4. studija

Kāpēc Salaspilī mazstāvu dzīvojamo māju rajonā nepieciešams maģistrālais ceļš?

4. studija

Ceturtā studija

Kāpēc uz Dziesmu svētku mēģinājumiem vairs nedrīkstēs ņemt līdzi bērnus?

Dziesmu svētku dalībnieki uz mēģinājumiem Daugavas stadionā un Mežaparka estrādē nedrīkstēs ņemt līdzi bērnus; daļa vecāku vīlušies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dalība Dziesmu un deju svētkos Daugavas stadionā nereti ir daudzu dejotāju sapnis un pēdējās piecgades mērķis. Īpašs notikums tas ir pāriem, kuri tieši dejojot ir atraduši viens otru un nodibinājuši ģimeni, tomēr šogad dejotāji saskārušies ar aizliegumu uz mēģinājumiem Daugavas stadionā ņemt līdzi bērnus, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija". Vai drošības noteikumu dēļ jaunie vecāki būs spiesti atteikties no dalības svētkos?

Pie raidījuma "4. studija" vērsās Asnate, kura kopā ar vīru dejo vienā kolektīvā. Abi bija plānojuši, ka bērniņam Dziesmu un deju svētku laikā jau būs pusgads, tāpēc problēmu abiem kopā piedalīties nebūs.

"Šo Dziesmu un deju svētku moto ir "Kopā būt. Kopā just". Mēs abi ar vīru esam dejojoši jaunie vecāki. Mums bija šoks, kad uzzinājām, ka šogad vairs nevarēs ar maziem bērniem iekļūt stadionā. Līdz ar to mums ir jāmeklē aukle, jo mūsu vecāki strādā, viņi nedzīvo Rīgā," pastāstīja jaunā māmiņa Asnate. "Protams, es saprotu, ka ir lielāki bērni, tad varētu rasties haoss un nekārtības, bet tādi, kas ir ratiņos, – tur jau mēs, dejotāji, viens otru atbalstām. Ja kādam nav tā deja jādejo, tad viens pieskata otra bērnu. Tā vismaz līdz šim ir bijis, un nekādas nekārtības nav bijušas šajā ziņā."

Šādi noteikumi bijuši arī 2018. gada svētkos

Kā skaidroja XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Operatīvās vadības grupas vadītājs Artis Velšs, šādi noteikumi bijuši jau 2018. gada svētkos. Operatīvās vadības grupa, konsultējoties ar mediķiem, glābšanas dienestiem un citiem speciālistiem, rūpīgi apsverot visus "par" un "pret", nonākusi pie secinājuma drošības noteikumus nemainīt.

Tie gan attiecas tikai uz pasākumiem Mežaparka estrādē un Daugavas stadionā.

"Tie ir vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Tas ir ļoti garš un izstiepts mēģinājumu process visas dienas garumā.

Protams, tiek vērtēti visi šie iespējamie riski, kādi var būt bērna veselībai, dzīvībai, kas nav saistīts tikai ar pūli, pazušanu, bet arī ar fizikāliem faktoriem kā karstums, aukstums, vētras," uzsvēra Velšs.

"Ir bijušas konsultācijas ar tiesībsargu par šo jautājumu, un atstāta bijušo svētku kārtība, ka svētku dalībnieki nedrīkst ņemt līdzi uz mēģinājumiem savus bērnus, kuri ir nepilngadīgi."

Kāda sociālo tīklu lietotāja komentāros pauda, ka vēl pirms desmit gadiem mazie bērni mēģinājumos netika uzskatīti par kaut ko ārkārtēju un riskantu, un dalījās atmiņās par 2013. gadā piedzīvotajiem svētkiem, kad gan gājienā, gan Mežaparkā visa ģimene – divus mēnešus vecās dvīnes, trīsgadnieks un astoņgadnieks – varējuši būt kopā.   

Savukārt Velšs aicināja atcerēties 2015. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus, kad, neuzņemot pietiekami daudz ūdens, bērni masveidā ģībuši. Tā rezultātā mainīts likums un izveidota Operatīvās vadības grupa.

"Bērnam, mazam zīdainim, kas vēl nav sasniedzis šo vecumu, vai viņam nav pat bīstamāki šie visi faktori? Iedomāsimies paši šo milzīgo karstumu, plus 30 [grādu]! Tā ir atklāta teritorija," norādīja Velšs. "Tad vēl šī bērna nodošana kādam citam, kurš būtībā par bērnu neuzņemas nekādu atbildību. Te ir tas samērīgums – vai mātei ir vispār nepieciešams to darīt?" 

Iespēja pabarot zīdaiņus būs

Svētku organizatori gan ir padomājuši par to, lai pavisam mazu bērnu mammām ir iespēja pabarot zīdaiņus. Pie Daugavas stadiona un Mežaparka estrādes būs ierīkotas teltis, kur mazuļus paēdināt un pabūt uz brīdi kopā.

Asnate gan ir skeptiska par šādu iespēju, jo tad vajadzīgs cilvēks, kurš māmiņai bērnu uz barošanu atved un atkal aizved prom. 

"Tās ir vairākas dienas; mēģinājumi notiek, koncerti. Mums tas viss piedalīšanās process ir manāmi apgrūtināts," teica Asnate. "Tad man rodas jautājums, vai tiešām šie svētki "Kopā būt. Kopā just" ir visiem, vai tikai tādiem cilvēkiem, kam bērni jau ir lieli vai to nav vispār? Jo tiem, kam ir mazi bērni, šī dalība ir ļoti apgrūtinoša vai pat nereāla."

Organizatori: Kopā būšanu iespējams baudīt citos svētku pasākumos

Svētku organizētāji uzsvēra, ka dalībniekiem ir atļauts ņemt līdzi bērnus un baudīt kopā būšanu citos svētku pasākumos, arī gājienā. Atšķirībā no 2018. gada, Dziesmu un deju svētku rīkotāji par noteikumiem, ka vecāki nedrīkstēs stadiona un estrādes teritorijā ievest bērnus, kolektīvu vadītājus informējuši savlaicīgi, jau martā. Asnate nebūt nav vienīgā, kas ir vīlusies par pieņemto lēmumu. Rīkotāji saņemot daudzu vecāku vēstules.

Dziesmu un deju svētku komunikācijas vadītāja Inga Vasiļjeva paskaidroja, ka lēmums pieņemts drošības un kārtības apsvērumu dēļ: "Jāatzīst, ka ir vecāki, kuri uzskata, ka viņu trīsgadīgais bērns var pieskatīt visa kolektīva mantas, kamēr viss kolektīvs dejo uz laukuma. Protams, ka katram vecākam jau šķiet, ka viņa bērns ir paklausīgs, gudrs, disciplinēts, un to visu var saprast. Bet šis lēmums ir pieņemts, un tas viss darīts, rūpējoties par kopējo drošību un kārtību pasākumā." 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti