Subsidētās elektrības nodoklis cels arī apkures cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Ieviešot subsidētās elektrības nodokli, visticamāk, iedzīvotājiem jārēķinās, ka vairāk būs jāmaksā ne tikai par elektrību, bet arī par apkuri. Ja apkuri nodrošina koģenerācijas stacijā - ražojot gan siltumu, gan elektrību -, rēķini iedzīvotajiem varētu augt pat par 9%, prognozē eksperti.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš uzsver, ka valdības lēmums piemērot nodokli subsidētajai elektroenerģijai samazinās vietējo resursu izmantošanu siltumapgādē un tam sekas nevar prognozēt. Paši siltumapgādes uzņēmumi, kā to atzīst Siltumuzņēmumu asociācijas vadītājs Andris Akermanis, vairāk uztraucas par ietekmi uz tarifiem.

„Vietās, kur ir koģenerācija, tur faktiski tiek noņemts atbalsts šai tehnoloģijai kopumā un tas palielina izmaksas siltumam,” satraucies ir Akermanis.

Koģenerācijas stacijās siltumu Latvijā ražo septiņpadsmit vietās. Bet konkrēta ietekme uz siltuma tarifiem būšot lielāka tajās vietās, kur koģenerācijā ražo visvairāk siltumenerģijas. Akermanis min, ka visvairāk tiek saražota Bauskā, Valmierā, Salaspilī.

Daļā pilsētu, kur siltuma ražotāji izmanto koģenerāciju, tarifi iedzīvotājiem varētu augt par procentu, diviem. Dramatiskāk ir iepriekš uzskaitītajās vietās, kur iedzīvotājiem izmaksas varētu palielināties krietni straujāk, kā uzskata Akermanis - kā kurā vietābet apmēram 7-9 %.

Arī galvaspilsētas siltumapgādes uzņēmums „Rīgas siltums” atzīst, ka ietekme enerģijas nodoklim būšot, cik liela - to precīzi rēķinās, kad likumu būs atbalstījusi Saeima.

Šogad vairāk par apkuri, visticamāk, vēl nebūs jāmaksā, prognozē Siltumuzņēmumu asociācija.

„Kamēr vēl likums izies savu gaitu, jo tagad tikai izgājis no Ministru kabineta uz Saeimu. Tas varētu notikt nākamajā gadā un skart nākamo apkures sezonu,” saka Akermanis.

Tikmēr Ekonomikas ministrija uzsver, ka subsidētās elektrības nodoklis iedzīvotājiem palīdzēšot mazināt elektrības cenu kāpuma negatīvo ietekmi. Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs skaidro, ka labā nodokļa ietekme iedzīvotajiem būšot - valsts līdzfinansēšot dzīvokļu pabalstu. Par elektrību gan iedzīvotājiem būs jāmaksā vairāk.

Tā kā ieviešot subsidētās elektrības nodokli, savs jā-vārds jādod arī Saeimai, iespējams, vēl tiks veiktas izmaiņas. Šobrīd paredzēts, ka siltumapgādes uzņēmumiem nodokļa likme būtu 5% - mazāka nekā pārējiem elektroenerģijas ražotājiem, kam jārēķinās ar 10% vai 15% likmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti