Nereti pagrabos stāvošie kartupeļi un burkāni sāk asnot un dīgt.
Biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte Mārīte Gailīte stāstīja, ka dārzeņi ir jāglabā pareizā temperatūrā, lai tie nesāktu asnot. Tāpēc pagrabā stāvošie dārzeņi pēc iespējas ātrāk ir jāapēd. Viņa gan norādīja, ka šie dārzeņi veselībai nav kaitīgi. Kolīdz dārzenis sāk asnot, tas patērē mitrumu un barības vielas no pašas saknes, līdz ar to dārzenis kļūst sažuvušāks un negaršīgs.
Arī Kataja atzina, ka dārzeņi, kas sākuši vīt un dzīt asnus, būs mazāk vērtīgi.
Tomēr viņa akcentēja, ka asnus atšķirībā no tiem, ko diedzē uz palodzēm, nedrīkst ēst, jo tajos ir cilvēka organismam kaitīga inde.
"Šie asni ir indīgi. Tie satur alkaloīdu – solonīnu, kas ir bīstams veselībai. Arī ja kartupelis ir zaļš, sācis zaļot. Ja mēs to zaļo daļu apēdam vai ēdam to visu ar mizu, tad arī ir iespējams saindēties. Tie simptomi nav pārāk patīkami – vemšana, slikta dūša un var būt arī nopietnākas sekas. Tāpēc asnus un zaļus kartupeļus nevajag ēst," uzsvēra Kataja.
Mājās "saasnojušos" dārzeņus var ēst. Ir jānogriež asni, un zaļās vietas ir jāizgriež ārā.
Tad kartupeli var lietot uzturā. "Arī burkānam, ja tas ir zaļš, zaļo daļu nedrīkst ēst," sacīja Kataja.
Viņa arī norādīja, ka nevajadzētu lietot uzturā dārzeņus, kas jau ir sabojājušies. "Ja dārzenis ir sabojājies, tad viņu ēst nevajadzētu, bet ikdienā mēs, protams, izgriežam to daļu, kas ir sabojājusies. Ja viņu rūpīgi izgriežam, tad nekas slikts mums veselībai nenotiks," stāstīja Kataja.
Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2018. gada 7. aprīlī.