Elektrības sadārdzinājuma bremzēšanai veidos īpašu fondu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Lai izbēgtu no elektrības sadārdzināšanās saistībā ar obligāti iepērkamās elektroenerģijas komponentes jeb tā sauktās OIK apjomu pieaugumu, valdība šodien konceptuāli atbalstīja īpaša kompensācijas fonda izveidi. Pagaidām gan nav skaidrs, kur ņems tam nākamgad nepieciešamos gandrīz 30 miljonus latu.

Jautājums par to, kā bremzēt augošās obligāti iepērkamās elektroenerģijas jeb OIK izmaksas un elektrības sadārdzinājumu gala lietotājiem, valdības darba kārtībā nonāca pirms vairākiem mēnešiem. Šodien valdībā vērtēts viens no risinājumiem - veidot elektroenerģijas ražošanas atbalsta fondu, kas ļautu noturēt OIK esošajā līmenī, stāsta Ekonomikas ministrijas pārstāvis Gatis Ābele:

„Ja mēs uzstādām par mērķi OIK līmeni saglabāt šī gada līmenī - 1,89 santīmus par kilovatstundu, tad mūsu aprēķini rāda, ka nepieciešamie līdzekļi šī fonda izveidei un uzturēšanai nozīmē 28,9 miljonus latu nākamgad un attiecīgi 43,86 miljonus latu un 50,03 miljonus latu 2015.gadā un 2016.gadā.”

Ekonomikas ministrija piedāvāja fondam nepieciešamos resursus rast valsts budžetā, ko skeptiski vērtēja gan par budžetu atbildīgā Finanšu ministrija, gan arī premjers Valdis Dombrovskis. Pēc viņa sacītā, fonda izveidei prasītie gandrīz 30 miljoni latu veido aptuveni pusi no summas, ko nākamgad papildus varēs sadalīt.

„Es šeit nelolotu pārāk lielu optimismu, ka mēs atteiksimies no mediķu algu celšanas, pedagogu algu celšanas, ceļu remontiem un daudziem citiem jautājumiem, lai daži subsīdiju saņēmēji varētu dzīvot zaļi uz nodokļu maksātāju rēķina. Ministrija, šķiet, ir izvēlējusies iet vieglāko ceļu - nezinām, kā risināt problēmu, uzgrūžam visu nodokļu maksātājam,” iebilst Valdis Dombrovskis.

Ekonomikas ministrija premjera kritiku izpelnījās arī par to, ka tā nepiedāvā iespēju mazināt OIK izmaksas un to ietekmi uz elektroenerģijas gala cenu. Tikmēr uzņēmēju pārstāvji valdību brīdināja - ja tā neradīs risinājumus OIK sadārdzinājuma bremzēšanai, tad tas graujoši ietekmēs tautsaimniecību. Metālapstrādes uzņēmumu pārstāvis Vilnis Rantiņš runā asi:

„Šeit ir tiešām jāizšķiras - vai mēs gribam attīstīt savu tautsaimniecību un bremzēt elektroenerģijas cenu kāpumu vai tautsaimniecību iznīcināt. Jo tas ir pilnīgi nopietni. Jo līdz šim valdībā nebija dzirdīgas ausis. Mēs to jautājumu cēlām vairākkārt. Šobrīd tas jautājums ir sācis kustēties, un tas, manuprāt, šogad ir jānoved līdz galam.”

Lai arī valdība konceptuāli atbalstīja fonda izveidi, Ekonomikas ministrijai uzdots meklēt tā finansēšanas avotus, tostarp, vērtēt iespējas paaugstināt kādus nodokļus. Plānots, ka fonds darbu uzsāks nākamā gada pavasarī un tas būs „Latvenergo” paspārnē. Fonds elektrības ražotājiem kompensētu starpību starp elektroenerģijas obligātā iepirkuma pārdošanas cenu un tirgus cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti