt projektu tirgu. Tā būtība nav mainījusies līdz pat šodienai – 

tiek uzaicinātas dokumentālo filmu idejas no vienas puses un iespējamie šo ideju finansētāji no otras puses. Tad šīs abas puses satiekas pie viena galda.

Finansētāji uzklausa idejas un ar cerību, ka viņi arī piekrīt tās finansēt,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skaidro "Radošā Eiropa MEDIA" informācijas centra vadītāja Lelda Ozola, kura bijusi klātesoša arī pašā pirmajā forumā.  

Šogad tiks prezentēti 18 filmu projekti un trīs no tiem ir no Latvijas: “Putnubiedēkļi” – režisore Laila Pakalniņa, “Tēva bērni” – režisors Kārlis Lesiņš un “Iestrēguši” – režisors Staņislavs Tokalovs.

“Baltijas jūras dokumentālo filmu forums palīdz režisoriem labāk saprast, ko tad viņi īsti grib pateikt ar šo filmu un varbūt arī [atrast] veidu, kā to labāk pateikt. [..] Tieši šādos pasākumos tu beidzot tiec skaidrībā, un tas arī pēc tam atver tās durvis plašāk,” piebilst Lesiņš, kurš forumā piedalās jau otro gadu. 

Viens no veidiem, kā ikviens var vairāk uzzināt par tiem projektiem, kas reiz realizējušies Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma finansēšanas tirgus rezultātā, ir apskatīt portālā filmas.lv izvietoto kinodarbu programmu,

atklāj foruma projekta vadītāja Zane Balčus. Programmā apkopotas deviņas filmas, kas no 1990. gadu beigām līdz 2020. gadam prezentētas forumā vēl tapšanas stadijā. Skatītājiem Latvijā tās būs pieejamas no 7. līdz 12. septembrim bez maksas noteiktos seansu laikos. Noslēdzošajā dienā daļa filmu būs pieejamas arī citviet pasaulē. 

Filma "Pretējā krastā"
Filma "Pretējā krastā"

Paralēli tiešsaistē skatāmajai foruma jubilejas programmai, kinoteātrī “K.Suns” tiks izrādīta jaunāko dokumentālo filmu izlase. “Mūsu atklāšanas filma kinoteātrī būs baltkrievu režisora Aļakseja Palujana darbs “Drosme”. Tas ir arī viens no projektiem, kas forumā piedalījās pagājušajā gadā,” teic Balčus. Tajā Palujans seko trīs Baltkrievijas Brīvā teātra aktieriem Baltkrievijas demokrātisko protestu laikā. 7. septembrī pēc atklāšanas seansa būs arī saruna ar filmas režisoru. 

Filma "Drosme"
Filma "Drosme"

Arī šogad neizpaliek dokumentālā filma, kuru pavadīs tēmas rosināta diskusija.

“Šajā reizē tā ir čehu filma “Tīklā”, kas ir par bērnu pornogrāfiju internetā. Tēma, protams, ļoti nopietna un ļoti aktuāla. Kas interesanti šīs filmas mākslinieciskajā uzstādījumā – tā ir arī kā tāds eksperiments. Mēs filmā sekojam līdz tam, kā šīs filmas režisori veic aktieru atlasi, atlasot trīs jaunas sievietes, kuras ir jau pilngadīgas, bet kurām ir jāspēlē divpadsmitgadīgas meitenes. Tiek izveidoti viņu viltus profili internetā un tad – kas tālāk notiek. Šī eksperimenta desmit dienās arī šīm meitenēm sazinājās gandrīz divarpus tūkstoši vīriešu, kuri mēģināja dažāda veida reakciju no viņām iegūt vai [izteica] dažāda veida piedāvājumus,” stāsta foruma projekta vadītāja. Diskusiju, kas iecerēta pēc 8. septembra seansa, vadīs psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs, un tajā piedalīsies “Papardes zieda” vadītāja Iveta Ķelle, psihoterapeits Artūrs Utināns un Valsts probācijas dienesta eksperte Sanita Jakuševa.

Filma "Tīklā"
Filma "Tīklā"

Uz sarunām ar kinoskatītājiem 9. un 10. septembrī tiešsaistē pievienosies arī vizuāli poētiskās gruzīnu filmas “Dārza savaldīšana” režisore Salome Džaši un muzikālā portreta “Septiņi gadi ar Lukasu Greiemu” režisors Renē Saša Johannsens. Jaunāko dokumentālo kinodarbu izlasi papildinās arī talantīgās aktrises Šarlotes Geinsbūras intīmi pieklusinātā filma par savu māti, leģendāro Džeinu Birkinu “Šarlote par Džeinu”. Pirms filmas seansa 10. septembrī ievadvārdus teiks kino zinātniece, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Plašāka informācija par filmu programmu pieejama Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma mājaslapā un kinoteātra "K.Suns" mājaslapā

Jāatzīmē, ka kinoseansus klātienē būs iespējams apmeklēt, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ar sadarbspējīgu kvadrātkodu un personu apliecinošu dokumentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti