Nepieciešams:
(no šāda produktu daudzuma sanāk apmēram 4 porcijas)
- 8–10 jauno biešu laksti ar visām saknēm (var izmantot arī lakstus ar pavisam sīciņām saknēm, rozā krāsu un apjomu mērcei piešķirs lapas),
- 1 brangs sīpols,
- 4–5 daivas ķiploka,
- 400 g bezpiedevu jogurta,
- sāls,
- pipari,
- 2 ēdamkarotes miltu ietumēšanai,
- 1 glāze auksta ūdens,
- nedaudz eļļas cepšanai,
- veģetārajai versijai – kārba konservētu turku zirņu (400 g),
- gaļas versijai – 500 grami maltās gaļas pēc izvēles,
- cukurzirņi rotāšanai – pēc izvēles,
- piedevas pēc izvēles, labi garšos kopā ar jaunajiem kartupeļiem.
Pagatavošana:
Veģetārā versija
1. Noskalo bietes, atstāj caurdurī, lai notek ūdens.
2. Notīra un sasmalcina ķiplokus un sīpolu. Liek cepties uz sakarsētas pannas.
3. Kamēr brūninās ķiploki un sīpoli, bietēm lakstus atdala no saknēm.
4. Nemizotas saknes sasmalcina – izmanto gan sakņu bumbuļus, gan astītes.
5. Sagrieztās saknes liek uz pannas pie sīpoliem un ķiplokiem. Cep apmēram piecas minūtes.
6. Tikmēr sasmalcina biešu lakstus. Liek cepties arī tos uz pannas.
7. Noskalo turku zirņus, atstāj caurdurī, lai notek šķidrums.
8. Kad laksti sakritušies, pievieno zirņus, pēc garšas sāli un piparus, visu kārtīgi samaisa.
9. Liek klāt jogurtu, apmaisa.
10. Auksta ūdens glāzē iemaisa divas karotes miltu un pielej to mērcei. Visu samaisa un karsē, līdz mērce uzmet burbuli.
11. Servē uz šķīvja ar izvēlētajām piedevām un rotā ar cukurziŗniem.
Gaļas versija
- Vispirms uz pannas apcep gaļu.
- Kad tā apbrūninājusies, liek klāt sīpolus un ķiplokus, cep, līdz tiek kļūst caurspīdīgi.
- Tālāk rīkojas tāpat kā veģetārajā versijā, izlaižot soli ar turku zirņu pievienošanu. Taču, ja vēlas sātīgāku mērci – turku zirņus var pievienot arī gaļas versijai.
Vēlāk, kad bietes dārzā kļūs brangākas un nezināsi, ko ar lielo ražu iesākt, daļu no saknēm vari samarinēt. Marinētu biešu recepti meklē šeit!
Materiāls pirmo reizi LSM.lv publicēts 2020. gada 20. jūlijā.