Valdība nolemj dibināt valsts AS «Ventas osta» Ventspils brīvostas pārņemšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai izvairītos no ASV noteikto sankciju ietekmes, veidos jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai, otrdien lēma valdībā.

Jaunās valsts kapitālsabiedrības izveides mērķis ir nodrošināt Ventspils ostas darbības nepārtrauktību un pēc iespējas samazināt sankciju iespējamās negatīvās sekas uz Latvijas tranzīta sektoru un ekonomiku kopumā, paziņojumā medijiem skaidroja Satiksmes ministrija.

Apstiprināti arī grozījumi “Likumā par ostām” un “Ventspils brīvostas likumā,” kas nosaka ostas pārvaldības funkciju nodošanu jaunajai valsts akciju sabiedrībai.

Paredzēts, ka ostas padomi veidos četru ministriju – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Satiksmes ministrijas – virzīti pārstāvji. Padomes uzdevums būs apstiprināt valdes priekšsēdētāju, kurš pildīs bijušā ostas pārvaldnieka amata pienākumus.

Paralēli turpinās darboties arī Ventspils brīvostas pārvalde, kuras pienākums būs nodot visus aktīvus jaunajai vadībai. VAS ”Ventas osta” Ventspils brīvostas pārvaldes mantas, tiesības un saistības pārņems pa daļām, arī darbinieki – speciālisti, tehniskais personāls u.c. pāries darbā uz VAS “Ventas osta” pakāpeniski. Ventspils brīvostas pārvaldes likvidācijas procesa ietvaros normatīvajos aktos noteiktā kārtībā tiks lemts par Ventspils brīvostas pārvaldes aktīvu nodošanu jaunajai valsts kapitālsabiedrībai.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) stāstīja, ka tiek radīts juridisks mehānisms, kā uzņēmumiem ostā sadarboties ar valsti un tās institūcijām situācijā, kad ir lēmums par sankcijām. Tā kā Ventspils brīvostas pārvalde iekļauta sankciju sarakstā, tā nevarētu nodrošināt funkcijas.

Jaunā VAS nodrošinās ostu maksas, nomas maksas iekasēšanu, un "radīs pārliecību, ka arī pēc nākamā gada 8. janvāra, ostas saimnieciskā darbība netiek pārtraukta".

VAS “Ventas osta” kapitāla daļu turētājs ir Satiksmes ministrija. Ventspils ostas padomes sastāvu veidos četri ministriju deleģēti pārstāvji. Jaundibināmās kapitālsabiedrības balsstiesīgās akcijas piederēs valstij, kapitālsabiedrības akcijas nedrīkstēs privatizēt, atsavināt, ieķīlāt un citādi apgrūtināt.

Saistībā ar Ventspils brīvostas pārņemšanu valdība atbalstīja Ostu likuma un Ventspils Brīvostas likuma grozījumus, kas nepieciešami, lai valsts izveidotais uzņēmums varētu sākt darbu. Valdība arī lūgs Saeimai izskatīt šos grozījumus steidzamības kārtā.

Valdība cer, ka nepieciešamos likuma grozījumus Saeima varētu pieņemt jau šonedēļ. 

Valdība cer, ka šis solis vairos drošības sajūtu ostas sadarbības partneros, kuru virzienā apdrošinātāji jau raidījuši brīdinājumu, ka, turpinot sadarbību ar Ventspils brīvostu pēc ASV noteiktā 30 dienu termiņa beigām, uzņēmumus pašus var skart sankcijas.

KONTEKSTS:

ASV iekļāvušas Globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī četras organizācijas - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē. Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Pēc tam valdībā nosprieda, ka ar pieņemtajām izmaiņām nav pietiekami, lai novērstu iespējamo sankciju ietekmi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti