Februārī rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 1,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Februārī salīdzinājumā ar janvāri rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,5%, bet gada laikā – samazinājās par 1,6%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Mēneša laikā ā apstrādes rūpniecībā kāpums bija 0,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē –1,5% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 6,3%.

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2010=100)

dati: CSP

Salīdzinot ar 2014. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1,6%, un to ietekmēja produkcijas apjoma kritums par 11,5% elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarēs.

Savukārt produkcijas apjoma pieaugums bija apstrādes rūpniecībā – par 1,6% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 6,7%.

Produkcijas ražošanas apjoms pieauga datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē par 98,9%, mēbeļu ražošanas nozarē –  par 20,2%, koksnes un koka izstrādājumu ražošanas nozarē – par 9,7% un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas – par 3,9%. 

Savukārt ražošanas apjoms samazinājās tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē par 23,4%, apģērbu ražošanas nozarē – par 22,4% un pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 10,7%.  

Ekonomikas ministrija, komentējot šos datus, norāda, ka apstrādes rūpniecības apakšnozarēs turpinās iepriekš vērotās tendences. Atsevišķās nozarēs turpinās stabila izaugsme, savukārt citās nozarēs dažādu faktoru ietekmē ražošanas apjomi sarūk.

Kokapstrādē ražošanas apjomi februārī  gada griezumā palielinājās par 9,7%, savukārt mēbeļu ražošanā – par 20,2%. Līdzīgi kā pagājušajā gadā, strauja izaugsme turpinās datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – februārī ražošanas apjomi bija gandrīz divas reizes lielāki nekā pirms gada. Februārī pieaugums gada griezumā bija vērojams arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu, kā arī gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā. Savukārt pakāpeniska darbības atsākšana ”KVV Liepājas metalurgs” pozitīvi ietekmē metālapstrādes nozares rādītājus.

Tajā pašā laikā pārtikas rūpniecībā šogad februārī saražotās produkcijas apjomi bija par 10,5% mazāki nekā pirms gada. Ministrija atzīmē, ka kopš 2014.gada otrās puses nozari ietekmē Krievijas noteiktais pārtikas importa embargo. Ražošanas apjomu samazinājums vērojams arī dzērienu ražošanā, vieglajā rūpniecībā, papīra ražošanā, poligrāfijā, elektrisko iekārtu ražošanā, kā arī iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē.

Tāpat kā kopējā Latvijas tautsaimniecības izaugsme, arī apstrādes rūpniecības attīstība šogad kopumā būs cieši saistīta ar tendencēm ārējos tirgos. Ņemot vērā, ka lielākajā Latvijas preču noieta tirgū – ES – ekonomiskā situācija pakāpenisku uzlabojas, kā arī Latvijas ražotāji aktīvi apgūst trešo valstu tirgus, sagaidāms, ka kopumā apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi šogad varētu pārsniegt 2014.gada līmeni, norāda EM. 

Jau ziņots, ka 2015. gada janvārī, salīdzinot ar 2014. gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,1%. Produkcijas apjomu samazinājumu ietekmēja produkcijas apjoma kritums elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē par 18,4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti