Ārpus Rīgas

Lai samazinātu skolēnu skaitu, kas pamet skolu, sešu gadu laikā tērēs gandrīz 40 miljonus

Ārpus Rīgas

Naukšēnu vidusskola iebilst pret vienādiem kritērijiem skolu slēgšanai

"Neatkarīgo Tukuma Ziņu" galvenā redaktore par vēja parka sabiedrisko apspriešanu

Tukuma pusē iecerēts veidot vērienīgu vēja parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tukuma pusē iecerēts veidot vērienīgu vēja parku, kas varētu būt lielākais Latvijā. Pašlaik par ieceri notiek sabiedriskā apspriešana, tomēr aizvien ir daudz neskaidru jautājumu, Latvijas Radio pastāstīja reģionālā laikraksta “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” galvenā redaktore Ivonna Plaude.

Ja ieceri izdosies pilnībā īstenot, tas būs lielākais vēja ģeneratoru parks Latvijā ar 52 rotoriem. Salīdzinājumam – līdz šim lielākais šāds parks ir Grobiņā ar 33 ģeneratoriem.

Šāda iecere gan nav jauna, jo jau 2013.gadā Zviedrijas uzņēmums “Eolus Vind AB” paziņoja par plāniem veidot vairākus vēja parkus, izveidojot Latvijā vairākus šim mērķim paredzētos uzņēmumus, tostarp “Dobele wind” un “Pienava wind”. Pašlaik sākta ieceres izpēte vēja parkam Dobelē un Pienavā. Tā kā novadi atrodas blakus, paredzēta vienota vēja ģeneratoru ķēde.

Iedzīvotāji aktīvi izsaka savu viedokli par šiem plāniem, un vērtējumi tam atšķiroties. “Neraugoties uz to, ka sapulce, kas ir pirmā izpētes procesā, notika - kā jau pie mums neglītā veidā ierasts – darbadienas vidū plkst.16.30, Džūkstes kultūras namā bija vairāk nekā 30 dalībnieku,” pastāstīja Plaude.

Vietējie uzņēmumi, kas veic būvniecības darbus, ir ļoti ieinteresēti vēja parku būvniecībā, jo darbi šajā procesā paredzēti ļoti plaši. Piemēram, katram vēja ģeneratoram jāveido plaši pievadceļi. “Vietējie uzņēmumi ieinteresēti šajos darbos, lai gan nav garantijas, ka tieši viņi šos darbus veiks,” piebilda Plaude.

Vēja parka attīstītājs apgalvoja, ka esot jau noslēgti līgumi ar zemes īpašniekiem. Taču pašlaik vēl nav skaidra ietekme uz vidi, jo nav veikts izvērtējums. Turklāt uzņēmējs spriež, ka vēja rotori varētu būt pat 300 metru augstumā. Salīdzinājumam – Grobiņā tie ir 77 metru augstumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti