Uzraugs: OIK atbalsts atsevišķām stacijām varētu būt spēkā pat līdz 2040. gadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līgumi par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) tiesībām atsevišķiem uzņēmumiem varētu būt spēkā pat līdz 2040. gadam. To Latvijas Radio intervijā sacīja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktore Svetlana Mjakuškina. 

BVKB uzrauga stacijas, kad pārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Šonedēļ valdību veidojošo partiju koalīcijas sanāksmē politiķi lēma, ka OIK tiks atcelts gan fiziskām, gan juridiskām personām. 

Šobrīd valsts atbalsta maksājumus saņem 47 elektroenerģijas ražošanas uzņēmumi. Lai arī to skaits visu laiku pakāpeniski samazinās, līgumi atsevišķiem uzņēmējiem varētu būt spēkā pat līdz 2040. gadam, norādīja Mjakuškina. Savukārt prognozēts, ka uz 2023. gada sākumu obligātajā iepirkumā darbosies 37 komersanti.

BVKB vadītāja atzina, ka ātrākā līgumu saistību izbeigšanā jārēķinās ar tiesvedībām. 

Tāpat viņa atzina, lai arī politiķi teikuši, ka spēkā esošos OIK maksājumus varētu segt no “Latvenergo” peļņas daļas, taču par to, kā tas notiks – par to vēl lems, iespējams, nākamnedēļ. Nav arī zināms, cik daudz naudas tam būs nepieciešams. 

Mjakuškina piebilda, ka šī gada pirmajā pusē uzņēmēji OIK maksājumos no valsts atbalsta saņēmuši vairāk nekā 12,6 miljonus eiro.

KONTEKSTS:

Vienlaikus valdību veidojošās partijas panākušas politisku vienošanos par pilnīgu atteikšanos no obligātā iepirkuma komponentes. Tāpat koalīcijā panākta vienošanās arī par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē, kas varētu izmaksāt līdz 200 miljoniem eiro, un to valdība detalizēti varētu skatīt augusta beigās.

Savukārt nākamajai apkures sezonai jau apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti