Saeima konceptuāli atbalsta OIK maksājuma atcelšanu patērētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu elektrības patērētājiem, informēja Saeimas Preses dienestā.

Saskaņā ar plānotajām izmaiņām valsts atbalstu elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem plānots izmaksāt tikai no valsts budžeta, tādējādi atceļot OIK maksājumu elektrības patērētājiem - mājsaimniecībām, uzņēmumiem. 

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka, atceļot OIK maksājumu, mājsaimniecībām par patērēto elektroenerģiju būtu jāmaksā vidēji par 15 procentiem mazāk nekā iepriekš, uzņēmēju peļņa varētu palielināties apmēram par 0,44 procentiem, savukārt ražotāju cenas precēm un pakalpojumiem samazinātos par apmēram 0,2 procentiem.    

Likumprojektā arī paredzēts, ka elektroenerģijas cena, par kuru publiskais tirgotājs iepērk elektrību no ražotāja, kas to ražo koģenerācijā obligātā iepirkuma ietvaros, ir vienāda ar cenu biržā.

“Elektroenerģijas obligāto iepirkumu plānots saglabāt arī turpmāk, taču no ražotājiem elektrību paredzēts iepirkt par biržas cenu. Tas būtu godīgi un taisnīgi pret visiem tirgus dalībniekiem un sabiedrību kopumā,” iepriekš pauda par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro ("KPV LV"). 

Deputāts Ivars Zariņš (“Saskaņa”) kritizēja likumprojektu, paužot, ka ar iecerētajiem izmaiņām nav iespējams panākt OIK atcelšanu. Savukārt Nemiro norādīja, ka šis ir pirmais lasījums un vēl ir iespēja iesniegt dažādus priekšlikumus pirms galīgā lēmuma.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl divos lasījumos jāskata Saeimai.

KONTEKSTS:

Atbildīgo daudz, bet vainīgo nav - tā izriet no Saeimas izmeklēšanas komisijas ziņojuma par obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Komisija norādījusi, ka politiskā atbildība par daudz kritizēto OIK solidāri jāuzņemas amatpersonām, kas lēmušas par sistēmas ieviešanu. Tomēr nekādu pretlikumīgu ietekmi uz amatpersonu lēmumiem komisija nav konstatējusi.

Tikmēr valdība jau vasarā atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu no 2021. gada valsts atbalstu "zaļās" elektroenerģijas ražotājiem izmaksāt tikai no valsts budžeta, līdz ar to iedzīvotājiem un pārējiem elektroenerģijas lietotājiem šīs izmaksas jeb obligātās iepirkumu komponentes (OIK) vairs rēķinos nebūs.

OIK maksājumu plāno daļēji uzlikt lielākajiem CO2 emitētājiem. Paredzams, ka šādas izmaksas nepārsniegtu 150 miljonu eiro 2021. gadā, tad katru gadu samazinātos.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti