Dienas ziņas

Vakcinētajiem senioriem izmaksās pabalstu

Dienas ziņas

ES sola miljarda eiro atbalstu Afganistānai

Ne visi veikali gatavi jaunajiem noteikumiem

Jelgavā tikai daļa veikalu gatavi jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ne visi veikali Jelgavā ir gatavi jaunajiem ierobežojumiem tirdzniecībā, kur no pirmdienas ļauts strādāt divos režīmos – “zaļajā” un “sarkanajā”. Jelgavā vairākas tirdzniecības vietas, kurām būtu jāapkalpo tikai pircēji ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem, joprojām strādā ''sarkanajā'' režīmā, kas apkalpo visus iedzīvotājus. 

Vēl svētdien vienas durvis tirdzniecības centrā “RAF” Jelgavā bija atvērtas visiem, bet pirmdien tās kļuvušas par ieeju “zaļā režīma” tirgotavās. “Sarkanā režīma” veikalu apmeklētājiem tagad jādodas uz otrām durvīm, bet iekštelpās abas plūsmas šķir metāla žogs.

Tirdzniecības centra vadītājs Vitolds Kaupass norādīja: “Protams, tas laiks, kas tika dots sagatavoties, bija ļoti mazs priekš tādām izmaiņām. Ņemot vērā to, ka vakar, aizvakar gāza riņķī, un visi skrēja iepirkties, iesākās viss mierīgi.”

Arī ''ReTV'' filmēšanas laikā novēroja, ka abās žoga pusēs veikalos cilvēku nebija daudz un arī konfliktsituācijas neveidojās, vien apsardzei pacietīgi nācās skaidrot jauno kārtību. 

Dobelnieks Sandis Bārbals sacīja: “Tā kā esmu vakcinējies, mani tas būtiski neietekmē, bet ceru uz iedzīvotāju lielāku vakcināciju, lai atgrieztos normālās sliedēs.”

Uzrunātās tirdzniecības vietu pārdevējas atzīmēja, ka jau kopš svētdienas jūtoties kā izziņu biroja darbinieces, un arī uz uzslieto žogu, kas šķir plūsmas, neesot patīkami skatīties.

“Nu ir, kā ir, nepatīkami. Traucē darbu pirmkārt, un cilvēki visi vēl neziņā. Vakar arī bija tāda grūta diena, visi gribēja kaut ko zināt, prasīja informāciju. Tas apgrūtina darbu,” stāstīja pārdevēja Alīna Stanule.

Katrs tirdzniecības centrs gan meklējis savu risinājumu. Piemēram, “Valdekas” centrā Jelgavā visas durvis atvērtas visiem, bet “zaļā režīma” veikaliem sertifikātu pārbaudīšana uzticēta pašiem. Vairākos citos rūpniecības preču veikalos, kur preču sortiments ir ļoti plašs, bet kuriem pēc jaunajiem noteikumiem būtu jāstrādā tikai “zaļajā režīmā”, pirmdien vēl pavisam mierīgi var iekļūt gan pret Covid-19 vakcinētie un to pārslimojušie, gan arī nevakcinētie.

““Zaļajā režīmā'' strādāt ir ļoti sarežģīti, jo tad ir jāņem papildus vēl viens darbinieks vismaz, lai viņš var kontrolēt visu, un uzņēmums pašreiz nav tādā situācijā, lai viņš varētu vēl vienu papildu darbinieku ņemt. Liela daļa klientu mums ir pensionāri, kas pašlaik daudzi nav vakcinēti, tāpēc pašlaik mums  nav arī ekonomiski izdevīgi strādāt tikai “zaļajā režīmā”,” pastāstīja SIA “A.G.A.” vadītājs Edgars Isačenkovs.

Arī veikalā “Kanclera  nams”, kurā lielākoties sortiments vērsts uz skolēniem un studentiem, situācija ir līdzīga. 

Veikala īpašniece Ilva Mieze sacīja: “Sestdien es dabūju dokumentus, bet es nolēmu, ka nav tā kā īsti tiesības izjaukt arī manas brīvdienas, pieņemot šādus lēmumus pēdējā brīdī. Mums būs jāstrādā “zaļajā”, bet mēs neuzskatām, ka mēs spēsim nopelnīt, lai veikals spētu funkcionēt.”

Jāpiebilst, ka arī klientu apkalpošanā iesaistītajiem darbiniekiem līdz 15. novembrim jāiegūst vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, bet pārejas periodā derīgi arī  testi. Uzrunātie veikalu saimnieki gan norāījuši, ka tas problēmas neradīšot, jo lielākā daļa darbinieku esot vismaz uzsākuši vakcinācijas procesu.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. Vienlaikus noteikti ierobežojumi ar mērķi palielināt Covid-19 vakcinācijas aptveri. Tostarp uzsvars likts uz darbu attālināti un valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem pienākumu potēties pret Covid-19. Noteikti arī ierobežojumi tirdzniecībā, pakalpojumos, ēdināšanā, kā arī kultūras jomā.

Savukārt skolas var turpināt darbu klātienē, visiem bērniem valkājot maskas.

Latvijā pret Covid-19 vakcinēto Latvijas iedzīvotāju īpatsvars pārsniedzis 50% robežu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti