Balvu par mūža ieguldījumu komēdijas žanrā saņems Ufo un Fredis

VEF kultūras pilī svētdien, 7. janvārī, pasniegs Latvijas komēdijas balvas "Grābeklis". Latvijas komiķi tiks apgalvoti četrās kategorijās – "Gada joks", "Gada komiķis", "Gada notikums Latvijas komēdijā" un "Balva par mūža ieguldījumu komēdijā", ko šogad saņems Kaspars Upaciers un Andris Freidenfelds, kuri plaši zināmi kā Ufo un Fredis.

Balvu par mūža ieguldījumu komēdijas žanrā saņems Ufo un Fredis
00:00 / 04:16
Lejuplādēt

Komiķu apvienība "Comedy Latvia" balvu "Grābeklis" par mūža ieguldījumu piešķīrusi ilggadējiem humora lietpratējiem Ufo un Fredim. Andris Freidenfelds atminas, ka tandēmā ar joku pārinieku Kasparu Upacieri 90. gadu nogalē sāka vadīt "Radio SWH" rīta programmas raidījumu "BB brokastis", kas daudziem kļuva par plaši klausītu ikdienas smieklu devu.

"Kādreiz pārsvarā jau viens vadīja kādus raidījumus un kaut ko uzaicināja, lai paintervētu, bet te uzreiz divi tādi pretī un klausītājiem nav atelpas, un mēs vienkārši bliežam virsū. Tomēr tie bija arī pirmie neatkarības gadi, kad Padomju Savienība bija beigta un pagalam, bet tā vecā partijas gvarde turēja rokā masu līdzekļus un neļāva atraisīties. Tad mēs sapratām, ka tagad drīkst.

Mēs piesēžamies un muldam kaut ko bez plāna vai sastādīta grafika un dramaturģijas. Tagad gan ir politkorektuma un visāda veida nedaudzveidīgās daudzveidības laiks," komiķu dueta pirmsākumus atminējās un šodienu novērtēja Freidenfelds.

Viņš sprieda, ka komiķu sabiedrībai patlaban netrūkst izaicinājumu politkorektuma dēļ, bet vienlaikus komēdijas žanrs, viņaprāt, Latvijā vēl nav kapitulējis.

"Sākotnēji es vēl nebiju nekas, un mani iesauca armijā.

Es nodienēju divus gadus, bet es jau tur sapratu, ka ar jokiem man vieglāka dzīve, un uzreiz visi ceļi vaļā. Citi gāja bedres rakt, es gāju jokot uz klubu. Jā, tiklīdz tev ir humora izjūta, kuru tu vari izmantot, tas dzīvē šausmīgi palīdz.

Bet, lai cik jauni jūs nejustos un baigie jokupēteri, ir tomēr jāsaprot, ka ir laiks aiziet... (smejas) saņemt mūža ieguldījuma grābekli un iet uz kaut kādu pļavu grābt sienu, nu, kaut kā tā," pauda Freidenfelds.

Latvijas komēdijas balvu pasniegšana notiks trešo reizi, un šogad pasākuma rīkotāji, komiķu apvienība "Comedy Latvia", atzīmē arī desmitgadi. Tās vadītājs Edgars Žukovskis vērtēja, ka aizvadītais gads bijis īpaši piepildīts ar jaunām stāvizrādēm.

"Gan jokotāju kļūst vairāk, kas līdz šim vispār nav bijuši stand up izrāžu scēnā, gan izrāžu skaits pieaug, un arī tūres pa Latviju kļūst arvien apjomīgākas. Tā ka gribas teikt, ka tiešām 2023. gads ir bijis kārtīgs izrāviens, tajā skaitā pieredzējām Ufo ienākšanu stand up komēdijas laukā, tāpat Zane Daudziņa un Ainārs Ančevskis aktīvi braukā pa Latviju ar stāvkomēdijām. Tiešām parādās arvien vairāk spēlētāju, kas ir ļoti labi," sacīja Žukovskis.

Vaicāts, par ko pērn Latvijas komiķi vairāk jokojuši savās izrādēs, improvizācijās vai etīdēs, Žukovskis norādīja, ka par politiku Latvijā arvien joko ļoti maz, bet aktuālākās tēmas ir cilvēku attiecības, sadzīviski ikdienas notikumi, kuros skatītāji var viegli ieraudzīt arī sevi un pasmieties par to.

"Manuprāt, laba komēdija ir tā, kuru es kā skatītājs varu attiecināt uz sevi. Ja joks ir par ēst gatavošanu un komiķis stāsta par to, kā viņš piededzināja ēdienu, tad es varu zemapziņā visu laiku domāt, ka man arī tā ir gadījies un es varu empatizēt ar šo mākslinieku, velkot paralēles ar savu dzīvi. Tie ir vissmieklīgākie joki, kad cilvēki ar klātesošajiem saskatās un – "ha ha, tas taču esi tu vai tas esmu es". Tā ir laba komēdija," pauda Žukovskis.

Latvijas komēdijas balvu "Grābeklis" pasniegšana četrās kategorijās un dažādu komiķu apvienību priekšnesumi noritēs svētdienas, 7. janvāra, vakarā VEF Kultūras pilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti