EK prezidente: Eiropas Savienība plāno visaptverošu elektroenerģijas tirgus reformu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Savienība (ES) plāno padziļinātas un visaptverošas elektroenerģijas tirgus reformas, lai pārciestu Krievijas Ukrainā sāktā kara radīto enerģētikas krīzi, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Starp šiem pasākumiem paredzēti griesti elektroenerģijas ražotāju ienākumiem, kas nodrošinātu 140 miljardus eiro apdraudētāko patērētāju atbalstam un pasargātu patērētājus no augstām cenām, Eiropas Parlamentā Strasbūrā sakot ikgadējo runu par stāvokli ES, norādīja Leiena.

Tāpat šie pasākumi ietvers enerģijas izmantošanas normēšanu, pagaidu valsts palīdzību un gāzes un elektroenerģijas cenu nošķiršanu.

Leiena arī paziņoja par jaunas bankas izveidi, lai veicinātu investīcijas līdz pat trīs miljardu eiro apmērā ūdeņraža projektos.

Eiropas Komisija rosina samazināt elektroenerģijas patēriņu pīķa stundās. Tam vajadzētu palīdzēt izvairīties no gāzes elektrostaciju iedarbināšanas un līdz ar to samazināt kopējo elektrības cenu. Tāpat tas ļaus ilgāk izmantot krātuvēs esošo gāzi.

Lai daļēji sagatavotos smagajai ziemai, ES aktīvi veidojusi gāzes rezerves, kas sasniegušas 84% līmeni krietni pirms oktobrī noteiktā gala termiņa, sacīja Leiena.

Taču iztrūkums, ko rada Krievijas dabasgāzes piegāžu samazināšanās, joprojām būs jūtams.

Ierosinājums ar nodokli aplikt to elektroenerģijas ražotāju, kas elektrības ražošanā neizmanto gāzi, ienākumus paredzēts, lai naudu novirzītu mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

EK prezidente par elektrības ražotāju peļņu
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

"Mūsu sociālajā tirgus ekonomikā peļņa ir laba lieta. Taču šajos laikos nav pareizi saņemt negaidīti rekordlielu peļņu, kas gūta no kara un uz patērētāju rēķina. Šajos laikos peļņa ir jāsadala un jānovirza tiem, kam tā visvairāk vajadzīga," uzsvēra EK prezidente.

Viņa sacīja, ka arī lielajām naftas, gāzes un ogļu kompānijām nāksies sniegt ieguldījumu krīzes pārvarēšanā.

Vienlaikus Leiena norādīja, ka ES pievēršas uzticamiem piegādātājiem, starp kuriem ir ASV, Norvēģija un Alžīrija.

Tāpat Leiena pavēstīja par plānotām tiesību normām, lai ES nodrošinātu svarīgus izejmateriālus, blokam pievēršoties aizvien plašākam elektrisko automobiļu un citu videi draudzīgāku tehnoloģiju izmantošanai.

Tikmēr attiecībā uz Krieviju Leiena sacīja, ka ES turpinās izdarīt spiedienu uz Krieviju ar sankcijām tik ilgi, kamēr Ukrainā turpināsies Krievijas sāktais karš.

Leiena arī paziņoja, ka dosies uz Kijivu, lai ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pārrunātu Ukrainas integrāciju ES vienotajā tirgū un ES palīdzību Ukrainai.

Eiropas Parlamenta zālē Strasbūrā Leienas runu noklausījās arī Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti