Saeima atkārtoti nobalso par aizliegumu «ofšoru» dalībai publiskajos iepirkumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saeima ceturtdien, 26.aprīlī, otrreiz skatot Publisko iepirkumu likuma grozījumus, tomēr atkārtoti atbalstīja aizliegumu ārzonas kompāniju jeb tā saukto "ofšoru" dalībai publiskajos iepirkumos.

Nacionālās apvienības (NA) virzīto aizliegumu ārzonas kompānijām piedalīties publiskajos iepirkumos Saeimā atbalstīja gandrīz visi deputāti, kaut gan iepriekš atbildīgā Tautsaimniecības komisija priekšlikumus aicināja neatbalstīt.

NA deputāts Rihards Kols debatēs uzsvēra, ka mērķis ir nepieļaut publisko iepirkumu dalībnieku izvairīšanos no nodokļiem. 

"Aptuveni 17% Latvijas kopējā iekšzemes kopprodukta veido publiskais iepirkums. Ņemot vērā, ka tie ir nodokļu maksātāju līdzekļi, mūsu visu kopējais maks, mūsu uzdevums ir nodrošināt šo līdzekļu caurspīdīgu un godīgu izlietojumu. Mēs nedrīkstam ar valsts kopējiem līdzekļiem finansēt negodīgu uzņēmēju biznesu, lai tie varētu turpināt caur "ofšoriem" samazināt savus nodokļu maksājumus Latvijā," teica Kols.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis iepriekš aizliegumu "ofšoriem" piedalīties iepirkumos neizsludināja un nolēma likumprojektu nodot parlamentam otrreizējai skatīšanai.

Tagad gan prezidenta juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme skaidro, ka prezidentam iebildumu vairs nav.

"Šobrīd tas regulējums ir būtiski uzlabots, proti, ir novērsti riski ar neatbilstību Eiropas Savienības tiesībām, līdz ar to mēs vairs nevaram runāt par kādiem zaudējumiem valsts budžetam, ja šāda neatbilstība būtu. Tas, kas palika, ir tie jautājumi Iepirkumu uzraudzības birojam, Uzņēmumu reģistram, kas bija nobažījušies par to, vai būs iespējams pārbaudīt šos likuma normās ietvertos kritērijus un vai tas regulējums būs piemērojams. Bet tas nav prezidenta jautājums," teica Jaunzeme.

Saeimas Preses dienestā norāda, ka likumā papildināta ārzonas definīcija, nosakot:

  • ārzona ir zemu nodokļu vai beznodokļu valsts vai teritorija, izņemot Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstis vai to teritorijas, Pasaules Tirdzniecības organizācijas Nolīguma par valsts līgumiem dalībvalstis vai teritorijas un tādas valstis vai teritorijas, ar kurām Eiropas Savienība vai Latvija noslēgusi starptautiskos līgumus par tirgus atvēršanu publisko iepirkumu jomā.

Aizliegums "ofšoriem" piedalīties publiskajos iepirkumos stāsies spēkā 1.jūnijā.

KONTEKSTS:

Valsts prezidents Vējonis iepriekš šos grozījumus neizsludināja un nolēma nodot parlamentam otrreizējai skatīšanai. NA deputāti, kuri bija iesnieguši ieceri, pauda pārliecību, ka ārzonu uzņēmumu ierobežošana nekādā ziņā nav pretrunā ar Eiropas Savienības tiesību normām.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti pēc prezidenta norādēm rosināja no likuma izslēgt normas par aizliegumu publiskajos iepirkumos piedalīties uzņēmumiem, kas reģistrēti zemu nodokļu vai beznodokļu valstī, kā arī šādiem uzņēmumiem piederošiem uzņēmumiem no Latvijas. Šīs komisijas deputāts Edvards Smiltēns LSM.lv norādīja, ka, skatot likuma grozījumus galīgajā lasījumā, Saeima plenārsēdē lēmusi pretēji komisijā nolemtajam, proti, tomēr jāaizliedz ārzonas kompāniju dalība publiskajos iepirkumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti