Prezidents izsludinās likuma izmaiņas «ātro kredītu» iegrožošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis  nolēmis izsludināt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ierobežot “ātro kredītu” maksimālās procentlikmes, īstermiņa kredīta maksimālo summu un citus soļus, lai aizsargātu kredītu ņēmējus.

Valsts prezidents uzsver: “Problēmas nebanku kreditētāju sektorā mēs redzam jau krietnu laiku. Daudzi Latvijas iedzīvotāji neapdomīgas aizņemšanās un viegli pieejamu kredītu dēļ ir nonākuši parādu jūgā. Diemžēl sektors nav spējis pats sakārtoties, līdzsvarojot biznesa intereses un patērētāju tiesības”.

“Ātrie kredīti nav un nedrīkst būt veids, kā risināt sociālas problēmas. Tas ir ļoti dārgs veids, kas ved vēl lielākā nabadzībā. Tāpēc Saeimas pieņemtos likuma grozījumus kopumā vērtēju atzinīgi, un tie ir sabiedrības interesēs,” prezidenta pausto citēja viņa preses dienests.   

Lai arī Valsts prezidents ir saņēmis daudzus lūgumus prasīt Saeimā 4. oktobrī pieņemto grozījumu Patērētāju tiesību aizsardzības likumā otrreizēju caurlūkošanu, prezidents likumu izsludinās.

Tā kā likuma grozījumu spēkā stāšanās paredzēta 2019. gada 1. janvārī un 1. jūlijā, ir pietiekami daudz laika, lai sagatavotos jaunajam regulējumam vai lai kādas normas pilnveidotu, ja jaunās Saeimas vairākums to uzskatītu par nepieciešamu un sabiedrības interesēs.

KONTEKSTS:

Likuma grozījumi nosaka, ka kredīts uz laiku līdz 30 dienām, ko paredzēts atmaksāt vienā maksājumā, nevarēs pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās algas jeb 215 eiro. Šo aizdevumu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk par divām reizēm, izņemot, kad kredīta atmaksai tiks piedāvāts maksājumu grafiks, saskaņā ar kuru pamatsumma atmaksājama pa daļām.

Tāpat patērētājam noteiktās kredīta kopējās izmaksas nevar pārsniegt 0,07 procentus dienā jeb aptuveni 25% gadā. Likuma grozījumi paredz arī, ka kredītu devējiem būs rūpīgi jāpēta kredītņēmēja citas saistības.  Tāpat likumā noteikts aizliegums reklamēt kreditēšanas pakalpojumus, izņemot kredīta devēja vai starpnieka telpās vai arī to interneta mājaslapā, vai mobilajā lietotnē, kā arī personīgi uzrunājot iespējamo klientu klātienē vai telefoniski.  

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija iepriekš brīdināja, ka grozījumi liks no tirgus pazust nelieliem aizdevumiem līdz 300 eiro, jo nevarēšot segt aizdevumu izsniegšanas izmaksas, un no tirgus pazudīs nelielie spēlētāji, kuri nestrādās ar zaudējumiem, bet lielākie spēlētāji sašaurinās darbību.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti