Rīgas pašvaldība aicinās Konkurences padomi pārbaudīt daudzmiljonu vērtā ielu uzturēšanas iepirkuma norisi

Rīgā 210 miljonus eiro vērtā ielu uzturēšanas konkursa norisi dome aicinās pārbaudīt Konkurences padomi (KP). Tā pirmdien, 10. jūnijā, paziņojusi pašvaldība. Piektdien Rīgā noslēdzās pieteikšanās vērienīgākajam iepirkumam. Todien atklājās, ka konkurence teju nepastāv – uz iepirkuma četrām daļām pretendē pieci uzņēmumi, turklāt tikai par vienu daļu interesējas divi komersanti.

Dome ir atbildējusi, ka pirms līgumu noslēgšanas vēlas pārliecināties, vai 210 miljonus eiro vērtajā iepirkumā ir nodrošināta brīva konkurence un nepastāv aizliegta vienošanās. Rīgas mērs Vilnis Ķirsis no "Jaunās Vienotības" aicinājis pilsētas izpilddirektoru Jāni Langi nekavējoties vērsties KP.

Lai paplašinātu konkurenci, pretendenti piedāvājumu varēja iesniegt tikai uz divām lotēm. Tā uzsver pašvaldība.

Atšķirībā no iepriekšējā iepirkuma, kurā ielu uzturēšanas darbi bija sadalīti divās lotēs – Daugavas labais krasts un Daugavas kreisais krasts – jauno vienošanos pašvaldība organizē par četrām Rīgas teritorijām. Tas ir Daugavas kreisais krasts, tad Centra rajons un Latgales priekšpilsēta, kā trešā teritorija ir Ziemeļu rajons un Vidzemes priekšpilsēta, savukārt tiltu, pārvadu un gājēju tuneļu uzturēšana ir izdalīta kā atsevišķa vienība. Tieši par tiltiem konkurē divi pretendenti – "Rīgas tilti" un uzņēmums "Tilts".

KP norādīja, ka aicinājuši palielināt iepirkuma daļu skaitu. Respektīvi, vajadzētu būt vairāk par četrām lotēm, taču dome tam nepiekrita.

Iemesls – kontroles problēmas un sarežģītas administratīvas lietas. Tā teica KP Konkurences veicināšanas departamenta direktors Antis Apsītis: "Jo mazāks lotu skaits, attiecīgi mazāka iespējamība."

KP Konkurences veicināšanas departamenta direktors Antis Apsītis
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

Apsītis neatklāja, vai šī iepirkuma norisi KP sāks izmeklēt.

Daudz jautājumu ir biedrībai "Sabiedrība par atklātību – Delna", kur neizprot, kā trīs atsevišķi pretendenti ir pieteikušies uz sev interesējošo daļu. Turklāt trijās daļās komersanti piedāvājuši zemāku cenu, nekā noteikusi pašvaldība.

„Sabiedrības par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

Bez iepriekš pieminētajiem uzņēmumiem "Rīgas tilti" un uzņēmums "Tilts" uzturēt ielas Rīgā vēlas arī apvienība "Roadeks" un "Latvijas Autoceļu uzturētājs", citā lotē ir apvienība, kurā ir uzņēmums "Eco Baltia vide" un "CBF Ļ-KO", un trešajā ir "Vizii Urban". Tagadējais ielu uzturēšanas piecu gadu līgums beigsies oktobrī. Attiecīgi pēc tā spēkā uzreiz būtu jāstājas jaunajam līgumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti