Eiro fokusā

Demokrātu uzvara Džordžijā ASV viesīs arī izmaiņas valsts ekonomikā

Eiro fokusā

Čeku loterijā šogad paredzētas vairākas izmaiņas

Aizvadītais gads Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai bijis veiksmīgs

Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai aizvadītais gads bijis veiksmīgs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aizvadītais gads Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai (Latgales SEZ) bijis veiksmīgs. Tā, analizējot ekonomiskos rādītājus, uzņēmēju aktivitāti un citus aspektus secina gan SEZ pārstāvji, gan uzņēmēji.

Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis norādīja: "Mēs rēķināmies un redzam, ka eksporta potenciāls nepazūd pat šajos smagajos krīzes laikos. Šajā – tikai 2020. gadā – iesniegto projektu kopsumma uz SEZ sastāda 16 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka uzņēmēji pozitīvi vērtē savas attīstības iespēja, ir gatavi investēt un redz tālāko sadarbību ar LSEZ. Tagad nāk lieli projekti, kas mērāmi miljonos eiro un kas ir saistīti ar augstas pievienotās vērtības  produkcijas ražošanu elektronikas jomā, augstajās tehnoloģijās, optikas, medicīnas  aprīkojuma ražošanā. Tas ir ļoti labs signāls."

Latgalē darbojas divas speciālās ekonomiskās zonas, un cerīgi raudzīties nākotnē ļauj vēl pērn veiktās izmaiņas normatīvajos aktos, kas regulē SEZ darbību, stāstīja Latgales plānošanas reģiona Latgales SEZ pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs.

"Mēs uzskatām, ka kopumā priekš LSEZ pērnais bija veiksmīgs gads.

Priekš Latgales un arī Rēzeknes SEZ parādījās papildu iespējas, lai paplašinātu to uzņēmuma klāstu, ko mēs varētu atbalstīt no SEZ puses.

(..) Par jaunizveidotām darbavietām ar deklarēto adresi Latgales reģionā mēs esam tiesīgi uzņēmumiem piedāvāt valsts garantētas nodokļu atlaides," sacīja Stankevičs.

To, ka tas ir reāls atbalsts un jaunas iespējas, apliecina arī paši uzņēmēji, par savu pieredzi SEZ stāsta SIA "SMD Baltic" Daugavpilī uzņēmuma ražošanas vadītāja un valdes locekle Ļubova Lazdāne.

Šis uzņēmums ar miljonos mērāmu gada apgrozījumu Latgales SEZ darbojas trīs gadus, realizējis projektus, kas tuvojas desmitam un šobrīd plāno izmantot arī iespējas, ko paver pērn veiktās izmaiņas normatīvajos aktos.

"(..) Šobrīd mēs uzņēmumā esam ap 100 cilvēku. Šogad projekta rezultātā laika posmā plānojam izveidot vēl 10 jaunas darba vietas. Pēc pāris gadiem tie būs apmēram 55% no investētās naudas, ko mēs varēsim kā nodokļu atlaidi dabūt atpakaļ." 

Papildus iespējas paver vēl vienas izmaiņas SEZ normatīvajos aktos – kļuvuši brīvāki nosacījumi ražotņu izvietošanai, stāstīja Lāčplēsis.

"Pretendēt uz LSEZ dalībnieka statusa iegūšanu varēs arī uzņēmumi, kas neatrodas Latgalē, bet vēlēsies te veidot ražotnes. Savukārt Latgalē esošie varēs veidot filiāles ārpus LSEZ teritorijas," skaidroja Lāčplēsis.

Aug un paplašinās attiecīgi arī Latgales SEZ darbības areāls, apliecināja SEZ pārvaldnieka vietnieks Stankevičs.

"Šobrīd LSEZ aptver Daugavpili, Ilūkstes, Krāslavas, Līvānu, Ludzas un Dagdas novadu. Šogad plānojam, ka aptversim arī Daugavpils novadu. Mēs arī ceram, ka viena vai divu gadu laikā visās Latgales pašvaldībās būs SEZ teritorijas," sacīja Stankevičs.

Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Lāčplēsis, analizējot datus par kopējo Latgales SEZ pienesumu ekonomikā, atzina, ka tie ir iepriecinoši.

"Kopš Latgales SEZ darbības uzsākšanas par investīcijām Latgales SEZ teritorijā ir noslēgts 31 līgums 23,6 miljonu eiro ieguldījumu apmērā. Latgales SEZ iekļauti 77,11 hektāru platības. Saskaņā ar noslēgtajos līgumos paredzēto, līdz 2022. gadam plānots izveidot 188 jaunas darba vietas. Šobrīd jau realizēti 13 projekti, kopā 2019. gadā izveidojot 115 jaunas darba vietas. Kopš Latgales SEZ darbības uzsākšanas 16 kapitālsabiedrībām piešķirts SEZ statuss," stāstīja Lāčplēsis.

Latgales SEZ pārstāvji sola vērīgi uzklausīt uzņēmēju ieteikumus un atbalstīt to intereses, izstrādājot jaunus likumprojektus, kas radītu gan jaunas darba vietas, gan kopumā veicinātu Latgales reģiona ekonomisko attīstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti