Dienas ziņas

"Tautas panorāma" rīt Ilūkstē un Madonā

Dienas ziņas

Izvāc riepas no Papes dabas parka

Zemgalē plāno būvēt vēja elektrostaciju parku

Uzņēmēji Dobeles pusē iebilst pret iecerēto vēja parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dobeles novada lielākie uzņēmēji iebilst pret zviedru kompānijas meitas uzņēmuma ''Eolus'' ieceri par 250 miljoniem eiro izbūvēt Zemgalē lielāko vēja elektrostaciju parku Latvijā, kas gadā spētu saražot 10% no Latvijas patērētās enerģijas. Uzņēmēji jau sākuši parakstu vākšanas kampaņu.     

Dobeles novada Aizstrautnieku pagastā viens vēja ģenerators, kas tagad gan vairs nedarbojas, tika uzstādīts pirms vairākiem gadiem. Tagad Zviedrijas kompānijas “Eolus Vind AB” meitas uzņēmums SIA ''Eolus'' iecerējis Dobeles novadā uz lauksaimniecībā izmantojamās zemes uzbūvēt 23 lielas jaudas vēja elektrostacijas, kuru augstums kopā ar mastu sasniegs 240 metrus.

“Eolus” valdes loceklis Gatis Galviņš stāstīja, ka turbīnām ir nepieciešami 0,2 hektāri zemes.

“Tas ir tas montāžas laukums, lai konstrukciju saliktu, un plus pievadceļš, lai pie viņa varētu piebraukt. Tas ir tas, ko mēs paņemam no lauksaimniecības zemes. Pretim viena turbīna savukārt dod vismaz 13 miljonus kilovatstundas tīras, ''zaļas elektrības'',” sacīja Galviņš.

Daudzi dobelnieki, tostarp arī uzņēmēji, gan uzskata, ka ''zaļā elektrība'' nemaz tik zaļa nebūs un zaudējumu būs vairāk nekā ieguvumu.

Būvinženieris Dainis Miezītis norādīja, ka “tās ir 200 smagās mašīnas ar betonu katram vēja ģeneratora pamatam, un mums Dobelē grunts ir tāda, ka ir jātiek līdz esošajam dolomīta slānim, tad, visticamāk, ģeneratoriem būs pāļi, un katrs pālis ar šo režģžogu lauku zem vēja ģeneratora sastāda 500-800 kvadrātmetrus betona”.

 “Dobeles dzirnavnieka” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils uzskata, ka “Zemgales zemei ir pavisam cita misija, tā nav piemērota, lai zemē salietu daudz betona”.

“Tādēļ jau mūs sauc arī par maizes klēti,” piebilda Amsils.

Pret ieceri iebilst teju visi lielākie Dobeles novada uzņēmēji, un, viņuprāt, tas  ietekmēs arī  uzņēmējdarbību.

A/S ''Ziedi JP'' īpašnieks Juris Pilveris, kuram pieder otra lielākā liellopu ferma Latvijā, norāda, ka, ja vēja parks tiks izbūvēts, uzņēmums, visticamāk, būšot jālikvidē.

“Ja vēja ģenerators atrodas kilometra attālumā no fermas, un teju tieši zem viņiem lopiem jāganās... Kāda tur uzturēšanās var būt. Principā tas nozīmē, ka mūsu ražošana tiek pārtraukta un 100 cilvēki paliek bez darba,” pauda Pilveris.

Galviņš savukārt sacīja, ka uzņēmums nav “jaunatklājēji šai nozarē, tas visā Eiropā notiek, un, ja būtu novērots, ka tas atstāj ietekmi uz lopiem, tad, visticamāk, nozare kā tāda jau sen būtu aizliegta un likvidēta”.

Patlaban līdere vēja elektrostaciju parku izbūvē ir Dānija, tomēr arī tur viss nemaz neesot tik vienkārši, turklāt Zemgalē paredzēts vērienīgs parks.

 “Baltic Candles Ltd” valdes priekšsēdētājs Jens Thorups norādīja, ka viņš kā uzņēmējs neiebilst pret atjaunojamo vēja enerģiju kā tādu, bet ģeneratorus vajag uzstādīt pareizajās vietās. “Un šī noteikti nav pareizā vieta. Tiem jābūt daudz tālāk no apdzīvotām vietām,” pauda Thorups.

Aktīvākie dobelnieki pašreiz noorganizējuši parakstu vākšanu lielākajos uzņēmumos, pagasta pārvaldē, bibliotēkā un citās sabiedriskās vietās. Iedzīvotāju viedokļi tikšot iesniegti pašvaldībā, kurai būs jālemj, vai atbalstīt uzņēmēju ieceri, vai tomēr ne.

Dobeles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Safranovičs (Zaļo un Zemnieku savienība) pauda cerību, ka “tajā brīdī, kad tas nonāks līdz domei, šie projekta autori būs sapratuši paši, ka šeit nav īstā vieta”.

Rakstiskus priekšlikumus līdz 1. oktobrim ikviens var iesniegt arī  Vides pārraudzības valsts birojā.

KONTEKSTS:

Vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā. Divdesmit astoņas vēja elektrostacijas  iecerēts izbūvēt Tukuma novadā.

Plānots, ka daļā projekta teritorijas būvniecību sāks nākamgad. Šī brīža plāni ir projektu pilnībā pabeigt 2022. gadā. Drīzumā tiks izraudzītas projekta būvniecības kompānijas, kā arī vēja turbīnu un tehnoloģijas piegādātāji. 

Iecere nav jauna, jo jau 2013.gadā Zviedrijas uzņēmums “Eolus Vind AB” paziņoja par plāniem veidot vairākus vēja parkus, izveidojot Latvijā vairākus šim mērķim paredzētus uzņēmumus, tostarp “Dobele wind” un “Pienava wind”. Pērn tika ziņots, ka notiek sabiedriskā apspriešana, tomēr aizvien ir daudz neskaidru jautājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti