Balvu novadā paplašinās šūšanas ražotni; plāno līdz 100 jaunas darba vietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Norvēģu apģērba šūšanas uzņēmums plāno paplašināt ražotni Balvu novadā. Šobrīd uzņēmumā strādā 26 cilvēki, līdz gada beigām paredzēts izveidot līdz 100 jaunas darba vietas. Uzņēmums iestājies Latgales Speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ) un plāno investēt teju 1,8 miljonus eiro dažāda veida vīriešu un sieviešu apģērbu ražošanā.

Balvu novadā paplašinās šūšanas ražotni; plāno 100 jaunas darba vietas
00:00 / 03:46
Lejuplādēt

Latgales SEZ piecu gadu darbības laikā kopējais investīciju apjoms ir virs 60 miljoniem eiro. Kopumā Latgales SEZ darbojas 24 uzņēmumi, stāstīja SEZ pārvaldnieka vietnieks Vladislavs Stankevičs.

"Tomēr interese, mēs redzam, pieaug. Investīciju projekti kļūst lielāki. Uz februāri zonā būs 26 uzņēmumi," teica Stankevičs.

Decembrī Balvu novadā noslēgts pirmais līgums par iestāšanos Latgales SEZ. Tas ir norvēģu uzņēmums "Devold Production Latvia", kura pamatdarbība notiek Lietuvā.

"Tas ir viens no senākajiem norvēģu uzņēmumiem, kas strādā tekstilnozarē, nodarbojas ar merino vilnas produktiem – termoveļa, cepures utt. Un interesants šis piemērs ir ar to, ka šo klientu pēc būtības mums iedeva Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Uzņēmuma pārstāvji atbrauca uz Latgali, mēs piedāvājām dažādas lokācijas vietas. Bet pirms apmēram 5–7 gadiem Gulbenē bankrotēja pietiekoši liels tekstilnozares uzņēmums. Un tur palika diezgan daudz speciālistu, tur bija nodarbināti, ja nemaldos, ap 500 cilvēku.

Attiecīgi investors saprata, ka šajā novadā varētu būt diezgan daudz darbaspēka, ko viņš varētu nodarbināt," stāstīja SEZ pārvaldnieka vietnieks.

Šobrīd uzņēmums Balvu novadā darbojas nelielos cehos, bet no pašvaldības iznomātas plašākas telpas, kas tiek aprīkotas, lai paplašinātu ražotni.

"Lietuvā ražošana notiek no A līdz Z. Viņi paši uz vietas arī ražo un testē audumus. Pie mums tikai šūšana pagaidām. Sākām pagājušā gada februārī. Apmācības notika Lietuvā, un martā sākām strādāt. Bet mēs īrējam lielu angāru un gaidām uz apstiprināšanu projektu, lai varētu paplašināties," klāstīja uzņēmuma pārstāve Zigrīda Kažemāka.

Šis ir pirmais, bet ne vienīgais uzņēmums Balvu pusē, kas plāno iestāties Latgales SEZ, sacīja Balvu novada pašvaldības priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

"Pagājušajā gadā Latgales SEZ dokumentus iesniedza arī kokapstrādes uzņēmums, kas plāno ieguldīt vairāk nekā simt tūkstošus eiro pamatlīdzekļos

– gan iekārtās, gan arī pielāgot ražošanu un radīt vismaz sešas darba vietas. Tāpat arī trešais uzņēmums, kas skatās, cik viņam tas varētu būt izdevīgi," norādīja Maksimovs.

Lai iestātos SEZ, uzņēmumam nepieciešams garantēt noteiktu investīciju apjomu un jaunu darbavietu izveidi. Uzņēmuma ieguvums – nodokļu atlaides, skaidroja Stankevičs. "Līdz simt procentiem atlaide nekustamā īpašuma nodoklim ražošanas vietai un 82% atlaide uzņēmuma nodoklim dividenžu izmaksas brīdī."

"Devold Production Latvia" plāno investēt teju 1,8 miljonus eiro dažāda veida vīriešu un sieviešu apģērbu ražošanā, un līdz šī gada beigām plānots palielināt ražošanas apjomu par 460% jeb par 460 000 apģērba vienībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti