Kultūra / Kultūrtelpa
Par dzejas rakstīšanu un lasīšanu. Sarunājas dzejniece Anna Auziņa un aktrise Guna Zariņa
Par dzejas rakstīšanu un lasīšanu. Sarunājas dzejniece Anna Auziņa un aktrise Guna Zariņa
"Domāju – kā lai to tagad pasaka, kāpēc neesmu teātra cilvēks un esmu redzējusi tik maz izrāžu. Par sevi pat nosodoši domāju, ka vienmēr esmu augstprātīgi uzskatījusi, ka teātris domāts cilvēkiem, kuri neprot lasīt un nespēj to visu uzbūvēt sev galvā, bet tajā pašā laikā es atzīstu, ka labākajās mūsdienu izrādēs ir kaut kas vairāk – ka aktieris kļūst par radītāju, nevis izpildītāju, personiski uzrunājot gan skatītāju, gan kolēģus. To pat nevar nosaukt par izpildīšanu," dzejniece Anna Auziņa atzīst sarunā ar Jaunā Rīgas teātra aktrisi Gunu Zariņu, kura savukārt atzīstas: "Lai lasītu tavus dzejoļus, man vajag zināt, kas ir tavas šūpoles un cik augstu tās šūpojas." 
Kaislības ap Ogres muzeju Kaligulas gaumē – vai muzeju var vadīt jebkurš?
Kaislības ap Ogres muzeju Kaligulas gaumē – vai muzeju var vadīt jebkurš?
Jaunā Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Ilze Zariņa grib popularizēt Ogri un glabāt pagātnes liecības nākotnei. To viņa atklāja savā pirmajā darba dienā, sniedzot interviju LTV raidījumam "Kultūršoks". Lai gan Ilzei Zariņai nebija konkursa nolikumā pieprasītās triju gadu pieredzes muzeju darbā, pašvaldība uz jauno muzeja direktori liek lielas cerības. Muzeju nozare joprojām ir aizvainota par Ogres pašvaldības lēmumu uzticēt Ogres kultūrvēsturiskā mantojuma vākšanu un glabāšanu cilvēkam, kura profesionālā dzīve ar to līdz šim nav bijusi saistīta, kā arī par Ilzes Zariņas lēmumu neierasties uz Muzeju padomes sēdi, lai iepazītos ar saviem jaunajiem kolēģiem.
Iespējams, atrasta galda virsma, uz kuras tapis Garlība Merķeļa traktāts «Latvieši»
(papildināts)
Iespējams, atrasta galda virsma, uz kuras tapis Garlība Merķeļa traktāts «Latvieši» (papildināts)
Purvīša muzeja komanda pētniecības ekspedīcijā atraduši vācbaltiešu rakstnieka un publicista Garlība Merķeļa (1769–1850) relikviju. Zināms, ka Merķeļa nozīmīgākais darbs, publicistisks traktāts "Latvieši, sevišķi Vidzemē, filozofiskā gadu simteņa beigās" (1796) radīts Cēsu novada Annas muižas apkārtnē, kur, iespējams, atrasta akmens galda virsma, uz kuras publikācija tapusi, informēja muzejā.
Svētki ir jāsvin! Kultūras pilij «Ziemeļblāzma» – 110
Svētki ir jāsvin! Kultūras pilij «Ziemeļblāzma» – 110
1913. gadā Ziemeļblāzmas parkā ar kokrūpnieka un mecenāta Augusta Dombrovska un viņa domubiedru gādību tika uzcelta Ziemeļblāzmas pils, kas jau 110 gadus rotā Vecmīlgrāvja ainavu. 8. septembrī pulksten 19.00 šī gadskārta tiks svinēta ar īpašu svētku koncertu "Ziemeļblāzmai 110", Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" stāstīja Ziemeļrīgas kultūras apvienības projektu mākslinieciskā vadītāja Zane Auškāpa.
«Baltās nakts» ceļvedis – kur izdejoties un izglītoties?
«Baltās nakts» ceļvedis – kur izdejoties un izglītoties?
Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" norisināsies no 9. septembra pēcpusdienas līdz 10. septembra pulksten 2.00. Jau 18. reizi Rīgas centru un apkaimes priecēs koncerti, gaismu, skaņu instalācijas, izrādes, filmas, radošās darbnīcas, ekskursijas un daudz kas cits.
Atklāta Knuta Skujenieka piemiņas vieta Raiņa kapos
Atklāta Knuta Skujenieka piemiņas vieta Raiņa kapos
Dzejas dienu laikā, klasiķa Knuta Skujenieka dzimšanas dienā, 5. septembrī, pulcējoties dzejnieka tuviniekiem, draugiem un talanta cienītājiem, tika atklāta viņa piemiņas vieta Raiņa kapos, Latvijas Rakstnieku savienības vārdā informēja tās vadītājs Arno Jundze.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd