Braukt, kur acis rāda! Trīs Baltijas kultūras pieturpunkti šai nedēļai

"Beidzot klāt ir laiks, kad gribas doties ārā, – īsts siltums, saule, vasarīgs vieglums un bezrūpīgs noskaņojums pārņem ikdienu. Iekāpt mašīnā un braukt, kur acis rāda, ir mana vasaras sajūta. Šonedēļ tā var aizbraukt arī uz vairākiem kultūras notikumiem tepat Latvijā un tuvējās kaimiņzemēs," iesaka Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Anete Ašmane-Vilsone.

Panevēža

Nedēļas beigās Lietuvas pilsētā Panevēžā, kas ir vien nedaudz vairāk kā divu stundu braucienā no Rīgas, tiks atklāts laikmetīgās mākslas muzejs "Stasys Museum". Kultūrvieta iekārtota ēkā, kur iepriekš atradās viena no senākajām kinozālēm Lietuvā, un jaunās vietas pagrabstāvā arī turpmāk tiks demonstrēts kino, turklāt nekomerciāls.

Jaunais muzejs sola kļūt par daudzfunkcionālu kultūras centru, nesot mākslinieka Staša Eidrigeviča vārdu.

Arī centra atklāšanas izstāde "ICON – O – STASYS" būs tieši ar Eidrigeviča mākslu, kas izkārtota trīs muzeja stāvos un ārtelpā. Atklāšanas dienās klātesošs būs arī pats mākslinieks. Priecājoties par jaunu kultūrvietu tepat kaimiņos, tomēr pārņem balta skaudība un mūžīgais jautājums par laikmetīgās mākslas muzeju Latvijā.

Tallina

Tikmēr igauņi mēģina apvienot baletu un džezu, 31. maija vakarā aicinot uz pirmizrādi "Jazz Ballet Club" Igaunijas opernama kamerzālē. Nacionālās baleta trupas mākslinieki dejos, mūziķi atzītā kontrabasista Toivo Unta vadībā spēlēs, skaņurakstu šim notikumam radījis lietuviešu pianists un komponists Daiņus Palausks. Grūti iztēloties, kāds varētu būt gala rezultāts, taču visi iesaistītie ir ar kvalitātes zīmi, un intriga ir gana liela, lai piektdienas vakaru pavadītu Tallinā. Galu galā – džezu var savienot un apvienot teju ar jebko, kāpēc gan lai tas nebūtu balets. Ja nav iespējas būt Tallinā šonedēļ, tad "Džeza baleta klubs" aicina arī 7., 16. un 21. jūnijā.

Daugavpils

Daugavpils, protams, nav nekādas ārzemes, taču kāda konkrēta svešvaloda tur skan itin daudz. Divas Latvijā dzīvojošās kopienas seriālā "Šķelšanās" rudenī analizēja un rādīja pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" komanda, bet agrā pavasarī tapa arī vienreizēja izrāde.

Tā atklāja aizkadra stāstus, personiskus pārdzīvojumus un emocijas, iekšējo pasauli un cīņu, ar ko saskārās žurnālistes.

Izrāde, gluži kā seriāls, man atstāja dziļu pārdomu pēcgaršu par sabiedrību, kurā visi kopā dzīvojam, un par mūsu katra individuālajiem kopienu "burbuļiem". Tāpēc prieks, ka žurnālistes un Čehova teātra aktieri savu kopdarbu ved arī uz Daugavpili. Tas ir ne tikai svaigs formāts Latvijas teātra vidē, bet arī vēl viens solis, lai mēģinātu sarunāties, nevis akli kliegt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti