Konkurences uzraugs ļauj «Food Union» pārņemt «Rīgas piensaimnieku»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut Kaimanu salās reģistrētajai holdingkompānijai "Meridian Capital CIS Fund" ("Meridian Capital") iegādāties SIA "Rīgas piensaimnieks”.

Jau vēstīts, ka "Meridian Capital", kas ir "Food Union" finansiālais partneris, vasaras sākumā paziņoja par plānu iegādāties 100% "Rīgas piensaimnieka" kapitāldaļu. Starptautiskās privātā kapitāla investīciju grupas darījumam vēl bija nepieciešams saņemt KP akceptu.

KP septembra beigās devusi atļauju abu piena pārstrādes uzņēmumu saplūšanai, jo "Rīgas piensaimnieka" un "Food Union" apvienošanās neradīs kaitējumu konkurencei un ļaus attīstīt  eksportspēju, kā arī palielināt svaigpiena iepirkumu Latvijā.

Pārstrādes uzņēmumiem apvienojoties, to kopējā tirgus daļa svaigpiena iepirkuma tirgū palielināsies nedaudz – mazāk nekā par 5 % –, tāpēc konkurence netiks būtiski samazināta, norāda KP.

Kaimanu salās reģistrētā holdingkompānija "Meridian Capital" caur Kiprā reģistrētu holdingkopmāniju "Shiner Macost Limited" iegūs izšķirošu ietekmi Food Union" (agrāk "Rīgas piena kombināta") grupas uzņēmumos.

Grupa ietver tādus uzņēmumus kā  AS “Rīgas piena kombināts”, AS “Valmieras piens” un AS “Premia FFL”, kā arī Latvijas kaimiņvalstu piena pārstrādes uzņēmumus "Nordic Foods Holding" (Igaunija), "Premia KP" (Lietuva), "Premia Tallina Külmhoone" (Igaunija).

Savukārt SIA "Rīgas piensaimnieks" pieder Kaimanu salās reģistrētai kompānijai "DCEMF Holdings Ltd".

"Food Union" grupas uzņēmumi Latvijā tirgo produktus ar zīmoliem "Limbažu piens", "Rasa", "Rasēns", "Valmiera", "Lakto", "Mana Saime", "Ekselence", "Pols", "Nu fruits", "Tio". Savukārt "Rīgas piensaimnieks" tirgo produktus ar zīmoliem "Kārums",  "Dzintars" un "Jungle Pop".

KP piebilst, ka tirgus izpētes gaitā iegūtā informācija ļauj secināt, ka piena pārstrādes nozare Latvijā joprojām ir sadrumstalota – nozarē darbojas daudz uzņēmumu ar nepietiekami noslogotām jaudām, kas ilgtermiņā apdraud Latvijas uzņēmēju konkurētspēju Baltijas mērogā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti