Saeimas komisija noraida priekšlikumu par mazturīgo atbrīvošanu no NĪN

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Skatot šā gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 27. martā, noraidīja virkni priekšlikumu, tostarp par mazturīgo atbrīvošanu no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN).

Komisijā saņemti vairāk nekā 80 priekšlikumi šā gada budžeta likumprojektam, un divu stundu laikā deputātiem, aktīvi diskutējot, ir izdevies izskatīt mazāk nekā pusi priekšlikumu – apmēram 30. Virkne priekšlikumu noraidīti, un tos galvenokārt rosināja opozīcijā esošie deputāti.

Noraidīts deputātu grupas priekšlikums no iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvot vienu ģimenes locekli, ja ģimenē aug četri un vairāk bērni. Tāpat netika atbalstīts priekšlikums mazturīgos atbrīvot no NĪN. Šī priekšlikuma iesniedzējs, pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems sacīja, ka mazturīgo atbrīvošana no NĪN atturētu noteiktu iedzīvotāju daļu pamest Latviju.

Vēl atbalstu neguva priekšlikums samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ēdināšanas nozarei. Noraidīts arī ierosinājums samazināt valsts pārvaldi. Šī priekšlikuma iesniedzēja pauda viedokli, ka, samazinot valsts pārvaldi, iespējams, tiktu rasts finansējums, piemēram, skolotāju un mediķu algām

Komisijā neizskatīti palikuši priekšlikumi, kas prasa papildu finansējumu, tostarp par nepieciešamajiem līdzekļiem, lai varētu turpināt paaugstināt atalgojumu pedagogiem. Līdz šim atrasti 1,7 miljoni eiro no nepieciešamajiem vairāk nekā deviņiem miljoniem eiro.

Saeimas komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars ("Attīstībai/Par!") norādīja, ka pedagogu algu jautājumā risinājums tiks rasts, taču vēl nav zināms, kāds tas varētu būt.

KONTEKSTS:

Saeima 20. martā ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā atbalstīja 2019. gada valsts budžeta projektu un ar to saistītos likumprojektus. Priekšlikumus likumprojektiem deputāti varēja iesniegt līdz ceturtdienai, 21. martam. Valsts budžetu otrajā galīgajā lasījumā Saeimā plānots pieņemt 3. aprīlī.

2019. gada budžets vēl aizvien nav pieņemts, jo pēc 13. Saeimas vēlēšanām ilgi nevarēja izveidot jaunu valdību, kurai jāizstrādā 2019. gada valsts budžets.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti