Ar masalām saslimuši arī medicīnas darbinieki

Ar masalām saslimuši arī medicīnas darbinieki, kuriem bijusi saskare ar pacientiem, Latvijas Radio pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālists Jurijs Perevošķikovs.  

Kā iepriekš vēstīts, Latviju sasniedzis masalu uzliesmojums - martā un aprīlī valstī reģistrēti astoņi saslimšanas gadījumi. Tas ir ievērojams saslimstības pieaugums, jo pērn Latvijā netika reģistrēts neviens saslimušais ar masalām, bet vēl gadu iepriekš vien trīs iedzīvotāji.

Jurijs Perevošķikovs norāda, ka saslimušie ir pārsvarā pieaugušie, kas nav bijuši vakcinējušies.

Šogad atsevišķi saslimšanas gadījumi ir saistīti, taču daļai gadījumu saistību nav izdevies noskaidrot, stāsta Perevošķikovs.

Masalas ir ļoti lipīga infekcijas slimība, no kuras pasargā vienīgi vakcinācija. Tādēļ, lai infekcijas izplatība nesasniegtu epidēmijas līmeni, SPKC aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem pret savu, savu bērnu un citu tuvinieku veselību. 

Diemžēl arī medicīnas darbinieki, kuri bija kontaktā ar pacientiem, ir saslimuši, līdz ar to ir ļoti svarīgi, lai katrs cilvēks parūpētos par savu veselību, pārbaudītu, vai viņš ir vakcinēts, pārbaudītu, vai bērni ir vakcinēti,” uzsver Perevošķikovs.

Masalas konstatējamas 10-12 dienas pēc inficēšanās, kad parādās iesnas, klepus un drudzis, bet vēl pēc dažām dienām – sarkani izsitumi uz sejas, kas izplatās pa visu ķermeni.

Ir svarīgi zināt, ka tā slimība izpaužas ar temperatūru un izsitumiem. Ja ir šādi simptomi, protams, labāk palikt mājās, lai neinficētu citus cilvēkus,” atgādina Slimību profilakses un kontroles centra speciālists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt