Valsts plāno vietvarām piemaksāt mājokļa pabalstu nodrošināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vairākām iedzīvotāju grupām varētu būt pieejams lielāks mājokļa pabalsts. Savukārt pašvaldībām valsts plāno nodrošināt mērķdotāciju 50% apmērā no izdevumiem mājokļa pabalstam. To paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, ko vēl jāskata Saeimai.

Labklājības ministrija norādīja, ka, ņemot vērā ārkārtējo situāciju saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un tās radītajām sekām, pastāv liels risks, ka būtiski pieaugs mājokļa pabalstu saņēmēju skaits un mājokļa pabalsta apmērs, vienlaikus iedzīvotāju maksātspēja samazināsies, lai iegādātos pārtiku, medikamentus.

Tāpēc valsts nodrošinās pašvaldībām mērķdotāciju 50% apmērā no faktiskajiem izdevumiem mājokļa pabalstam, kas radušies no 2022. gada 1. janvāra līdz 31. maijam.

Tam paredzēti 16,7 miljoni eiro.

To paredz otrdien, 21. decembrī, valdības sēdē pieņemtais likumprojekts "Grozījums Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā". Tas vēl jāizskata un jāpieņem Saeimai.

Likumprojekts arī paredz noteikt augstākus koeficientus mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai. Augstākus koeficientus plāno:

  • atsevišķi dzīvojošiem pensijas vecuma cilvēkiem vai atsevišķi dzīvojošiem cilvēkiem ar invaliditāti (koeficients – 2,5 mājokļa pabalsta formulā)
  • mājsaimniecībām, kurā ir tikai pensijas vecuma cilvēki un cilvēki ar invaliditāti (koeficients – 2 mājokļa pabalsta formulā).

Decembrī notikušajā labklājības, finanšu, ekonomikas un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru tikšanās laikā tika panākta vienošanas vēl paplašināt mērķa grupu, kura varētu kvalificēties mājokļa pabalstam, palielinot mājokļa pabalsta saņēmēju skaitu vidēji mēnesī no 29 000 personu līdz 34 000 personu vidēji mēnesī.

KONTEKSTS:

Šoruden vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas tostrap ietekmē apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, koalīcijas partijas jau iepriekš bija iecerējušas elektroenerģijai uz pusi samazināt sadales pakalpojuma tarifu. Plānoja arī paplašināt mājokļa pabalsta saņēmēju loks, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti