Panorāma

Aicina atsaukties asinsdonorus

Panorāma

Lidostā palielina ieceļotāju testēšanu

Elektrībai samazina sadales tarifu, taču ne PVN

Elektrībai uz pusi plāno samazināt sadales tarifu; paplašinās mājokļa pabalsta saņēmēju loku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai kompensētu straujo elektroenerģijas cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazinās sadales pakalpojuma tarifu, vienojušās valdošās koalīcijas partijas. Tiks paplašināts arī mājokļa pabalsta saņēmēju loks, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

Samazinās sadales tarifu, bet ne PVN

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") pastāstīja, ka tarifs tiks samazināts uz laiku – proti, šo ziemas sezonu. Šis risinājums izvēlēts, jo tas dod labumu gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem. PVN samazinājumam, kas netika atbalstīts, savukārt liela ietekme uz uzņēmējdarbību nebūtu. Reirs uzsver, ka nozīmīgi domāt arī par Latvijas uzņēmējiem, jo, nesniedzot viņiem atbalstu, varētu palielināties inflācija.

Vēl arī ministrs atzīmēja, ka sadales tarifa samazināšana varētu būt fiskāli neitrāls pasākums, kas nepalielinās budžeta deficītu. Tas ir svarīgi, jo Latvijai jau pašlaik esot samērā liels deficīts. Pēc Reira teiktā, PVN samazināšana deficītu palielinātu.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) atzīmēja, ka sadales tarifa samazinājumu par 50% atbalsta arī uzņēmēji no dažādām nozarēm.

Viņš piebilda, ka kopumā rēķini varētu samazināties līdz 20%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) norādīja, ka sadales izmaksas pašlaik veido aptuveni trešo daļu no elektrības rēķina. "Ja šis tiek samazināts uz pusi, aptuveni sestā daļa no rēķina tiek ietaupīta lietotāja maksājumos. Sadales pakalpojuma pārskatīšana ir būtiska arī komersantiem, kuriem tad samazinātos izmaksas par elektroenerģiju un būtu vieglāk pārdzīvot šo cenas kāpumu," skaidroja "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons,

piebilstot, ka vidēji mājsaimniecībai būs ietaupījums no trīs līdz 10 eiro mēnesī.

Uzņēmuma "Sadales tīkls" vadītājs norādīja – šādu ienākumu kritumu uzņēmums nevarētu pārdzīvot, tāpēc zaudējumus vajadzēs kompensēt.

"Viss ir atkarīgs, protams, no termiņa, cik ilgi šī atlaide tiks sniegta. Patlaban izskan versijas par pusgadu. Uz pusgadu tas ir tuvu 100 miljoniem eiro," norādīja Jansons.

Partiju pārstāvji pēc koalīcijas sanāksmes teica, ka "Sadales tīklu" subsidēs par CO2 izmešu kvotu naudu.

Paplašinās mājokļa pabalsta saņēmēju loku

Paredzēts arī paplašināt mājokļa pabalsta saņēmēju loku, paplašinot šī atbalsta saņēmēju noteikumus un apjomus. Tuvāko divu dienu laikā tiks izstrādāts konkrēts plāns, ko nākamajā nedēļā piedāvās izskatīšanai valdībā. Pēc koalīcijas pārstāvju teiktā, šāds atbalsts paredzēts, lai nebūtu jāizdala, par kāda veida apkuri atbalsts tiek sniegts – elektrības, gāzes vai malkas.

Finanšu ministrs Jānis Reirs
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

"Esam nolēmuši, ka divu dienu laikā mums jāizstrādā varianti, ko piedāvāsim valdībā nākamajā nedēļā, kas ietver, no vienas puses, plašu atbalstu, kas saistīts ar "Sadales tīkla" tarifu samazināšanu uz noteiktu periodu līdz apkures sezonas beigām un kas atstātu pozitīvu iespaidu uz tarifiem uzņēmējiem, un,

no otras puses, piemērot mājokļa valsts pabalstu lielākam saņēmēju lokam, paplašinot šī atbalsta saņēmēju noteikumus un apjomus," sacīja Reirs.

Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns, kā arī "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas vadītājs Juris Pūce preses konferencē priecājās par panākto vienošanos, norādot, ka tā būs mērķēta tieši uz sabiedrības daļu ar zemākajiem ienākumiem, kuriem atbalsts visvairāk nepieciešams. Valsts apņēmusies daļēji finansēt mājokļa pabalstus, ko trūcīgajiem rēķinu segšanai izmaksā pašvaldības.

Ekonomikas ministrs Vitenbergs norādīja, ka vienošanās par PVN samazinājumu netika panākta, tomēr pavisam ideju neatmet: "Pie vajadzības atgriezīsimies, varbūt aicināsim par šiem piedāvājumiem diskutēt, bet te svarīgi bija, ka vienošanās ir panākta par abiem atbalsta veidiem, lai viņi iet uz priekšu."

Līdz ar to noraidīts tika arī Ekonomikas ministrijas priekšlikums samazināt PVN gāzei, kam arī cena šogad ir būtiski kāpusi. Piedāvājuma, kā samazināt apkures rēķinus, valdībai pagaidām nav.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
   

 

KONTEKSTS:

Ņemot vērā elektrības cenas celšanos, Ekonomikas ministrija rosināja atkārtoti izskatīt iespējamību samazināt PVN elektroenerģijai no 21% līdz 5%. Tāpat ministrija rosināja uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu, kas būtu nozīmīgi uzņēmējiem. Jau iepriekš pieņemts lēmums samazināt arī elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Ministrs Vitenbergs iepriekš norādīja, ka mazāks OIK, sadales tarifs un PVN ļautu elektrības rēķinus samazināt par 40%.

Tāpat rosināts PVN likmi no pašreizējā 21% līdz 5% samazināt arī dabasgāzei. AS "Latvijas gāze" ir paziņojusi, ka dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2022. gada 1. janvāra atkarībā no patēriņa apmēra pieaugs robežās no 54,2% līdz 93%. 

No šā gada 1. novembra visām aizsargātā lietotāja grupām jau par 10 eiro tika palielināts atbalsts norēķiniem par elektroenerģiju, tādējādi kompensējot straujo elektroenerģijas cenu kāpumu. To paredz valdībā atbalstītie grozījumi aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumos. Savukārt seniori, kas ir vecāki par 60 gadiem un kas vakcinējušies pret Covid-19, piecus mēnešus var saņemt 20 eiro ikmēneša pabalstu energoresursu cenu sadārdzinājuma kompensēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti