Tēlaina literatūra, trauksmainu sapņu kino un ievelkoša mūzika. Kaspara Zaviļeiska kultūras izlase

Mūzikas žurnālists, raidījuma "Kultūrdeva" satura producents un "Kilograma kultūras" žūrijas loceklis Kaspars Zaviļeiskis šonedēļ iesaka tēlainu literatūru, trauksmainu sapņu ieskautu kino un sevī līdz nošatslēgai ievelkošu mūziku.

Nora Ikstena – "Jōna"

Pērnā gada nogalē izdevniecība "Dienas Grāmata" laida klajā vienu no kolorītākajām jaunajām grāmatām latviešu daiļliteratūrā – labi zināmās rakstnieces Noras Ikstenas romānu "Jōna". Nesteidzīgi plūstošu, taču apziņas un jūras dziļumos ieslīgstošu darbu, kurā tēlaini apcerēta mūsdienu sabiedrība un tās galvenās aktualitātes, nepiemirstot arī pandēmijas laiku un netālu notiekošo karadarbību.

Galvenie tēli šoreiz ir velokurjers un zilais valis, kuriem katram ir sava pasaule, ko apbrīnot, ilgas, ko lūkot piepildīt, un bailes, ar kurām cīnīties.

Abu pasaules neizbēgami satiekas, vienubrīd pat ļoti fiziskā veidā. Iespējams, ka šis ir tieši tāds darbs, kāds bija nepieciešams arī pašai Norai Ikstenai, lai ar jaunu elpu turpinātu savu literāro dzīvi pēc "Mātes piena" grandiozajiem panākumiem.

Kristofers Borgli – "Sapņu scenārijs"

Latvijas kinoteātros izbaudāma mūsdienu sabiedrību ķidājoša un sociālo mediju komunikāciju kariķējoša provocējošā norvēģu režisora Kristofera Borgli spēlfilma "Sapņu scenārijs", kuras galveno smagumu iznes pieredzējušais un šā gada sākumā 60 gadu jubileju nosvinējušais Holivudas aktieris Nikolass Keidžs. Kāds to uzskatīs par komēdiju, kāds par drāmu, bet patiesība droši vien rodama kaut kur pa vidu, gluži kā ikdienas dzīvē.

Šī filma ir kā kulaks uz acs laikmetā, kad tik ļoti modē ir atcelšanas kultūra un dienas varonis var kļūt par nākamās dienas lielāko grēkāzi.

Šīs kinolentes dziļākai izprašanai var līdzēt arī Borgli pirmās, 2022. gada pilnmetrāžas spēlfilmas "Pati sev piegriezusies" noskatīšanās.

Jozefs van Visems – "The Night Dwells in the Day"

19. janvārī nīderlandiešu lautists Jozefs van Visems savas izdevniecības "Incunabulum Records" paspārnē laidīs klajā albumu "The Night Dwells in the Day", kura singls "With Our Hands Our Hearts to Raise" jau noklausāms mūzikas straumēšanas servisos. 20. februārī par kulta mūziķi uzskatāmais van Visems atgriezīsies Latvijā, lai sniegtu meditatīvu un tumši trauksmainu koncertu Vagonu zālē, vēlreiz liekot apbrīnot spēju rast jaunu tēlu viduslaiku lautai un pateikt tik daudz bez lirikas klātbūtnes. Ar kinorežisora un mūzikas eksperimentētāja Džima Džārmuša vārdu cieši saistāmais klīstošais holandietis radījis savu mūzikas pasauli, kurai pieslienas arvien vairāk melomānu.

Matīsa Čudara trio koncerti kultūrtelpā "M/Darbnīca"

Viens no spožākajiem mūsdienu latviešu ģitāristiem Matīss Čudars uz brīdi atgriezies dzimtajās ārēs un netērē laiku lieki. Viņa džeza mūzikas cienītāji tiksies 20. janvārī, kad Matīss kopā ar basistu Edvīnu Ozolu un bundzinieku Ivaru Arutjunjanu sniegs uzreiz divus koncertus kultūrtelpā "M/Darbnīca" – pulksten 18.00 un pulksten 20.00. Šis ir jau lieliski saspēlējies trio, kura koncerts 2022. gadā jau minētajā kultūrtelpā tika apbalvots ar Lielo mūzikas balvu, bet studijas versijā šī programma tika laista klajā platē "Take Your Time" izdevniecības "Jersika Records" paspārnē, kļūstot par daudzu džezofilu vienu no iecienītākajiem 2023. gada latviešu džeza albumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti